Πολιτική

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΔΕΗ : Να περάσει … όπως- όπως από την Βουλή!

Να διασφαλίσει την ψήφιση χωρίς «ατυχήματα» και στον μικρότερο δυνατό χρόνο προσπαθεί η κυβέρνηση.

Με ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του πρώην υπουργού Οικονομίας …Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη να δηλώνει ότι θα επέλθουν 9 αλλαγές σε βασικά του σημεία ξεκίνησε (Τετάρτη 2/7 – απόγευμα)  η συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Τα παραπάνω θέματα (αν και δεν είναι ουσιώδη) ήταν ενδεικτικά της βιασύνης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση του νομοθετήματος. Προκάλεσαν μάλιστα έντονη διαδικαστική συζήτηση αφού οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κασσής  ζήτησαν να έρθει στην Βουλή το νομοσχέδιο στην κανονική του μορφή. Μάλιστα εστίασαν στο γεγονός ότι τα 9 σημεία αλλαγών είχαν ήδη γνωστοποιηθεί το πρωί σε …ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ! Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες το νομοσχέδιο θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί στο τρέχον (1ο) θερινό τμήμα της Βουλής, του οποίου η κυβερνητική σύνθεση θεωρείται συμπαγής ενώ δεν υπάρχουν κυβερνητικοί βουλευτές από τους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, δηλαδή της Φλώρινας και της Κοζάνης όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα καθώς και η μονάδα του Αμύνταιου.

Όσον αφορά την συζήτηση έγινε σε υψηλούς τόνους. Οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για αναγκαία μεταρρύθμιση η οποία θα μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρέυματος λόγω ανταγωνισμού, ενώ ασκήθηκε έντονη κριτική από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ.

Θ. Σκρέκας (εισηγητής κυβέρνησης -βουλευτής Ν.Δ): Κατηγόρησε όσους αντιτίθενται στη ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ για  «σκοταδισμό, αναίτια άρνηση και λαϊκισμό» μιλώντας για  «δογματικές ιδεοληψίες για δήθεν ξεπουλήματα» προσθέτοντας πως «τα ακούγαμε και στην περίπτωση του ΟΤΕ αλλά και του Λιμανίου». Όπως είπε σήμερα  «οι επαγγελματίες αγοράζουν διπλάσια την ενέργεια» αλλά η κυβέρνηση πιστεύει πως  «η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να διασφαλίσει μακρόχρονη ευημερία».

Θ.Πετράκος (εισηγητής ΣΥΡΙΖΑ): Επισήμανε πως «ο μόνος που ευχαρίστησε τη κυβέρνηση (σ.σ για το νομοσχέδιο) ήταν ο εκπρόσωπος των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της «ΠΡΟΤΈΡΓΙΑ» ενώ «όλος ο ελληνικός λαός είναι εναντίον αυτού του νομοσχεδίου». Τόνισε πως πρέπει «να μην επιτρέψουμε να μετατραπεί η Β.Ελλάδα σε ειδική ζώνη όπως ζητάνε από την αρχή του μνημονίου οι γερμανοί» προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε αυτό το έγκλημα» δηλαδή «να διασπάσει να διαλύσει και να ιδιωτικοποιήσει πλήρως την ΔΕΗ και τις θυγατρικές της».

Ραχήλ Μακρη (εισηγήτρια ΑΝΕΛ). Τόνισε πως πρόκειται για «ξεπούλημα του πλούτου του ελληνικού λαού και διάλυση της Βόρειας Ελλάδας» μιλώντας για  «μνημείο κρατικής ενίσχυσης ιδιωτκού μονοπωλίου»  με το οποίο «χαρίζετε μαζί και τους εργαζόμενους». Παράλληλα σημείωσε ότι «κανένας ιδιώτης δεν θα πάει το ρεύμα στην Γαύδο και στο Φαρμακονήσι» και ότι «θα παλέψουμε ενάντια στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και έχουμε στο πλάϊ μας και στην εκκλησία της Βόρειας Ελλάδας».

Νίκος Καραθανασόπουλος (KKE): Μίλησε για την «ανάγκη απόσυρσης του νομοσχεδίου» επειδή αποτελεί «έναν ακόμη κρίκο στην απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Επίσης έκανε λόγο για «άγονες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση», μια κατάσταση που «αποπροσανατολίζει». Συγκεκριμένα επισήμανε πως «οι μεν υπερασπίζονται τα συμφέροντα που κερδίζουν από την σημερινή κατάσταση και οι δε τα νέα συμφέροντα που θέλουν την επαύριο να μπουν στην απελευθερωμένη αγορά». Τέλος τόνισε πως σήμερα υπάρχουν «συνθήκες ενεργειακής φτώχειας για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά».

(Επισκέψεις: 10 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ

Από το 1990 σε ημερήσιες εφημερίδες, περιοδικά, ραδιοσταθμούς και ιστοσελίδες και από το 1995 στο κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ.
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend