Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δευτέρα 26 Γενάρη 2015 – Η πλήρης απελευθέρωση του περήφανου Κομπανί

Δευτέρα 26 Γενάρη 2015, οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ της Ροζάβα ανακοίνωσαν επίσημα την πλήρη απελευθέρωση της πόλης του Κομπανί και το διώξιμο των μισθοφόρων φονιάδων του «Ισλαμικού Κράτους» (Daesh – ISIS) από την περιοχή.

Την Δευτέρα 26 Γενάρη 2015, οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ της Ροζάβα ανακοίνωσαν επίσημα την πλήρη απελευθέρωση της πόλης του Κομπανί και το διώξιμο των μισθοφόρων φονιάδων του «Ισλαμικού Κράτους» (Daesh – ISIS) από την περιοχή. Μια καινούργια μέρα ξημέρωσε. Η μέρα της ανοικοδόμησης.

Μετά από 133 μέρες, από τις 15 Σεπτέμβρη του 2014, οι ηρωικοί κάτοικοι του Κομπανί και των γύρω χωριών, οι περήφανοι μαχητές και μαχήτριες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ (ΓεΠεΓκε/ΓεΠεΖε) και οι Κούρδοι Πεσμεργκά από το Ιράκ, απελευθέρωσαν τελείως την πόλη και τη γύρω περιοχή διώχνοντας από τα εδάφη τους, τους φανατικούς και βαριά εξοπλισμένους μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS).

Την Δευτέρα 26 Γενάρη 2015, οι Μονάδες Λαϊκής Προστασίας της Ροζάβα ανακοίνωσαν επίσημα την πλήρη απελευθέρωση της πόλης του Κομπανί από τη συμμορία του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Αμερικανίδα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, το επιβεβαίωσαν. Μόνο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού έκανε ότι μπορούσε να μείνει η πόλη αβοήθητη μέχρι να πέσει στα χέρια του ISIS, έκφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του από αυτή την εξέλιξη, επικαλούμενος τους φόβους του για δημιουργία ενός δεύτερου αυτόνομου Κουρδιστάν, αυτή τη φορά στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Το Κομπανί, μια μικρή πόλη 45.000 κατοίκων, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, στις 15 Σεπτέμβρη 2014 έδωσε ραντεβού με την αθανασία, όταν άρχισε η λυσσαλέα επίθεση των βαριά εξοπλισμένων μισθοφόρων του ISIS, από ανατολικά, δυτικά και νότια της πόλης. Στο βορρά στα τουρκοσυριακά σύνορα τουρκικά στρατεύματα, παραταγμένα κατά μήκος των συνόρων, εμπόδιζαν Κούρδους εθελοντές που ήθελαν να περάσουν από τη Τουρκία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ομοεθνών τους.

Το αυτοδιοικούμενο καντόνι του Κομπανί, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβρη του 2012, ερημώθηκε. Πάνω από 100 χωριά της περιοχής ισοπεδώθηκαν. 200.000 κάτοικοι, μαζί με το 90% της πόλης, πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.

Παντού συντρίμμια

4.500 μαχητές και μαχήτριες των Μονάδων Λαϊκής Προστασίας YPG/YPJ (ΓεΠεΓκε/ΓεΠεΖε), αποφάσισαν να αντισταθούν και να υπερασπιστούν την πόλη, σε έναν αγώνα που έμοιαζε χαμένος, με βασικά τους όπλα την αυτοθυσία και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας. Ένα νέο Μεσολόγγι γεννήθηκε στη μέση της Ροζάβας (το Δυτικό Κουρδιστάν), μια καινούργια Καισαριανή άρχισε να γράφει σελίδες δόξας, ένα σύγχρονο Στάλινγκραντ προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό και κέρδισε την διεθνή αλληλεγγύη.

Η απόφαση των Κούρδων μαχητών του YPG/YPJ να αντισταθούν και να υπερασπιστούν ανυποχώρητα το Κομπανί με βασικό τους όπλο την αυτοθυσία των υπερασπιστών του και τη βαθιά τους αγάπη στις αξίες της ισότητας και της δημοκρατίας, προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση και ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που ενόχλησε τον Ερντογάν που διερωτήθηκε γιατί η διεθνής κοινότητα στήριξε το Κομπανί, τονίζοντας ότι η πολιορκημένη πόλη Χαλέπι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και όχι το Κομπανί.

Στο τέλος του Οκτώβρη αμερικανικά αεροπλάνα άρχισαν να βομβαρδίζουν θέσεις των ακραίων ισλαμιστών του ISIS. Οι Τούρκοι, κάτω από τη πίεση της διεθνούς κοινότητας και τις διαδηλώσεις οργής των Κούρδων της Τουρκίας, επιτρέπουν να περάσουν από τα τουρκικά εδάφη 150 μαχητές Πεσμεργκά, από το ιρακινό Κουρδιστάν, για να πολεμήσουν στο πλευρό των YPG/YPJ.

Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί – Ελευθερίας) στο Κομπανί, πριν από τον Σεπτέμβρη του 2014
Η πλατεία Azadeye (Αζαντεγί – Ελευθερίας) στο Κομπανί, όπως ήταν την ημέρα της νίκης των Κούρδων. Μόνο ο αετός έχει μείνει στη θέση του, αν και τραυματισμένος, να κοιτάει με αισιοδοξία το μέλλον.

Την επόμενη μέρα, Τρίτη 27 Γενάρη 2015, εκατοντάδες διαδηλωτές Κούρδοι που συγκεντρώθηκαν στη περιοχή Σορούτς της νότιας Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, για να γιορτάσουν την απελευθέρωση του Κομπανί, δέχτηκαν επίθεση με κανόνια νερού και βροχή δακρυγόνων που έριξαν ισχυρές τουρκικές δυνάμεις.

 

Οι Κούρδοι που ζουν στην Αθήνα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν εκείνη την ημέρα, ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα:

«Ο ηρωικός αγώνας της μικρής πόλης έγινε σύμβολο ελευθερίας, απέναντι στα σκοτάδια της τρομοκρατίας, και ενέπνευσε τους λαούς. Γιατί στο Κομπανί πολέμησε το φως με το σκοτάδι. Και ένας τέτοιος αγώνας δεν μπορούσε παρά να είναι νικηφόρος.

Ο λαός και οι υπερασπιστές της πόλης αναγνωρίζουν την συμπαράσταση και τη στήριξη των δημοκρατικών ανθρώπων σε πολλές χώρες του κόσμου. Και είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε και εκ μέρους αυτών των ίδιων, των επί τόσο καιρό ελεύθερων-πολιορκημένων του Κομπανί, όταν αφιερώνουμε αυτή τη νίκη, τη νίκη της δημοκρατίας, τη νίκη της δικαιοσύνης, τη νίκη της ισότητας των λαών, των θρησκειών, των φύλων και των ανθρώπων, σε όλους εκείνους, παντού στον κόσμο που, είτε με τις πράξεις τους, είτε με την ηθική τους συμπαράσταση, έδειξαν ότι οι δημοκρατικοί λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν και μπορούν να πορευτούν χέρι με χέρι.

Αιώνια μνήμη για τους ηρωικούς μας μάρτυρες!

Τιμή και δόξα στο Μεσολόγγι του κουρδικού λαού!

Τιμή και δόξα στο λαό του Κομπανί!

Τιμή και δόξα σε όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους, παντού στον κόσμο. Αυτή η νίκη είναι και δική τους!»

Το Κομπανί ξαναχτίστηκε, οι κάτοικοί του που αναγκάστηκαν να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους, επέστρεψαν. Κτίρια που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης ξαναχτίζονται και αποκαθίστανται οι απαραίτητες υποδομές. Ένα νέο μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας που αναπτύχθηκε από τα γραπτά του Abdullah Ocalan εφαρμόζεται παράλληλα με την τεράστια προσπάθεια της ανοικοδόμησης.

Ο,τι όμως δεν κατάφερε να κάνει το ηττημένο ISIS, προσπαθεί να το πετύχει τώρα η Τουρκία του Ερντογάν. Η κατοχή, λεηλασία και εθνοκάθαρση στο Αφρίν αποτελούν άμεση συνέχεια των έργων του ISIS. Οι επιθέσεις εναντίον του λαού των Γιεζίντι, που βίωσε την γενοκτονία από το ISIS, συνεχίζονται αμείωτες από τα τουρκικά στρατεύματα και τις ισλαμοφασιστικές συμμορίες τους ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία. Το πνεύμα του ISIS προσπαθεί να παραμείνει ζωντανό στο σώμα του φασισμού του Ερντογάν.

Σήμερα, εννιά χρόνια μετά την περήφανη νίκη του Κομπανί, την πλήρη απελευθέρωση της πόλης και το διώξιμο των μισθοφόρων φονιάδων του «Ισλαμικού Κράτους» (Daesh – ISIS) από την περιοχή, η Βόρεια και Ανατολική Συρία, τα ανεξάρτητα καντόνια της Ροζάβα και οι βόρειες περιοχές του Ιρακ (Νότιο Κουρδιστάν)  δέχονται αεροπορικές επιθέσεις από τις τουρκικές δυνάμεις. Κοινωνικές υποδομές, σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου, νοσοκομεία, προσφυγικοί καταυλισμοί, σπίτια αμάχων είναι οι κύριοι στόχοι τους.  

Η Τουρκία, με πρόσχημα «την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ» και «το δικαίωμα της Τουρκίας στην αυτοάμυνα», επιχειρεί την πλήρη εξόντωση των Κούρδων, κάτω από την ένοχη σιωπή και ανοχή του «πολιτισμένου» και «δημοκρατικού κόσμου».

Χτες, τιμώντας την επέτειο της Απελευθέρωσης του Κομπανί, εκατοντάδες άνθρωποι από το Καντόνι του Ευφράτη επισκέφτηκαν το νεκροταφείο  μαρτύρων του Κομπανί, το Νεκροταφείο της μάρτυρας Ντικλέ και άναψαν κεριά για να τιμήσουν τη μνήμη των 119 μαχητών και πολιτών που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση του Κομπανί.

Το νεκροταφείο φέρει το όνομα της Ντικλέ, που γεννήθηκε στο χωριό Κοραλί έξω από το Κομπανί, και ήταν η πρώτη Κούρδισσα που έπεσε νεκρή σε μάχη στα βουνά του Βόρειου Κουρδιστάν το 1989, κάτω από τη σημαία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Κουρδιστάν.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις