Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δηλητηρίαση μαθητών στη Λαμία: Η εταιρεία, τα ακατάλληλα σχολικά γεύματα και οι “δουλειές” με το δημόσιο

Πληθαίνουν τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία στη..

Πληθαίνουν τα ερωτήματα που εγείρονται γύρω από την υπόθεση της μαζικής τροφικής δηλητηρίασης 63 μαθητών από 7 διαφορετικά σχολεία στη Λαμία και ιδιαίτερα για την εταιρεία  «Γιαννίτσης Group», με τη θυγατρική της «Γιαννίτσης Logistics» η οποία προμηθεύει τα επικίνδυνα γεύματα.

O Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) στον οποίο ανήκει η αρμοδιότητα για τη διανομή των σχολικών γευμάτων αποφάσισε να σταματήσει τη σίτιση την εταιρεία «Γιαννίτσης logistics AE» και τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής μετά τις καταγγελίες για τη μαζική τροφική δηλητηρίαση μαθητών σε σχολεία από σταφυλόκοκκο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την έρευνα του ΕΟΔΥ.

Στα σχολικά γεύματα  οι μαθητές είχαν βρει στο πιάτο τους σκουλήκια, πούπουλα και σάπια φρούτα.

Ωστόσο παραμένει άγνωστο τι θα κάνουν δημόσιοι οργανισμοί οι οποίοι είχαν αναθέσει την παροχή έτοιμων γευμάτων στην εταιρεία «Γιαννίτσης». Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε σχεδόν την αποκλειστικότητα της παροχής έτοιμων γευμάτων σε νοσοκομεία, σχολεία, ΤΕΙ, φυλακές, παιδικούς σταθμούς σε όλη τη Φθιώτιδα και όχι μόνο.

Όπως η ίδια η εταιρεία «Γιαννίτσης» αναφέρει στην ιστοσελίδα της μεταξύ άλλων παίρνει δημόσιο χρήμα για:

-Τη σίτιση των ασθενών και εφημερευόντων ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας επί σειρά ετών.

-Από τη μίσθωση του εστιατορίου- κυλικείου του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας με φαγητά self service, έτοιμα γεύματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των ιατρών και του διοικητικού προσωπικού του νοσοκομείου.

-Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Πολυκλινικής Λαμίας.

-Τη σίτιση των νοσηλευομένων της Μαιευτικής Πολυκλινικής Τρικάλων.

-Tη διακίνηση τροφίμων στο ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΙΤΙΣΗΣ & ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ: ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και συγκεκριμένα σε σχολεία σε περιοχές της Φθιώτιδας, της Άμφισσας, του Καρπενησίου, και του Δομοκού για το χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2016 έως και σήμερα.

-Την προμήθεια έτοιμων γευμάτων για την κάλυψη των συσσιτίων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

-Την προμήθεια ειδών κυλικείου και καντίνας στο κατάστημα κράτησης Δομοκού Φθιώτιδας.

-Τη σίτιση των σπουδαστών του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία, στην Άμφισσα και στο Καρπενήσι.

-Την εκμετάλλευση των κυλικείων των κτιρίων του Τ.Ε.Ι ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ στη Λαμία και τα Ψαχνά Ευβοίας.

-Την προμήθεια τροφίμων παιδικών σταθμών στη Λαμία.

-Την σίτιση των μαθητών του μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Λαμίας επί σειρά ετών.

Ο Γιώργος Γιαννίτσης είναι επίσης Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βιοτεχνιών Εγκατεστημένων στη ΒΙ.ΠΕ Λαμίας και β΄ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕ- ΒΙΠΕ). Είναι μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ), ενώ το 2022 εξελέγη στη θέση του Συμβούλου Διοικητικού Συμβουλίου ΣΒΘΣΕ. Αποτελεί επίσης στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Η πυρκαγιά

Θυμίζουμε ότι ύμφωνα με την εξέταση των δειγμάτων που έγινε από τον ΕΟΔΥ, στα σχολικά γεύματα εντοπίστηκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου.

Τα γεγονότα περιπλέχθηκαν περισσότερο μετά από μια πυρκαγιά λίγο πριν υπάρξει επίσημη εξέταση του ΕΦΕΤ στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της εταιρείας, εξέταση η οποία ματαιώθηκε μετά το συμβάν.

Όπως δήλωσε στον Alpha ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Αντώνιος Ζαμπέλας, «πήγε κλιμάκιο το Σάββατο για να κάνει έναν έλεγχο, γνωρίζοντας βέβαια ότι η παραγωγική διαδικασία που αφορούσε τη γραμμή παραγωγής γευμάτων για τα σχολεία δεν θα ήταν ανοιχτή γιατί αυτά γίνονται κάθε μέρα, καθημερινές. Παρ’ όλα αυτά πήγαμε το Σάββατο και οργανώναμε κλιμάκιο να πήγαινε και να βλέπαμε γενικά το πώς λειτουργεί η επιχείρηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής των γευμάτων. Δυστυχώς βέβαια μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, προφανώς οι δικές μας ενέργειες ακυρώνονται».

Η υπόθεση προκάλεσε την παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία με παραγγελία της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας ζητά να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς σε συνάρτηση με το γεγονός της εμπλοκής του συγκεκριμένου εργοστασίου με τα σχολικά γεύματα που οδήγησαν στο νοσοκομείο μαθητές δημοτικών σχολείων, λόγω μαζικής τροφικής δηλητηρίασης.

 

 
 
 
 
 

Απόψεις