Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν κατάλαβαν!

Στην ίδια προκλητική γραμμή με τις περισσότερες τοποθετήσεις των χρυσαυγιτών ήταν και οι απολογίες της Θ. Σκορδέλη , της Θ. Σκαρπέλη και της Ν. Μπενέκη

Τις απολογίες τριών από τις γυναίκες που δικάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, άκουσαν σήμερα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων..

Τις απολογίες τριών από τις γυναίκες που δικάζονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, άκουσαν σήμερα οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίου δικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Απολογούμενη η Θέμιδα Σκορδέλη, υποψήφια βουλευτής της Χρυσής Αυγής το 2012, η οποία έχει κατηγορηθεί για περιστατικά κατά αλλοδαπών στα Κάτω Πατήσια, δήλωσε πως είναι οπαδός και ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής. «Στράφηκα προς τη Χρυσή Αυγή γιατί είδα ανθρώπους, που τιμούν τον εθνικό ύμνο και τη σημαία. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος μου έκανε την τιμή (σ.σ.: να είναι υποψήφια). Είδα ένα μορφωμένο άνθρωπο, μειλίχιο και μου το πρότεινε», υποστήριξε. Αρνήθηκε την εμπλοκή της σε περιστατικά βίας κατά αλλοδαπών που της αποδίδονται, λέγοντας πως «δεν έχω προπηλακίσει ή εξυβρίσει κανέναν. Ζητούσα ποσόστωση, νομιμότητα και επιστροφή των παρανόμων αλλοδαπών». Υπήρχε «υπερσυσσώρευση, εστίες βρώμας και δυσωδίας, μία υγειονομική βόμβα», συμπλήρωσε.  Η κατηγορουμένη ρωτήθηκε και για τον χαρακτηρισμό «κατσαρίδες» που είχε χρησιμοποιήσει για αλλοδαπούς σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. «Εκείνη τη μέρα στη συνεδρίαση ήταν μέσα όλα τα Εξάρχεια. Υπήρχε η πρόταση να αυξηθεί η αστυνόμευση και ήθελα να εξηγήσω ότι δεν είναι λογικό. Ήταν ατυχές παράδειγμα. Έχω ζητήσει συγγνώμη. Δεν τους θεωρώ κατσαρίδες, τους λυπάμαι για αυτά που περνάνε», ισχυρίστηκε. Για τον τον χαρακτηρισμό «υπάνθρωποι», που είχε αποδώσει η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια σε αλλοδαπούς, η Σκορδέλη απάντησε πως δεν θεωρεί κανέναν «υπάνθρωπο«, αλλά, όπως πρόσθεσε, «όχι και να με πατάει στο λαιμό».

Στη δική της απολογία, η σύζυγος του «πυρηνάρχη» Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, Θεώνη Σκαρπέλη, δήλωσε ότι είναι στέλεχος της πενταμελούς διοίκησης της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας και αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση του συζύγου της, αλλά και της ίδιας, με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και όσα ακολούθησαν. «Το ότι έκανε ένας άνθρωπος κάτι, δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι όλοι. Οι υπόλοιποι που φέρονται να ήταν εκεί, δεν μπορώ να ξέρω αν φταίνε όλοι, ούτε έχω επαφές με αυτούς […] εγώ ξέρω πως δείχνανε τον σύζυγό μου στην τηλεόραση χωρίς να φταίει». Η Σκαρπέλη υποστήριξε ότι έμαθε για τη δολοφονία την επόμενη ημέρα και, πέραν αυτού, δεν ξέρει κάτι άλλο. Σε ερώτηση της προέδρου αν θέλησε να μάθει κάτι περισσότερο, εφόσον ο σύζυγος της ήταν κατηγορούμενος στην υπόθεση είπε πως δεν ήθελε να μάθει τίποτε γιατί «δεν ήθελα να τα σκαλίζω, αφού δεν είχε σχέση με αυτό ( σ.σ: τη δολοφονία Φύσσα). Γιατί να τον κάνω να νιώθει άσχημα;»Σε ερωτήσεις για κλήσεις που φέρεται να είχε με τη σύζυγο του Γιώργου Ρουπακιά το επίμαχο βράδυ και την επομένη το πρωί, η κατηγορουμένη αρνήθηκε τις επικοινωνίες. Απέδωσε, μάλιστα, ισχυρισμούς της συζύγου του Γ. Ρουπακιά στο «σοκ» της, τονίζοντας ότι ουδέποτε της ζήτησε να απεμπλέξει τη Χρυσή Αυγή από την υπόθεση.

Η Νικόλ Μπενέκη, πρώην αρραβωνιαστικιά του ευρωβουλευτή Λαγού (ο οποίος έχει αποχωρήσει από τη ναζιστική οργάνωση κι έχει φτιάξει δική του) κατά την απολογία της,  ισχυρίστηκε ότι οι ομιλίες των χρυσαυγιτών «δεν προέτρεπαν σε βία». Υποστήριξε, δε, ότι οι διανομές τροφίμων και ρούχων όχι μόνο δεν αφορούσαν μόνο τους Έλληνες (!), λέγοντας: «Οι άνθρωποι είναι άνθρωποι, σε όλους δώσαμε…»Η Μπενέκη είπε ότι η ίδια απλά εκφωνούσε τις ομιλίες που της έγραφε ο Λαγός, γιατί «ήταν εντολή του ανώτερου μου». Συνόδευε τον τότε σύντροφό της σε διάφορες εκδηλώσεις «όπως έκαναν όλες οι σύντροφοι και σύζυγοι των βουλευτών». Παράλληλα, δήλωσε ότι μόνο σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισε Χρυσή Αυγή και χαρακτήρισε τον εαυτό της επαγγελματικό μέλος και όχι οπαδό.

Η κατηγορούμενη αρνήθηκε ότι υπήρξε «μέτωπο γυναικών», λέγοντας: «Δεν υπήρξε ποτέ σαν θεσμικό όργανο, ήταν ένας όρος που είχε χρησιμοποιηθεί από τον κ. Μιχαλολιάκο για να δώσουν έμφαση ότι δεν ήταν ένα φαλλοκρατικό ανδροκρατούμενο κόμμα. Ήθελαν να δείξουν ότι υπήρχαν και γυναίκες, εγώ δεν είχα ακούσει να χρησιμοποιείται κάπου ως όργανο».

Το δικαστήριο απασχόλησαν ιδιαίτερα τα μηνύματα που αντάλλαξαν ο Λαγός και η Νικόλ Μπενέκη κατά το επίδικο διάστημα. Για το sms «μπράβο λατρεία πάντα χάνω τα καλά», που ακολούθησε την επίθεση κατά του κοινωνικού χώρου «Συνεργείο», η κατηγορούμενη είπε πως ήταν το γεγονός ότι  Λαγός πήγε με άλλα άτομα στο Αστυνομικό Τμήμα «και κατάφερε να ελευθερώσει» όσους είχαν προσαχθεί!

Χαρακτηριστικοί διάλογοι των… επιχειρημάτων της Μπενέκη: 

Κατηγορούμενη: «Είχε την πυγμή να τους βγάλει έξω. Θα χαιρόμουν να τον δω να εκτελεί τα χρέη βουλευτή. Αυτό εννοούσα.»

Πρόεδρος: «Για το “ο άντρακλας μου δέρνει”, δεν θα ρωτήσω καν. Ας ρωτήσει κάποιος άλλος…»

(…)

Εισαγγελέας: «Πείτε τι εννοούσατε

Κατηγορούμενη: «Ο Έλληνας και η Ελληνίδα έχει ιδιαίτερη νοοτροπία και συχνά λέει αντίστοιχες εκφράσεις. Στα πλαίσια του μεταφορικού το είπα. Φυσικά δεν το εννοούσα όπως ακούγεται. Το είπα με αφορμή το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα, ότι έφυγε νικητής. Αλίμονο αν το έλεγα κυριολεκτικά.»

Για τις φωτογραφίες της ίδιας με όπλα, η κατηγορούμενη υποστήριξε πως πρόκειται για το υπηρεσιακό όπλο του αδελφού της και την καραμπίνα του, τα οποία διαθέτει νόμιμα γιατί είναι αστυνομικός. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι οι φωτογραφίες βγήκαν «για πλάκα».

Πρόεδρος: «Είναι λογικό; Να δώσει ένας αστυνομικός το υπηρεσιακό του όπλο στην αδελφή του;»

Κατηγορούμενη: «Όλος ο κόσμος το κάνει αυτό… Η αδελφή του είμαι. Ήταν πλάκα, έστω μία επιπολαιότητα…»

Πρόεδρος: «Αυτό για έναν αστυνομικό, δεν είναι πλάκα.»

Να σημειωθεί πως η σύζυγος του Γ. Ρουπακιά, Μαργαρίτα Μικελάτου, δεν προσήλθε να απολογηθεί για το πλημμέλημα της ψευδορκίας. Μέσω του συνηγόρου της, υπέβαλε αυτοτελή ισχυρισμό για την εξάλειψη του αξιοποίνου λόγω του νέου Ποινικού Κώδικα, καθώς καταργήθηκε η επίμαχη πράξη, δηλώντας πως αν το αίτημα απορριφθεί, εκείνη θα προσέλθει να απολογηθεί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και news247.gr 

*Στη φωτογραφία, αριστερά, η Σκορδέλη όταν εμφανιζόταν ως κάτοικος του Αγίου Παντελεήμονα, και, δεξιά, η Μπενέκη  σε γραφεία της Χρυσής Αυγής. 

Σχετικά θέματα