Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η «άγνωστη» Κόστα Ρίκα

Κάθε χώρα, για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία, την χαρακτηρίζουμε «άγνωστη». Όσο πιο μακριά βρίσκεται, τόσο πιο «άγνωστη» είναι...

Κάθε χώρα, για την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία, την χαρακτηρίζουμε «άγνωστη». Όσο πιο μακριά βρίσκεται, τόσο πιο «άγνωστη» είναι. Τις τελευταίες μέρες ακούμε συνέχεια για την Κόστα Ρίκα, λόγω του σημερινού αγώνα της Εθνικής της ομάδας με την Εθνική Ελλάδας, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Γράφονται σκόρπιες κι ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την Κόστα Ρίκα, που δεν έχει πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους και βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική, συνορεύει με τον Παναμά και την Νικαράγουα και βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Καραϊβική θάλασσα.

Αυτό που κυριαρχεί στα κείμενα – αφιερώματα είναι ότι η Κόστα Ρίκα είναι η «Ελβετία» της περιοχής της, λόγω των φορολογικών «ευκολιών». Τονίζεται η -αναμφισβήτητη -φυσική της ομορφιά, οι πανέμορφες παραλίες της και το ατελείωτο πράσινο.

Costa-Rica_6

Σκόρπιες θα είναι και οι δικές μας αναφορές για την Κόστα – Ρίκα.  Σίγουρα, άλλωστε, δεν θα βρεθούμε σύντομα σε μια από τις επτά επαρχίες της (Σαν Χοσέ, Αλαχουέλα ,Καρτάγο, Γκουανακάστε, Ερέδια,Λιμόν, Πουνταρένας) ή στην πρωτεύουσα της, Σαν Χοσέ…

Αξίζει να ξεκινήσουμε με μια ιστορική πληροφορία: Η Κόστα Ρίκα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Νικαράγουα και το Σαλβαδόρ ανακηρύσσονται ανεξάρτητα κράτη, την χρονιά της ελληνικής επανάστασης του 1821. Θεωρείται σημαντική χρονιά για τους λαούς αυτούς, διότι έσπασαν τα δεσμά της πορτογαλικής και ισπανικής αποικιοκρατίας.

Και από την ιστορία, στο σήμερα: Τον Απρίλιο του 2014, στις προεδρικές εκλογές, εκλέχτηκε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Λουίς Γκιγέρμο Σολίς του «Κόμματος Δράσης Πολιτών» με 77,87% και τεράστια αποχή από την εκλογική διαδικασία (43,5%). Αντίπαλος του, στο δεύτερο γύρο, ήταν ο Τζόνι Αράγια, υποψήφιος του δεξιού «Εθνικού Απελευθερωτικού Κόμματος» (PLN), της πρώην προέδρου Τσιντσίγια.

Ο νέος πρόεδρος είχε υποσχεθεί… τα γνωστά: Καλύτερη διαχείριση, αναδιανομή του πλούτου, πάταξη της οικονομικής διαφθοράς. Είναι πρώτος πρόεδρος που δεν ανήκει στα δύο κυρίαρχα κόμματα της, το PLN και την Κοινωνική Χριστιανική Ένωση (PUSC). Η οικονομία της βασίζεται στη γεωργία (καφές, μπανάνες, ανανάς, ζάχαρη κ.α) και τον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ποσοστό φτώχειας στη χώρα πλη σιάζει το 22%.

Κυρίαρχος ο ρόλος των ΗΠΑ  

Η Κόστα Ρίκα είναι μια χώρα όπου οι ΗΠΑ έχουν κυρίαρχο ρόλο. Ας μην πάμε πολύ πίσω. Τον Μάρτιο του 2006 εκλέχτηκε πρόεδρος ο Όσκαρ Αρίας και τότε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, του έδωσε συγχαρητήρια, τονίζοντας πως περιμένει να είναι «αρωγός στην προσπάθειά (…) για ένα νέο λατινοαμερικανικό πανόραμα». Λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο, ο Αρίας έσπευσε να ανταποδώσει, συγκρίνοντας προκλητικά τον Φιντέλ Κάστρο με τον δικτάτορα της Χιλής, Πινοσέτ…

Μπορεί στο Σύνταγμα της χώρας, το 1948, να προβλέπεται διάλυση του στρατού και να ισχύει από τότε καθεστώς ουδετερότητας, αλλά οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν λείπουν από τη χώρα…

us-warships-in-costa-rica-main-640x360

Τον Ιούλιο του 2012, μετά από πρόταση της τότε προέδρου Λάουρα Τσιντσίγια, το Κογκρέσο της Κόστα Ρίκα ανανέωσε, με απαράδεκτους όρους, τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ. Πρόφαση είναι η καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και ουσιαστικός λόγος η κυριαρχία των ΗΠΑ, στην περιοχή. Η Κόστα Ρίκα παρέδωσε, τότε,  τα χωρικά της ύδατα, δίνοντας άδεια απόβασης. Για την… καταπολέμηση των ναρκωτικών προβλέπονταν να  εγκατασταθούν, στις ακτές της Κόστα Ρίκα 46 πολεμικά πλοία, 200 ελικόπτερα, 10 αεροπλάνα «Χάριερ», δύο υποβρύχια και 13.000 στρατιώτες!

Τον Ιούνιο του 2012 έγινε η 4η Σύνοδος των χωρών της «Συμμαχίας του Ειρηνικού». Συμμετείχαν η Χιλή, το Μεξικό, η Κολομβία και το Περού και εκπρόσωποι της Κόστα Ρίκα. Η συμμαχία είχε δημιουργηθεί νωρίτερα, το 2011, με σκοπό τις οικονομικές διαπραγματεύσεις με χώρες της Ασίας. Από τις 11 χώρες τις Νότιας και Κεντρικής Αμερικής συμφώνησαν μόνο οι τέσσερις πρώτες που αναφέραμε. Η λεγόμενη «Συμμαχία του Ειρηνικού» βρίσκεται υπό τη σκέπη και  την εκμετάλλευση των ΗΠΑ.

costa rica διαδήλωση

Πηγές: americalatina.com.gr, Ριζοσπάστης, costa-rica.americas-fr.com, mixanitouxronou.gr

Απόψεις