Μαζικές και δυναμικές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες διανομέων έγιναν σήμερα σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες «Wolt» και «efood».
Με τη σημερινή τους απεργιακή κινητοποίηση οι διανομείς διεκδικούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αύξηση των αμοιβών τους.
Στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και στην απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, οι διανομείς της «efood» και της «WOLT» συνέχισαν τον αγώνα τους για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας της ζωής τους.
Από νωρίς το πρωί, οι διανομείς έκαναν περιφρούρηση στα σημεία που συγκεντρώνονται για να δεχθούν τις παραγγελίες και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Εκεί συναντήθηκαν με εκπρόσωπο του υπουργείου, η οποία δεσμεύθηκε για συζήτηση των αιτημάτων τους με τον υφυπουργό την ερχόμενη εβδομάδα.
Αμέσως μετά ξεκίνησαν μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία των δύο εταιρειών. Στη διαδρομή τους ξεσήκωσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης με τα κορναρίσματα.
Οι εργαζόμενοι της «efood» και της «Wolt» προχωρούν συντονισμένα σε κλιμάκωση δίνοντας ενιαία τη μάχη μισθωτοί και freelancers. Αφήνουν στην άκρη όσους επιχειρούν να διασπάσουν και να υπονομεύσουν τον ενιαίο αγώνα τους για να κάνουν πλάτες στις εταιρείες.
Ο Βίκτωρας Μήσσιας, μέλος της Προσωρινής Διοίκησης του Σωματείου της WOLT, κατήγγειλε ότι «οι freelancers δουλεύουν 10 και 12 ώρες την ημέρα για ένα μεροκάματο. Η πληρωμή ανά παραγγελία έχει μειωθεί σημαντικά. Με βάση τους αντεργατικούς νόμους δίνεται στην εταιρεία η δυνατότητα να αλλάζει την τιμή ανά παραγγελία χωρίς καν να μας το ανακοινώνει. Το μοντέλο της εταιρείας στην πράξη μας ωθεί σε ένα ολοήμερο κυνήγι για το μεροκάματο που και πάλι δεν φτάνει για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια». Αναφέρθηκε επίσης στη δουλειά σε ακραίες καιρικές συνθήκες που αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων και είπε ότι οι διανομείς απαιτούν να κλείνουν οι πλατφόρμες σε τέτοιες συνθήκες και επίσης να τους παρέχονται δωρεάν τα ΜΑΠ.
Ο Αντώνης Καναβάρης, πρόεδρος του Σωματείου «efood» Θεσσαλονίκης, ανέφερε: «Σήμερα έχουμε πανελλαδική απεργία, είναι ένα βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μας, γιατί οι εταιρείες δεν συζητούν τα αιτήματά μας. Θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Οι διανομείς κάθε μήνα μετράμε έναν νεκρό συνάδελφο. Ζητάμε από το κράτος να ενταχθεί το επάγγελμά μας στα ΒΑΕ. Θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη».
Ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, μιλώντας στους διανομείς, είπε πως «δεν τελειώνει τίποτα εδώ. Θέλει πολύ μεγαλύτερη ένταση. Συνεχίζουμε με ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αυτό που δημιουργήσαμε πρέπει να το υπερασπιστούμε και να το κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο».
Και ο Παναγιώτης Αρβανιτίδης, γραμματέας του Σωματείου της «efood», τόνισε: «Έχουνε βαλθεί όλα τα σκυλιά της εργοδοσίας και του κράτους να μας διαχωρίσουν. Θέλει γερό στομάχι. Θα ηρεμήσουμε όταν δούμε ουσιαστικές αυξήσεις. Δεν θα περιμένουμε κανένα τυράκι. Δεν μας τρομάζει τίποτα. Θα το πάμε μέχρι τέλους».
Οι διανομείς διεκδικούν για τους μισθωτούς: Υπογραφή σύμβασης εργασίας με αύξηση στον βασικό μισθό, επίδομα γάμου, κινητού και επικινδυνότητας, βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, όσοι 4ωροι – 6ωροι επιθυμούν να μπορούν να γίνονται 8ωροι.
Για τους freelancers: Θέσπιση ελάχιστης εγγυημένης αμοιβής ανά ώρα, επαναφορά τιμοκαταλόγου με αυξημένες τις τιμές σε αυτόν κατά +30%, ελάχιστη τιμή παραγγελίας 2,80 ευρώ, όσοι free επιθυμούν να υπάρχει η επιλογή να γίνονται μισθωτοί.
Για όλους τους διανομείς: Χρηματική αποζημίωση όταν θα πρέπει να κλείνει η εφαρμογή λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, μηνιαίο επίδομα επικινδυνότητας της εργασίας +15%. Aπό 902.gr