“Παίρνουμε στα δικά μας χέρια την υπόθεση της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας

Υπογραφή ΣΣΕ τώρα με κάλυψη όλων των απωλειών

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία», ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σας καλεί να συμμετέχετε αποφασιστικά στην πάλη, με αφετηρία την διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ. Είναι κρίσιμο σήμερα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς να δυναμώσει οργανωμένα η γραμμή της σύγκρουσης και της διεκδίκησης, κόντρα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, τη λογική της «εργασιακής ειρήνης» και των «αντοχών της οικονομίας» που καλλιεργούν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, και οι συνδικαλιστές τους στον Κλάδο.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Μετά από χρονικό διάστημα αρκετών μηνών η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ σε συζητήσεις και διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για υπογραφή ΣΣΕ βρίσκεται ακόμα μια φορά «έκπληκτη» από το γεγονός ότι η κυβέρνηση την «αδειάζει» και επί της ουσίας δεν συζητά καθόλου τα οικονομικά. Ουσιαστικά η κυβέρνηση πατώντας πάνω στην αντεργατική νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την επιβολή, εκ νέου, ΚΥΑ προκειμένου να καθορίζει τους μισθούς των εργαζομένων δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ.

Κάτω από το βάρος των εξελίξεων αυτών η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να κηρύξει καταρχήν στάσεις εργασίας προκειμένου να «στείλει μήνυμα» στην κυβέρνηση για να υπογράψει μια ΣΣΕ η οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις τεράστιες απώλειές μας.

Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ ακολούθησε και πάλι την γνωστή τακτική, κήρυξης στάσεων εργασίας με sms και μια ανακοίνωση, χωρίς να έχει ενημερώσει πλήρως τους συναδέλφους, ώστε οι ίδιοι πρώτα-πρώτα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να περιφρουρήσουν τους αγώνες τους.

Τελικά κάτω από το αίτημα των συναδέλφων σε όλα τα κρατικά ΜΜΕ, αναγκάστηκε να οργανώσει συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς για να υπάρξει μια στοιχειώδης απαραίτητη ενημέρωση.

Ακόμα χειρότερα, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κρύβει ακόμα και αυτά τα αναιμικά αιτήματα στο όνομα του «να μην στραφεί η κοινωνία εναντίον των δημοσιογράφων»!!!

Αντί να βγουν μπροστά να ενημερώσουν όλο τον Κλάδο και όλους τους εργαζόμενους για τις τεράστιες απώλειες που έχουμε υποστεί και κυρίως για το ότι διεκδικούμε ΣΣΕ, αντί να ζητήσουν την στήριξη όλων των εργαζομένων και εμείς με τη σειρά μας να στηρίξουμε με αλληλεγγύη άλλους κλάδους, το σύνολο της εργατικής τάξης, συσκοτίζουν το περιεχόμενο ενός αγώνα, καταθέτοντας τα όπλα πριν κάν ξεκινήσει.

Είναι μια στάση ενδεικτική της υποταγής της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, συμπαρασύροντας και συναδέλφους, στην λογική του «ρεαλισμού», των «αντοχών της οικονομίας» και όχι στην κάλυψη των απωλειών της περιόδου της κρίσης και του πληθωρισμού και στην ικανοποίηση των αναγκών των οικογενειών μας.

Η καλλιέργεια της λογικής του «μικρότερου κακού» επί χρόνια έχει οδηγήσει σε συνεχείς περικοπές εργασιακών, μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων μας.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι

Φτάνει πιά!

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι δεν πρέπει να δοθεί καθόλου χρόνος στην κυβέρνηση, αλλά να διεκδικηθεί άμεσα με οργάνωση της πάλης όλων των εργαζομένων η υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις τεράστιες απώλειες που έχουμε υποστεί τα τελευταία 12 χρόνια. Τώρα, επιπλέον, η ΣΣΕ πρέπει να καλύπτει και τις απώλειες λόγω του πληθωρισμού που τσακίζει ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα. Επίσης χρειάζεται ενωμένος αγώνας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τόνισε επίσης ότι το διεκδικητικό πλαίσιο για την ΣΣΕ πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά μπροστά στους εργαζόμενους σε δια ζώσης συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς γιατί είναι ζήτημα που αφορά και πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων.

Σημειώσαμε ότι πρέπει να διεκδικήσουμε μια ΣΣΕ στην οποία ικανοποιητική βάση εκκίνησης είναι ο μισθός του πρώτου χρόνου 1137 ευρώ, του δεύτερου χρόνου 1220 ευρώ και ανάλογες αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια.

Θέσαμε ως ζήτημα που πρέπει οπωσδήποτε να διεκδικηθεί την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Θέσαμε προς διεκδίκηση σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στις αναρρωτικές άδειες, και στις άδειες μητρότητας καθώς και στην προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων που δουλεύουν σε εξαιρετικά επικίνδυνες και δύσκολες συνθήκες (φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, πολέμους).

Φυσικά, τονίσαμε το αίτημα της κατάργησης των ατομικών Συμβάσεων και κάθε μορφής «ελαστικής» σχέσης εργασίας.

Συναδέλφισσσες, Συνάδελφοι

Συμμετέχουμε ζωντανά στις συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς. Διατρανώνουμε την απόφασή μας να διεκδικήσουμε την κάλυψη των απωλειών μας με καλά προετοιμασμένους οργανωμένους αγώνες.

Να διεκδικήσουμε ΣΣΕ που να περιλαμβάνει όλα τα πιο πάνω αιτήματα.

Μαζί με αυτές τις άμεσες διεκδικήσεις μας:

 • Λέμε «όχι» στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας.
 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
 • Αποκατάσταση των κύριων και επικουρικών συντάξεων στο ύψος που ήταν το 2009.
 • Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και βέβαια να μείνει ανενεργό το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ), στο οποίο έσπευσε να εντάξει την ΕΣΗΕΑ η πλειοψηφία του ΔΣ.
 • Λέμε όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα και στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, προστασία της συνδικαλιστικής δράσης, απειθαρχία και κατάργηση του απεργοσπαστικού μηχανισμού «Προσωπικό εγγυημένης παροχής υπηρεσιών». Κατάργηση της προβοκατόρικης διάταξης περί «άσκησης ψυχολογικής βίας».
 • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία πρόνοια, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό, ιατροτεχνολιγικό εξοπλισμό. Οχι στο νέο ΕΣΥ.
 • Κατάργηση άρθρων νόμων που φιμώνουν την ενημέρωση.
 • Προβολή και ενημέρωση για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, της δράσης του συνδικαλιστικού, γενικότερα του μαζικού κινήματος.
 • Ισότιμη προβολή όλων των πολιτικών κομμάτων εκτός από τα φασιστικά.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
 • Κατάργηση όλων αντιλαϊκών φόρων, όλων των έμμεσων φόρων, όπως ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια, του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ΕΝΦΙΑ κλπ.
 • Να παρθούν πίσω όλα τα αντιλαϊκά μέτρα”.