Κοινωνία Πολιτική

Διευθυντής Ερευνών Αστεροσκοπείου Αθηνών: Δριμύ κατηγορώ κατά κυβέρνησης – «Είχαμε προειδοποιήσει για τον καύσωνα»

Oι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τον έκτακτο χαρακτήρα του καύσωνα και τους κινδύνους τόνισε σε δηλώσεις του ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγκουβάρδος. Εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση οι προειδοποιήσεις, αλλά χλευάστηκαν. Υπογράμμισε πως «όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είχαμε ανέμους μέτριους, έντασης 2-3 μποφόρ που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλες φωτιές όπως στο Μάτι όπου είχαμε πυροθύελλα».

 

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτός ο καύσωνας θα είναι επικίνδυνος και θα δημιουργήσει πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όσο και λόγω της μεγάλης διάρκειας» δήλωσε μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» ο Κώστας Λαγκουβάρδος, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τον χλευασμό που επιφύλαξαν στις προτάσεις των επιστημόνων κυβέρνηση και ΜΜΕ.

«Το αίτημα όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά χλευάστηκε» ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, συμπληρώνοντας μάλιστα πως «είδα ακόμα και σχετικές γελοιογραφίες. Κακώς γιατί είναι ένα ακραίο φαινόμενο, ένας αόρατος κίνδυνος ο καύσωνας, για τον οποίο είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως».

Όπως ανέφερε «όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη, είχαμε ανέμους μέτριους, έντασης 2-3 μποφόρ που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν σε άλλες φωτιές όπως στο Μάτι όπου είχαμε πυροθύελλα».

«Ζήσαμε έναν πολύ ζεστό Ιούλιο, ξεκίνησε με τον 10ήμερο καύσωνα Ιουνίου – Ιουλίου και συνεχίστηκε με τον πολύ μεγάλης διάρκειας καύσωνα που θα διαρκέσει ως και την Παρασκευή. Γι’ αυτό κάναμε την πρόταση να χαρακτηριστούν αργίες κάποιες ημέρες αυτής της εβδομάδας. Και το αίτημα αυτό όχι μόνο απορρίφθηκε, αλλά χλευάστηκε. Είδα ακόμα και σχετικές γελοιογραφίες. Κακώς, γιατί είναι ένα ακραίο φαινόμενο, ένας αόρατος κίνδυνος, για τον οποίο είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως» δήλωσε ακόμα ο Κ. Λαγκουβάρδος.

Ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου προειδοποιεί ακόμα πως τουλάχιστον την Πέμπτη και την Παρασκευή αναμένονται αντίστοιχα υψηλές θερμοκρασίες, ενώ το Σαββατοκύριακο αναμένεται να πέσει ελαφρώς και να ενισχυθούν οι άνεμοι.

(Επισκέψεις: 2.842 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend