Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δεν «βλέπουμε» την αιματοχυσία στη Γάζα…

  Η Λωρίδα της Γάζας είναι 52 χλμ. μήκος, δηλαδή καλύπτει μία απόσταση από την Ομόνοια μέχρι την παραλία του..

  Η Λωρίδα της Γάζας είναι 52 χλμ. μήκος, δηλαδή καλύπτει μία απόσταση από την Ομόνοια μέχρι την παραλία του Σχοινιά, ενώ το πλάτος της είναι 6-12 χλμ., ανάλογα με το σημείο μέτρησης. Η περιοχή αυτή είναι μικρότερη από τον δήμο Κορίνθου, μικρότερη από τον δήμο Ξάνθης, μικρότερη από τον δήμο Αγίου Νικολάου Κρήτης και ελαφρώς μεγαλύτερη από τον δήμο Πρέβεζας.

  Σε αυτή λοιπόν τη μικρή περιοχή, που δεν είναι μία «χώρα» ούτε καν σε όρους έκτασης, στεγάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ, όπως το ίδιο λέει, δεν έχει στην κατοχή του τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ελέγχει τον εναέριο χώρο, όλες τις εξόδους, όλες τις εισόδους και την πρόσβαση από τη θάλασσα.

Όπως το έθεσε, κάποτε, εξαιρετικά ο συντηρητικός Άγγλος πρώην πρωθυπουργός, Ντέηβιντ Κάμερον: «η Γάζα είναι μία φυλακή ανοιχτού χώρου (open air prison)»[1].

Τα τελευταία γεγονότα

 Η μακρά Ιστορία της Γάζας και η διαμάχη Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να αναλυθεί, οπότε θα περιοριστούμε στα δύο τελευταία γεγονότα, την επιδρομή του 2014 και τις φετινές διαδηλώσεις.

Άλλωστε καλό θα ήταν, αφού τώρα τελευταία «βοηθάμε» πολιτικά και διπλωματικά το κράτος του Ισραήλ, να ξέρουμε σε τι το βοηθάμε.

  To 2014 (επιχείρηση protective edge) 2250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν (το 65%, δηλαδή, 1460 από αυτούς ήταν πολίτες), 67 Ισραηλινοί στρατιώτες πέθαναν και 6 Ισραηλινοί πολίτες εκ

Η καταστροφή των σπιτιών στη Γάζα το 2014.

των οποίων 1 παιδί [2].

551 παιδιά πέθαναν στη Γάζα, 18 000 σπίτια καταστράφηκαν στη Γάζα έναντι ενός στο Ισραήλ.[3]

 Εν ολίγοις:

  • 240 Παλαιστίνιοι μη μάχιμοι, για κάθε Ισραηλινό
  • 551 παιδιά στη Γάζα, για το ένα που πέθανε στο Ισραήλ
  • 18 000 σπίτια στη Γάζα, για το ένα που καταστράφηκε στο Ισραήλ

«Ανθρώπινη ασπίδα»

Οι Ισραηλινοί και τα ΜΜΕ της Αμερικής λένε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί πολίτες ως ανθρώπινη ασπίδα και γι’ αυτό είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στους νεκρούς. Το ερώτημα είναι πού ακριβώς πρέπει να πάνε οι μαχητές τής Χαμάς για να πολεμήσουν; Σε αυτή την περιοχή με αυτόν τον πληθυσμό, πού ακριβώς δεν υπάρχουν πολίτες;  

Δεύτερο επιχείρημα είναι ότι τα όπλα της Χαμάς είναι όπλα που δεν κάνουν διακρίσεις και είναι μη ακριβή επειδή είναι πρωτόγονα. Τι ακριβώς έπρεπε να κάνει λοιπόν η Χαμάς; Υποθέτω να βρει μερικές από τις ελάχιστες εκτάσεις της Γάζας που δεν υπάρχουν σπίτια, να μην χρησιμοποιήσει τις πρωτόγονες ρουκέτες της και να περιμένει τα Ισραηλινά F-16 να κάψουν ζωντανούς τους μαχητές της…

Ο κίνδυνος για έναν Ισραηλινό πολίτη, τις 7 εβδομάδες που διήρκεσε η επίθεση του 2014, ήταν μικρότερη από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης της πολιτείας του Ιλινόις στης ΗΠΑ (Ντητρόιτ), διότι ο μέσος όρος είναι 10 νεκροί (στρατιώτες και πολίτες) την εβδομάδα, ενώ στην πολιτεία των ΗΠΑ έχουν περισσότερους νεκρούς στην ίδια αναλογία πληθυσμού, λόγω της οπλοφορίας, χωρίς να υπάρχει πόλεμος[4].

Αυτά συνέβησαν το 2014. Φέτος, εν έτει 2018, έγιναν άοπλες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων που είχαν ως αποτέλεσμα πάνω από 126 νεκρούς Παλαιστίνιους από τις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Παλαιστίνιοι, και σε έναν ελαφρά τραυματία Ισραηλινό στρατιώτη (μάλλον τραυματισμός από πετροπόλεμο).

Αυτή η αναλογία δεν αλλάζει το επιχείρημα των Ισραηλινών και όσων τους υποστηρίζουν, ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ανθρώπους ως ασπίδες. Φέτος βέβαια, που η διαμαρτυρία ήταν άοπλη, ήταν πιο φαιδρό από ποτέ: χρησιμοποιεί ανθρώπους ως ασπίδες για να κάνει τι; Για να πετύχει τι;  

Οι εναγκαλισμοί με τους φίλους

Το ερώτημα είναι εμείς, ως χώρα, τι κάνουμε; Είναι προφανές ότι τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει μία αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ. Η κυβέρνηση κάνει μία προσπάθεια υπεράσπισης του Ισραήλ με τον ύπουλο τρόπο να μην αναφέρουν κανένα από τα εγκλήματά του (ποιος άλλωστε είναι σε θέση να τα υπερασπιστεί;), ενώ την ίδια στιγμή προωθεί με κάθε τρόπο τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην άμυνα, την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες.

Αυτή η πολιτική δεν άρχισε από την κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά πολύ νωρίτερα, και δεν έχει την αποδοχή μόνο της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης. Τελικά, ως χώρα, σε όλη την παραπάνω διένεξη, είμαστε με τους Ισραηλινούς και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα με τα εξής:

Α) Το 2011 για πρώτη φορά Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται το Ισραήλ και υπογράφει συμφωνία συνεργασίας (πρόκειται για τον Πάνο Μπεγλίτη).

Β) Στις 3/4/2017 όπως αναφέρει η Καθημερινή: «Κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, υπέγραψαν σήμερα στο Τελ Αβίβ, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα και o υπουργός Εθνικών Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτζ».[5]

Γ) Τον Μάιο του 2017 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας για τις τηλεπικοινωνίες [6] (με παρουσία του Νίκου Παππά στο Ισραήλ).

Δ) Το 2018 τα επιμελητήρια της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό: «…την θέσπιση μίας τριμερούς συνεργασίας για την προώθηση και την ενίσχυση των εμπορικών, βιομηχανικών και γενικά οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών» [7].

Ε) Την ίδια στιγμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 11 Ιουνίου 2018 με τον Νετανιάχου, για να συζητήσουν πώς θα γίνει εφικτό να μεγαλώσει η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ και να προωθηθεί η κατασκευή του περίφημου αγωγού. [8]

Φυσικά δεν θα μας ζητηθεί να πολεμήσουμε τους Παλαιστίνιους, ούτε να υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να σφάζει τους Παλαιστίνιους. Το μόνο που θα μας ζητηθεί, και που θα κάνουμε ως χώρα, είναι να καθόμαστε στα αυγά μας όποτε καταστρέφονται σπίτια, σφάζονται και μένουν ανάπηροι άνθρωποι και πεθαίνουν παιδιά.

Εν ολίγοις, οφείλουμε να ξέρουμε ποιους υποστηρίζουμε διεθνώς και να ξέρουμε και το γιατί. Τελικά, αν αποφασίσουμε να είμαστε καθάρματα ως χώρα ας το κάνουμε με αποφασιστικότητα και με επίγνωση ότι είμαστε καθάρματα –ο Τραμπ είναι το παράδειγμα προς μίμηση σε αυτή την κατεύθυνση…

*Ο Σταμάτης Ρήγας είναι ιστορικός. 

***

[1] https://www.theguardian.com/politics/2010/jul/27/david-cameron-gaza-prison-camp

[2] https://www.bbc.com/news/world-middle-east-28439404 (το ρεπορτάζ αναφέρει 66 νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες αλλά ένας υπέκυψε στα τραύματα του στο εν τω μεταξύ μετά από 2,5 χρόνια σε κώμα)

[3] Η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την αποτίμηση του τι έγινε στην Γάζα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής γράφει χαρακτηριστικά στην σελίδα 154 : «In Gaza, the scale of the devastation was unprecedented. The death toll alone speaks volumes: 2251 Palestinians were killed, including 1462 Palestinian civilians with 299 women and 551 children.[3] 11231 Palestinians, including 3540 women and 3436 children, were injured with almost 10 per cent suffering permanent disability as a result.»

[4] Το Illinois έχει 12,8 εκατ. κατοίκους και 1054 δολοφονίες πέρυσι (περί τις 20,2 την εβδομάδα) αν είχε 8,4εκ πληθυσμό (όσους έχει το κράτος του Ισραήλ χωρίς τις περιοχές των Παλαιστινίων) η αναλογία πέφτει στις 13,1 την εβδομάδα. (πηγές για τα δημογραφικά στοιχεία είναι https://www.neighborhoodscout.com/il/crime για το Ιllinois, και http://worldpopulationreview.com/countries/israel-population/ για τον πληθυσμό του Ισραήλ )

[5] http://www.kathimerini.gr/903558/article/epikairothta/politikh/prow8eitai-o-agwgos-fysikoy-aerioy-eastmed-apo-ellada-kypro-israhl-kai-italia

[6] https://www.naftemporiki.gr/story/1232524/mnimonio-sunergasias-elladas-israil-stis-tilepikoinonies

[7] http://www.tanea.gr/news/economy/article/5558193/mnhmonio-synergasias-epimelhthriwn-elladas-kyproy-israhl

[8] http://www.amna.gr/home/article/265622/Me-ton-prothupourgo-tou-Israil-sunantithike-o-K-Mitsotakis

Σχετικά θέματα

Απόψεις