Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δεν έγινε δεκτό το ψηφοθηρικό νομοσχέδιο της ΝΔ για την ψήφο των αποδήμων

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού»,..

Απορρίφθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», καθώς δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη συνταγματική πρόβλεψη για την υπερψήφιση του από τα 2/3 της Ολομέλειας της Βουλής, δηλαδή από 200 βουλευτές.

Σε σύνολο 213 παρόντων βουλευτών ψήφισαν Υπέρ 190 ( ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση ) — Κατά 23 (ΣΥΡΙΖΑ,  ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ).

Γ. Γκιόκας: Επιβεβαιώθηκε το ψηφοθηρικό παιχνίδι
στις πλάτες των αποδήμων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας στη δευτερολογία του στην Ολομέλεια της Βουής για το νομοσχέδιο «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού», υπογράμμισε: «Επιβεβαιώθηκε περίτρανα ότι η συζήτηση προκλήθηκε για λόγους ψηφοθηρικούς και επικοινωνιακούς και για να στηθεί ένας δικομματικός καυγάς στις πλάτες των αποδήμων».

[arve url=”https://youtu.be/u-MRfIf6EAQ” loop=”no” muted=”no” /]

Σημείωσε ότι από την ψήφιση του σχετικού νόμου το 2019 το μόνο που άλλαξε ήταν οι δηλώσεις της Θ. Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ που επιτέθηκε στα κριτήρια που θέτει ο νόμος που και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και η ΝΔ πήρε την πάσα για να στήσει τον δικομματικό καυγά στις πλάτες των αποδήμων. Πρόσθεσε ότι εμφανίζονται σαν φίλοι των αποδήμων τα κόμματα που ως κυβερνήσεις προκάλεσαν τα προβλήματα που βιώνουν οι απόδημοι π.χ. με την εκπαίδευση και τα μειωμένα κονδύλια, αλλά και για τη μετανάστευση που προκάλεσε το σύστημα που υπηρετούν.

Έκανε λόγο για απροκάλυπτη διαστρέβλωση του ισχύοντος νόμου πρωτίστως από βουλευτές της ΝΔ, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος έκανε διαφορετική τοποθέτηση σήμερα σε σχέση με χθες και από τα περί ενιαίου ψηφοδελτίου το γύρισε στη θέση των κριτηρίων.

Σε ό,τι αφορά τα όσα ακούστηκαν περί πολιτών δύο ταχυτήτων και κατηγοριών με την ισχύ κριτηρίων, αντέστρεψε το επιχείρημα, λέγοντας ότι η πρόταση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜΕΡΑ25 είναι αυτή που δημιουργεί δύο ταχύτητες και κατηγορίες καθώς θα υπάρχουν πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις π.χ. φορολογία και στράτευση και πολίτες που θα έχουν μόνο δικαιώματα και δεν θα υφίστανται ενδεχομένως καμία συνέπεια από την όποια επιλογή κάνουν.

Σχολίασε και τη συζήτηση για το ΑΣΕΠ και τους εφοπλιστές, σημειώνοντας την κοινή γραμμή ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που στη συνταγματική αναθεώρηση απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του άρθρου 107 με τα προνόμια των εφοπλιστών όπως και ότι από κοινού ψήφισαν τα μέλη του ΑΣΕΠ να ορίζονται με πλειοψηφία των 3/5.

Σχετικά θέματα

Απόψεις