Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Χωματερή της Βιολογίας» – Το νέο βιβλίο του Κώστα Λουλουδάκη (e-book με ελεύθερη πρόσβαση»)

Το νέο βιβλίο του Κωστα Λουλουδακη, συνεργάτη του Ημερόδρομου, με τίτλο η «Χωματερή της Βιολογίας» κυκλοφορεί ελεύθερα, σε ψηφιακή μορφή, (ebook)..

Το νέο βιβλίο του Κωστα Λουλουδακη, συνεργάτη του Ημερόδρομου, με τίτλο η «Χωματερή της Βιολογίας» κυκλοφορεί ελεύθερα, σε ψηφιακή μορφή, (ebook) από τις εκδόσεις ΚΨΜ.

Ο Κώστας Λουλουδάκης γράφει για το βιβλίο: 

«Το βιβλίο μιλάει για την φυσική ανθρωπολογία, επιστήμη  που οδήγησε στην αποικιοκρατική υπεροψία της Ευρώπης και εξής άρχισε να αναζητά σε αρχαίες πηγές, πληθυσμούς ως αντιπροσωπεύοντες την «άρια φυλή» για να φτάσει να δημιουργήσει  την ιδέα της ανωτερότητας, μια ιδεολογία παγίδευσης και ως εκ τούτου ένα κέλυφος σκληρότητας και βαρβαρότητας το οποίο επέτρεψε την αποχαλίνωση του ρατσιστικού μίσους. Αυτό που θέλω να καταστήσω σαφές σε κάθε ενδιαφερόμενο, έστω κι αν με βρείτε ελλιπή ή υποκειμενικό, είναι το γεγονός πως μπορεί η έννοια της «ανωτερότητας της φυλής» να προήχθη στα μισά του 20ού αιώνα από τους ναζί, όμως οι ιδέες της σκληρότητας που οδήγησαν στον φασισμό αποτελούν ένα ιστορικό φαινόμενο με πολλές και διαφορετικές μορφές κατά τη διάρκεια του χωροχρόνου, που έχει τις ρίζες του στο απώτατο παρελθόν. Είναι προφανές πως οι ιδέες αποτελούν τμήμα του συνολικού ανθρώπινου περιβάλλοντος. Ως εκ τούτου, οποίος θέλει να ασχοληθεί με τον φασισμό, τις προεκτάσεις του, τις μεταβολές και τις διακυμάνσεις του, είναι απαραίτητο να βουτήξει στην άβυσσο του χρόνου για να βρει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στην καταγραφή του.

Γι’ αυτές τις απαρχές μιλάω στο βιβλίο, αλλά όσες και όσοι αφιερώσετε χρόνο μπροστά στον υπολογιστή σας για να το διαβάσετε σας παρακαλώ να  προσέξτε γιατί όσο και αν οι διαμορφωμένες αντιλήψεις δεν αλλάζουν, όσο και αν οι επίσημες ιστοριογραφικές απόπειρες υπόκεινται απροκάλυπτα στις πολιτικές σκοπιμότητες του παρόντος, η ιστορία δεν είναι δεδομένη, αξιολογικά ουδέτερη, απόλυτα αντικειμενική, βέβαιη και αλάθητη. Οπότε ούτε οι πηγές αποκαλύπτουν την αμετάβλητη και οριστική ιστορική «αλήθεια». Όσοι ασχολούνται με την ιστορία την ερευνούν σύμφωνα με τις αντιλήψεις του παρόντος και προφανώς η αφήγηση τους φέρει τα προτερήματα και τα ελαττώματα των φορέων της αφού είναι δεδομένο πως έχουν (έχουμε) προσωπικές αντιλήψεις περί ιστορικής «αλήθειας».  Άρα οι απαντήσεις συνιστούν ένα νέο πρόβλημα παρά μια τελεσίδικη αποδοχή. Ως εκ τούτου και έχοντας την επίγνωση της παραμέτρου αυτής και με την επιφύλαξη ότι και η δικιά μου αντικειμενικότητα τελεί υπό την επήρεια των διαμορφωμένων αντιλήψεων μου, θεωρώ πως η μόνη αξιολογική διαδικασία με σκοπό την πορεία προς την εγγύτητα στην αλήθεια αναπτύσσεται από την ενεργή συμμέτοχή του αναγνώστη. Ο αναγνώστης προάγει την κριτική έστω και αν ανακαλύπτει για πρώτη φορά νέα δεδομένα ικανά να του αλλάξουν την θέση και την αντίληψή του περί αλήθειας ή πραγματικότητας ή απλά καταλήξει σε σύγχυση στην περίπτωση που αδυνατεί να επιλέξει μια ερμηνεία. Γι αυτό σας παρακαλώ να μην είσαστε τσιγκούνηδες στα σχόλια σας τα οποία έτσι κι αλλιώς θα με βοηθήσουν να ανακαλύψω νέες απαντήσεις τις οποίες δεν είχα σκεφτεί!

Το βιβλίο που το έγραψα ως επιμύθιο στα «Ζάρια του Δαρβίνου» (ΚΨΜ 2020) μπορείτε να αρχίσετε να το διαβάζετε άμεσα τόσο στον υπολογιστή σας  πατώντας πάνω στο εξώφυλλο ή με δωρεάν λήψη, σε  μορφή PDF, στην ηλεκτρονική διεύθυνση σας».

Περισσότερα εδώ:  https://kapsimi.gr/i-homateri-tis-biologias

  

    

 

Απόψεις