Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Της διαπλοκής το ανάγνωσμα, στη Βουλή των χρεοκοπημένων Ελλήνων

Την ώρα που οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης επιτιμούν τον …αχάριστο ελληνικό λαό, που δεν καταλαβαίνει τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει..

Την ώρα που οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης επιτιμούν τον …αχάριστο ελληνικό λαό, που δεν καταλαβαίνει τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για να τον «σώσει» στέλνοντάς τον στον Καιάδα της εξαθλίωσης, η διαπλοκή, η διαφθορά και οι χαριστικές ρυθμίσεις προς ημετέρους – και μάλιστα με «φωτογραφικές» νομοθετικές διατάξεις – οργιάζουν και προκαλούν!

Το αποκαλύπτει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής σε πεντασέλιδο έγγραφό του που κοινοποίησε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση του Π. Καμμένου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Ειδικότερα ο πρώην αρεοπαγίτης αποκαλύπτει 14 τρανταχτές περιπτώσεις χαριστικών νομοθετικών ρυθμίσεων, που έχει περάσει κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση, με τις οποίες παύουν ποινικές διώξεις για ανοιχτές υποθέσεις, απαλλάσσονται στελέχη Δημοσίου και τραπεζών από ποινικές ευθύνες, δίνεται ασυλία σε όσους εμπλέκονται σε ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, νομιμοποιούνται αυθαίρετα κ.λπ.

Ο κ. Ρακιντζής μάλιστα καταγγέλλει ότι πολλοί δημόσιοι φορείς δεν συνεργάζονται με την Αρχή της οποίας προΐσταται, μη αποστέλλοντας στοιχεία και μη διενεργώντας ελέγχους, ενώ υπογραμμίζει με νόημα ότι ακόμα και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ζήτησε από την Αρχή «να μην υποδεικνύονται πλέον εκ μέρους της συγκεκριμένες φορολογικές δράσεις για νομικά ή φυσικά πρόσωπα εμπλεκόμενα σε υποθέσεις διαφθοράς». Γεγονός που αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι οι 14 περιπτώσεις δεν είναι παρά μόνο ενδεικτικές.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 17.9.2014 ο κ. Ρακιντζής είχε δηλώσει σε επιτροπή της Βουλής τα εξής: «Έχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα; Λέω το παράπονό μου ότι στην προσπάθειά μου να παραπέμψω κάποιους επωνύμους βρίσκω ένα τείχος. Και στη συνέχεια βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα για τα οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα». Κι όμως. Δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Η κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη το έργο της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων στο όνομα δήθεν της …«μεταρρυθμιστικής» της πολιτικής. Άντε τώρα να πιστέψει κανείς ότι δεν υπάρχει «κουμπαράς» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή…

Οι 14 περιπτώσεις διαπλοκής

Στις 14 χαρακτηριστικές περιπτώσεις «φωτογραφικών» και χαριστικών ρυθμίσεων που αναφέρονται στο έγγραφο του κ. Ρακιντζή που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται:

  • Με το άρθρο 3 παρ. 8-10 του ν. 4046/2012 απαλλάσσονται από κάθε ευθύνη τα μέλη Δ.Σ. των τραπεζών και τα στελέχη της ΤτΕ στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, που κατεδάφισαν τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων, των Πανεπιστημίων, των Νοσοκομείων και έφεραν την απόγνωση σε χιλιάδες μικροομολογιούχους.

  • Με τη διάταξη του άρθρου 31 παρ. 4 του ν. 4141/2013 ορίστηκε ότι αναστέλλεται η ποινική δίωξη στις διοικήσεις των εταιρειών του Δημοσίου, που ιδιωτικοποιούνται βάσει των δεσμεύσεων του Μνημονίου, για οφειλές προς το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ…

  • Στο άρθρο 78 του ν. 4146/2013 ορίζεται ότι απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας, κατά τον Π.Κ., ο πρόεδρος, τα μέλη Δ.Σ. και τα στελέχη τραπεζών για τη «σύναψη δανείων πάσης φύσεως με ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα του ευρύτερου δημόσιου τομέα». Η διάταξη αυτή κατηγορήθηκε τότε ευρέως ότι αφορά τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ)!

  • Με τη διάταξη του άρθρου 9 παρ. 2 του ν. 4224/2013 απαλλάσσονται από κάθε αστική, ποινική ή διοικητική ευθύνη τα μέλη του Δ.Σ. της «Λάρκο» σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση και πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

  • Με τη διάταξη του άρθρου 19 του ν. 4224/2013 αναστέλλονται όλες οι ποινικές υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων για τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ. των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων κάθε βαθμού.

  • Με τη διάταξη του άρθρου 55 του ν. 4262/2014 αναστέλλονται η ποινική δίωξη και η εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών και ασφαλιστικών εισφορών για ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα.

  • Το 2009 διενεργήθηκε έλεγχος στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), όπου εντοπίστηκαν σοβαρές μισθολογικές υπερβάσεις ύψους περίπου 30 εκατ. ευρώ. Με την έκθεση συμφώνησε η Ολομέλεια του ΝΣΚ, η Εισαγγελία Πρωτοδικών ξεκίνησε διώξεις, όμως με τη διάταξη του άρθρου 39 παρ. 12 του ν. 4024/2011 «νομιμοποιήθηκαν αναδρομικά οι εν λόγω υπερβάσεις και σταμάτησε κάθε διαδικασία».

  • Το 2010 διενεργήθηκε έλεγχος στον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), όπου διαπιστώθηκαν μισθολογικές υπερβάσεις που επιβεβαιώθηκαν και από τον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου. Η έκθεση διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα, όμως «με τη διάταξη του άρθρου 111 του ν. 4172/2013, δεν αναζητούνται οι πάσης φύσεως υπερβάσεις».

  • Με τους νόμους 4071/2012 και 4170/2013 διαγράφηκαν τα χρέη όλων των δημοτικών επιχειρήσεων. Ερμηνεύοντας τις διατάξεις αυτές στη συνέχεια το ΝΣΚ απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τις διοικήσεις των επιχειρήσεων και τους συμβεβλημένους ιδιώτες.

  • Με τη διάταξη του 1ου άρθρου παράγρ. ΙΕ12 του ν. 4254/2014 τροποποιήθηκε μόλις για 20 ημέρες το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, ρίχνοντας στα «μαλακά» υπαλλήλους ΝΠΙΔ που θα κινδύνευαν να κατηγορηθούν για κακουργήματα σχετικά με την υπηρεσία. Μετά από 20 ημέρες, η διάταξη επανήλθε στην προηγούμενη διατύπωση, ωστόσο «δημιουργείται μείζον θέμα, καθόσον για όλες τις εκκρεμούσες υποθέσεις θα γίνει επίκληση της ευνοϊκότερης διάταξης».

  • Με το άρθρο 20 παρ. 6 του ν. 4255/2014 παύουν οριστικά οι εκκρεμείς ποινικές διώξεις που αφορούν πράξεις και παραλείψεις σχετιζόμενες με διάθεση πόρων του ΟΑΕΕ.

  • Με το άρθρο 51 παρ. 9 του ν. 4255/2014 παύει η αναζήτηση ως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που χορηγήθηκαν ως επιδόματα μεταπτυχιακού σε γενικούς διευθυντές και προϊσταμένους φορέων του υπουργείου Υγείας.

  • Με το άρθρο 68 του ν. 4139/2013 τροποποιήθηκε το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα και ορίστηκε ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης», δηλαδή τα γνωστά «φακελάκια»! Η διάταξη καταργήθηκε λίγο αργότερα με τον ν. 4198/2013.

  • Με τη διάταξη του άρθρου 63 του ν. 4280/2014, κάνοντας δεκτή σχετική βουλευτική τροπολογία, παρατάθηκε για έναν χρόνο η λειτουργία έξι αυθαίρετων ταβερνών, που αποτελούν επέκταση παλιών ποιμνιοστασίων, στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα (περιοχή NATURA), παρόλο που είχαν κριθεί κατεδαφιστέες, τους είχε αφαιρεθεί η άδεια και είχαν σφραγιστεί από τον δήμο. Με τη δημοσίευση του νόμου οι ταβέρνες επαναλειτούργησαν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες…

Απόψεις