Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δικηγόρος αρχαιολόγου στη Μύκονο: Είχε δεχθεί πιέσεις, είναι μαφιόζικο χτύπημα – Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας, στις 28/3,σε όλες τις υπηρεσίες της Μυκόνου

Στο ΕΡΤNEWS μίλησε η δικηγόρος του αρχαιολόγου που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, Έφη Μουγκαράκη η οποία έκανε λόγο για μαφιόζικο χτύπημα, ενώ..

Στο ΕΡΤNEWS μίλησε η δικηγόρος του αρχαιολόγου που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα, Έφη Μουγκαράκη η οποία έκανε λόγο για μαφιόζικο χτύπημα, ενώ αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες στο παρελθόν. Μάλιστα, η κ. Μουγκαράκη ζήτησε η κατηγορία να αναβαθμιστεί και να αφορά την επίθεση κατά της ζωής του αρχαιολόγου και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Όπως είπε η δικηγόρος, ο αρχαιολόγος – που έχει χρεωθεί από κοινού με άλλους συναδέλφους του το νησί της Μυκόνου σχετικά με τον αρχαιολογικό έλεγχο – έχει υποστεί βαρύτατο ξυλοδαρμό, ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος δεν είχε διαφορές με κανέναν.

Σε ερώτηση αν είχε δεχθεί απειλές στο παρελθόν η δικηγόρος απάντησε ότι δεν είχε δεχθεί ευθείες απειλές, αλλά σημείωσε ότι είχε δεχθεί πιέσεις από ιδιώτες και είχαν παρατηρηθεί κάποιες ύποπτες κινήσεις και ενέργειες που είχαν λάβει χώρα έξω από τον χώρο της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

«Xθες κλήθηκε να καταθέσει στο Τμήμα Εκβιαστών της ΓΑΔΑ. Πράγματι έδωσε μια κατάθεση, διότι πρώτη κατάθεση ήταν όταν ήταν κλινήρης και νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό. Η δεύτερη αυτή ήταν συμπληρωματική. Θα ακολουθήσουν και άλλες όμως, γιατί ανακτά και τη μνήμη του σιγά σιγά και στοιχεία περιέρχονται στα χέρια του. Το σημαντικό είναι ότι δήλωσε παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας αυτό που λέγαμε παλαιότερα παράσταση πολιτικής αγωγής. Μιας κατηγορίας που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι αναβαθμισμένη, να αφορά δηλαδή την επίθεση κατά της ζωής του και να μην είναι ένα απλό πλημμέλημα για επικίνδυνη σωματική βλάβη όπως διαβιβάστηκε από το Αστυνομικό τμήμα της Κηφισιάς», τόνισε η δικηγόρος του Μανώλη Ψαρρού. 

Η κ. Μουγκαράκη τόνισε ότι ο αρχαιολόγος δεν μπορεί να αναγνωρίσει το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που τον χτύπησαν διότι η επίθεση έγινε από πίσω. Όπως είπε δεν τους είδε, τον έριξαν αναίσθητο και δεν του είπαν λέξη, «ήταν απολύτως μαφιόζικο το χτύπημα».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας του έκανε γνωστό ότι αναρρώνει, πλην όμως έχει κατάγματα εκατέρωθεν στα πλευρά και δεν έχει επανέλθει πλήρως η όραση λέγοντας ότι «εδώ φοβόμαστε μήπως υπάρχει κάποια πιο σταθερή βλάβη». 

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνουν παρεμβάσεις πρώτον, σε πολεοδομικό επίπεδο και δεύτερον, σε επίπεδο αστυνόμευσης. Αυτό, ωστόσο, ούτε διορθώνει ούτε πολύ περισσότερο αναιρεί το γεγονός ότι η Μύκονος αποτελεί την πιο ακραία εκδοχή της αγοραίας “τουριστικής” αξιοποίησης, της κραυγαλέας εμπορευματοποίησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της πλήρους παράδοσης τους στα “επενδυτικά” και κερδοσκοπικά αρπακτικά. 

Εξάλλου, η υποχώρηση της αρχαιολογικής νομοθεσίας έναντι των επενδύσεων είναι ακριβώς εκείνη η πολιτική που στοχοποιεί τους αρχαιολόγους. 

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει ότι:  ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας επιβάλλει πρώτα από όλα να υπάρξουν άμεσα κατεδαφίσεις βεβαιωμένων αυθαίρετων κατασκευών, ώστε να σταματήσει η κερδοφορία συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων που λειτουργούν επιχειρήσεις σε αυθαίρετα, χωρίς άδειες λειτουργίας, θησαυρίζοντας εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε συνεργεία κατεδάφισης των αυθαίρετων κατασκευών να επιχειρούν στο νησί, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπηρεσιών και τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Επίσης, ζητάει “να προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ σε μηνυτήρια αναφορά για τις υποθέσεις αυθαιρεσιών που χειρίζεται ο συνάδελφος Μ. Ψαρρός και να ζητήσει να συσχετιστούν με την επίθεση εναντίον του”, κάτι ακόμα δεν έχει γίνει. Τόσο ο ΣΕΑ, όσο και ο  Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων απαιτούν: το ΥΠΠΟΑ να ενισχύσει με προσωπικό την ΕΦΑ Κυκλάδων άμεσα, ώστε να ενισχυθεί ο αρχαιολογικός έλεγχος στη Μύκονο και σε καμία περίπτωση να μην μεταφερθούν αρμοδιότητες της περιφερειακής υπηρεσίας στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ, κατά παράβαση του Οργανισμού.

Την Τρίτη 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Μυκόνου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 έξω από το δημαρχείο της Μυκόνου. 

Η ΑΔΕΔΥ, τονίζει ότι το περιστατικό «φέρνει στην επιφάνεια ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία όσων συναδέλφων ασκούν εποπτεία και έλεγχο σε περιοχές ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα νησιά της τουριστικής “μονοκαλλιέργειας”. Αποτελεί μικρό μόνο μέρος της βίας που ασκείται από οργανωμένα συμφέροντα κατά του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος».

Σημειώνει παράλληλα ότι δεν αντιμετωπίζει το περιστατικό, ως μια μεμονωμένη περίπτωση άσκησης σωματικής βίας. Οπως αναφέρει:

«Εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο των αφόρητων πιέσεων που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ιδιαίτερα αυτοί που ασκούν ελεγκτικό έργο.

Εντάσσεται στο πλαίσιο της απαξίωσης όλων των προσπαθειών για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών απέναντι σε κάθε λογής συμφέροντα

Σχετικά θέματα

Απόψεις