Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Δ. Κουτσούμπας: Για το έγκλημα δεν φταίει η κακιά η ώρα, φταίνε το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν

  Για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν φταίει η κακιά η ώρα, φταίει το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη..

 

Για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν φταίει η κακιά η ώρα, φταίει το κέρδος και όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης.

Υπογράμμισε ότι ήταν προδιαγεγραμμένο το έγκλημα διότι ήταν γνωστή από πριν η κατάσταση, τα είχαν καταγγείλει βουλευτές του ΚΚΕ, συνδικαλιστές που στηρίζει το ΠΑΜΕ, άλλοι συνδικαλιστές που έθεταν επιτακτικά το θέμα της ασφάλειας και δεν έγινε τίποτα.

Χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικές τις κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα, τονίζοντας ότι η κοινωνία αντιδρά, Ιδιαίτερα η νεολαία με τα συνθήματά της, τα οποία στηρίζει το ΚΚΕ, για να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα και για να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πρόσθεσε ότι στους δρόμους ενώνεται ο λαός και όχι στις κορυφές για να κοροϊδεύουν τον κόσμο με διάφορα αλισβερίσια.

Αναφέρθηκε στα όσα έπραξαν οι κυβερνήσεις τα τελευταία 15 χρόνια ξεκινώντας από αυτή του ΠΑΣΟΚ από το 2009, στη συνέχεια η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, έπειτα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ξανά η ΝΔ, που σε συνέχεια υλοποίησαν την εγκληματική πολιτική «απελευθέρωσης» της ΕΕ. Σημείωσε ότι τα κόμματα αυτά συμφωνούν στα βασικά, κινούνται στην ίδια ράγα της ΕΕ που οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα για τη νεολαία και το λαό.

Για το ενδεχόμενο να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για να διερευνήσει τα αίτια της πολύνεκρης σύγκρουσης, ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως σκοπός της θα είναι να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους, τις ευθύνες και τις αιτίες για τις οποίες θρηνούμε σήμερα αυτά τα παιδιά που χάθηκαν άδικα στα Τέμπη. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ δεν θα δώσει καμία ανοχή.

Ολόκληρη η συνέντευξη

 

Κύριε Κουτσούμπα καλησπέρα σας, ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ. Είναι δύσκολες μέρες για όλους μας και θέλω, επειδή έχουν περάσει πια σχεδόν δέκα μέρες από την τραγωδία και η έρευνα από την πλευρά της δικαιοσύνης προχωράει – με τα βήματα που κινείται η δικαιοσύνη, αρκετά γρήγορα σε αυτή τη φάση – απαγγέλλονται κατηγορίες και φαίνεται ότι έπεται συνέχεια. Θέλω να σας ρωτήσω εσείς σε τι συμπεράσματα έχετε καταλήξει, δηλαδή ποιά είναι η δική σας πολιτική ετυμηγορία, γιατί βέβαια εσείς δεν μπορείτε να κάνετε δικαστική διερεύνηση.

Είναι αυτό που είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, κύριε Κουβαρά, ότι πρόκειται για ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και δεν το είπαμε μόνο από την πρώτη στιγμή, συνεχίζουμε να το λέμε και τώρα, το λέγαμε και πριν. Είναι πολύ γνωστό ότι στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ είχαμε θέσει αυτό το ζήτημα προειδοποιώντας για ένα δυστύχημα μεγάλης έκτασης στους ελληνικούς σιδηροδρόμους. Η συνδικαλιστική παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους σιδηροδρομικούς, επίσης, είχε βγάλει ανακοίνωση αρχές Φλεβάρη, με αυτό το θέμα και προειδοποιούσε για δυστύχημα. Άλλοι συνδικαλιστές τον προηγούμενο χρόνο έθεταν αυτό το ζήτημα πολύ επιτακτικά και ζητούσαν να παρθούν άμεσα μέτρα. Και δεν έγινε τίποτα. Άρα μιλάμε για ένα έγκλημα. Μιλάμε για ένα έγκλημα για το οποίο υ πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, εκτός από τις υπαρκτές ποινικές που θα ψάξει η δικαιοσύνη και έχει ξεκινήσει, όπως είπατε – οι υπαρκτές ευθύνες που έχει ο σταθμάρχης, ένας προϊστάμενος, ένας γιατρός, δεν ξέρω οποιοσδήποτε άλλος – να μην καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες που βρίσκονται και στο κράτος, στον κρατικό ΟΣΕ, που βρίσκονται και στην ιδιωτική, τέλος πάντων, κρατική εταιρία των σιδηροδρόμων της Ιταλίας που έχει περάσει το μεταφορικό μέσο των σιδηροδρόμων και βεβαίως στις κυβερνήσεις, στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στις προηγούμενες που προετοίμασαν αυτή την τραγωδία.

Εσείς πόσο πίσω πιστεύετε ότι πρέπει να πάμε για να βρούμε τους υπεύθυνους;

Όσο πίσω χρειάζεται. Τουλάχιστον, για να μη μιλήσω για πιο παλιά που ξεκίνησε η απελευθέρωση και των σιδηροδρόμων και συνολικότερα όλα αυτά τα προβλήματα με οδηγίες της ΕΕ, τουλάχιστον στα τελευταία 15 χρόνια. Και είναι συγκεκριμένα τα ζητήματα. Ξεκίνησε το 2009, με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το ζήτημα της απελευθέρωσης, του διαχωρισμού. Σε συνέχεια από την κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το 2013, που προχώρησε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση. Έγιναν οι καθοριστικές, εγκληματικές, κατά την άποψη μας, πράξεις που καθόρισαν την τραγωδία, στη συνέχεια το 2016, όπου έγινε η κατάτμηση του ΟΣΕ, ο διαχωρισμός στη συνέχεια το 2017 η ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού μέσου που δόθηκε στην ιταλική εταιρία για 45 εκατ., χωρίς να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας, επενδύσεων συγκεκριμένων κ.λπ. Και βεβαίως μια σειρά αλλαγές το 2017 και 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπου άλλαξαν εργασιακές θέσεις, μετακινήθηκαν υπάλληλοι, εργαζόμενοι των σιδηροδρόμων και τουλάχιστον 1700 θέσεις έμειναν κενές. Και έρχεται στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ που προχωράει την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με άλλα 22 εκατ. και τότε επίσης ψηφίζεται και γίνεται και το τελειωτικό χτύπημα, η νέα οδηγία – απόφαση της ΕΕ για την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, την οποία ψήφισαν και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείτε ότι πέραν της εισαγγελικής έρευνας πρέπει να υπάρχει και κοινοβουλευτική διερεύνηση αυτής της υπόθεσης; Και αν πρέπει να υπάρξει, είτε εξεταστική είτε οτιδήποτε άλλο, από αυτήν την Βουλή ή από την επόμενη;

Η πείρα των εξεταστικών επιτροπών είναι αρνητική, δυστυχώς. Μέσα στη Βουλή δεν μπορεί να διερευνήσει πολιτικές ποινικές ευθύνες. Εμείς το έχουμε πει επανειλημμένα. Υπάρχει η πείρα όλων των εξεταστικών επιτροπών που δεν οδήγησαν ουσιαστικά σε κανένα σημαντικό, ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι για εξεταστική επιτροπή αποφασίζει η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία αποφασίζει γι’ αυτά τα ζητήματα. Εδώ, να σας θυμίσω ότι ως ΚΚΕ είχαμε πει στη Βουλή ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να αλλάξει, δε συμφώνησαν οι άλλες δυνάμεις. Πρέπει να αλλάξει και να επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη απευθείας τις ευθύνες των υπουργών και όχι να μεταφέρεται το ζήτημα στη Βουλή με τις εκάστοτε πλειοψηφίες των εξεταστικών επιτροπών, που σημαίνει τελικά συγκάλυψη.

Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια διάθεση του κόσμου και κυρίως των νέων ανθρώπων να διαδηλώσουν γι’ αυτό το θέμα. Αυτές οι διαδηλώσεις μπορούν να φέρουν το ΚΚΕ πιο κοντά με τα άλλα κόμματα της αριστεράς ή όχι;

Καταρχάς πρέπει να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι κινητοποιήσεις. Η κοινωνία αντιδρά, οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα η νεολαία, μαθητές, φοιτητές βρίσκονται στους δρόμους, τα συνθήματά τους, αυτά που στηρίζει τα ΚΚΕ είναι ότι αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να παραγραφεί, δεν πρέπει να ξεχαστεί, πρέπει να φτάσουν οι ευθύνες μέχρι το κόκαλο. Αυτό που έγινε σύνθημα όλης της Ελλάδας ότι «δε φταίει η κακιά η ώρα ούτε η κακιά η χώρα, φταίνε το κέρδος και φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτή τη χώρα». Αυτό το σύνθημα συνενώνει πάρα πολλούς ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών πολιτικών αφετηριών, άσχετα με το τι ψήφιζαν μέχρι χτες. Να σας πω συγκεκριμένα παραδείγματα: παιδιά της ΔΑΠ, που ψηφίζουν ΔΑΠ στο Πανεπιστήμιο κατέβηκαν μαζί με τους συναδέλφους τους της Πανσπουδαστικής ή του ΠΑΣΟΚ ή άλλων πολιτικών δυνάμεων, του ΣΥΡΙΖΑ κλπ, στους δρόμους του αγώνα. Εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους, σε άλλους τομείς της οικονομίας κατέβηκαν μαζί με το ΠΑΜΕ, τους κομμουνιστές. Εκεί ενώνεται ο λαός και όχι στις κορυφές και στα διάφορα αλισβερίσια για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο.

Ο κ. Βαρουφάκης και το ΜΕΡΑ25 λένε ότι μπορεί εσείς να μην τους θέλετε και να τους λοιδορείτε αλλά αυτοί λέει σας γυρίζουν το άλλο μάγουλο, είναι μια κίνηση έτσι θρησκευτικού χαρακτήρα αυτή.

Λέει ο κ. Βαρουφάκης ότι γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο σε αυτούς που μας λοιδορούν, εμείς τους θέλουμε και ο Κ. Γρηγοριάδης λέει ότι είναι όνειρό τους να συνεργαστούν μαζί σας…

Εμείς δεν λοιδορούμε κανένα, εμείς με επιχειρήματα μιλάμε!

Πως αισθάνεστε απέναντι σε αυτό το όνειρο;

Ονειροκρίτη για τα διάφορα τέτοιου είδους όνειρα δεν έχω για να τα ερμηνεύσω, αλλά αυτό που ξέρω και θα απαντήσω ειλικρινέστατα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης το 2015 μιλούσε για ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων, μιλούσε υπέρ της απελευθέρωσης ως οδηγία της ΕΕ των σιδηροδρόμων. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι ο κ. Βαρουφάκης μέχρι προχτές συζητούσε με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να γίνει μια προοδευτική κυβέρνηση πάνω σε δύο, τρία σημεία. Ξέρω, επίσης, ότι σήμερα προχωρά να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ νούμερο 2 με τη ΛΑΕ και κάποιες άλλες τέτοιες δυνάμεις προεκλογικά. Ξέρω επίσης ότι έχει μια “ευρωλιγούρα”, να το πω έτσι, για να χαλαρώσω λίγο το κλίμα, απέναντι στην ΕΕ που είναι η βασική υπεύθυνη για τις οδηγίες και τα μέτρα που οδήγησαν σε τέτοιες τραγωδίες στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Ναι, αλλά λέει ότι είναι μεν ευρωπαϊστής αλλά μιας διαφορετικής ΕΕ, όχι αυτής που έχουμε σήμερα.

Ναι, αλλά μέσα στην ΕΕ των μονοπωλίων, του καπιταλιστικού συστήματος και της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων, η πολιτική του τα λέει αυτά. Δεν μιλάει για μια άλλη Ευρώπη όπου οι λαοί, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στη διακυβέρνηση, στην εξουσία και θα παλεύουν έναν άλλο δρόμο, το σοσιαλισμό για παράδειγμα, μια κοινωνική δικαιοσύνη με ευημερία για τους λαούς.

Άρα εσείς αποκλείετε οποιαδήποτε συμπόρευση, όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τον κ. Βαρουφάκη, έτσι δεν είναι;

Με τα κόμματα του αστικού συστήματος βεβαίως.

Υπάρχει μια δήλωση του κ. Αραχωβίτη σήμερα απ’ την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που άναψε φωτιές και μάλιστα κατηγορεί ο ίδιος και το ΚΚΕ ότι διαστρέβλωσε τη δήλωσή του, αυτό που είπε για την πιθανή συνεργασία με τον κ. Βελόπουλο στο προοδευτικό μέτωπο, και αναρωτιέμαι εγώ μήπως απλά χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους δηλώσεις για να πείτε ένα όχι το οποίο θα λέγατε έτσι και αλλιώς;

Να σας πω ειλικρινά, ειδικά εμάς δεν μας εξέπληξε η δήλωση αυτή, άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα, πέντε χρόνια συγκυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο. Ε, τι διαφορά έχει ο Βελόπουλος απ’ τον Καμμένο; Είναι ίδιας κατεύθυνσης, τέτοιας υφής κόμμα.

Ήταν ειδικές συνθήκες λέει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, οι συνθήκες με τον κ. Καμμένο, θεωρείτε ότι υπάρχουν και σήμερα τέτοιες συνθήκες; Γιατί σας ρωτάω; Γιατί αναρωτιέμαι αν θα μπορούσε να συμπράξει το ΚΚΕ ή έστω να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού για την απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών; Εάν σας τεθεί ένα τέτοιο δίλημμα υπάρχει περίπτωση να συμπράξετε ή να δώσετε ψήφο ανοχής;

Αν γίνει μια τέτοια κυβέρνηση, θα είναι για να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους, τις πραγματικές ευθύνες, να συγκαλύψει τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία και να θρηνούμε σήμερα, όλη η ελληνική κοινωνία, όλοι οι εργαζόμενοι, ο λαός μας αυτά τα παιδιά που χάθηκαν άδικα στα Τέμπη. Θα είναι μόνο για συγκάλυψη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το ΚΚΕ να δώσει ανοχή σε μια τέτοια κυβέρνηση.

Δεν ξέρουμε πότε θα είναι εκλογές, αλλά είπε ο πρωθυπουργός ότι θα είναι σίγουρα μετά το Πάσχα, θεωρείτε σωστό να πάνε όσο πιο πίσω γίνεται οι εκλογές έτσι όπως είναι η κατάσταση ή όχι;

Καλά, δεν είπε και τίποτα καινούργιο! Προφανώς η 9η Απρίλη έχει τελειώσει, το είπε άλλωστε. Μετά το Πάσχα θα γίνουν εκλογές κάποια στιγμή, προφανώς τον Μάη, θα δουν τις πανελλήνιες, θα δουν αν χρειάζονται πιθανά δεύτερες εκλογές, όπως ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, το λέει. Αν και εμείς πιστεύουμε ότι πολύ καλά απ’ τις πρώτες εκλογές, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση.

Τι είδους κυβέρνηση;

Είτε ειδικού σκοπού, είτε οικουμενική, είτε συνεργασίας κομμάτων μεταξύ τους ανάλογα τα αποτελέσματα διότι έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές. Δεν είναι ίδια τα κόμματα αυτά, τα αστικά, έχουν διαφορές μεταξύ τους, όμως στα βασικά ζητήματα, στα κύρια, σαν αυτά για παράδειγμα που συζητάμε, και το απέδειξαν όταν ήταν κυβερνήσεις τι πολιτικές υλοποίησαν, κινούνται στην ίδια ράγα. Στη ράγα της ΕΕ που οδηγεί σε συγκρούσεις με τραγικά αποτελέσματα για τη νεολαία, για τον λαό μας.

Σχετικά θέματα

Απόψεις