Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Χ.Σταϊκούρας: Σας δώσαμε περισσότερα από τους μισθούς που παίρνατε

Την φτωχοποίηση των μνημονίων, χρησιμοποίησε, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών για να παρουσιάσει τα επιδόματα των 534 ευρώ και τα..

Την φτωχοποίηση των μνημονίων, χρησιμοποίησε, στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών για να παρουσιάσει τα επιδόματα των 534 ευρώ και τα 600άρια στους νέους επιστήμονες ως …γενναιόδωρη κυβερνητική στήριξη

Με το επίδομα των 800 ευρώ, σας δώσαμε περισσότερα από όσα παίρνατε! Αυτό ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίστηκε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενισχύσεις που δόθηκαν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, εμφανίστηκε στο βήμα της Βουλής, έχοντας μάλλον ξεχάσει ότι η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ αφορούσε 45 ημερολογιακές ημέρες και όχι έναν μήνα. Δηλαδή ότι ουσιαστικά επρόκειτο για ένα ποσό της τάξης των 534 ευρώ, το οποίο μάλιστα τον Μάιο θα δίνεται σε λιγότερους και με πιο αυστηρά κριτήρια. Παρ’ όλα αυτά δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας που συντελέστηκε στα «μνημονιακά» χρόνια, τα μισά από τα οποία διαχειρίστηκε το δικό του κόμμα, ως «τρύκ» προκειμένου να αποδείξει τον …γενναιόδωρο χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Αν συνυπολογιστεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ, ο μέσος μεικτός μισθός, των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, πλήρους και μερικής απασχόλησης, υπολείπεται σημαντικά των 1.000 ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αυτή η στήριξη είναι ακόμη σημαντικότερη για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις υπερκαλύπτει, καλύπτει πλήρως ή καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τον μισθό τους». Την ίδια εκτίμηση έκανε ο Χρήστος Σταϊκούρας και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Όπως είπε η κυβέρνηση «παρείχε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και 600 ευρώ σε επιστήμονες, η οποία επίσης καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το μέσο εισόδημα που αυτοί δήλωναν, όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ».

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών, στην προσπάθεια του να αντιπολιτευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ποια διαχείριση προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής επέφερε μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος ουσιαστικά εξέθεσε τα αποτελέσματα των πολιτικών που ασκήθηκαν συνολικά.  Έτσι μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το 52% των φορολογικών δηλώσεων του 2018, είχε δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα κάτω των 8.000 ευρώ και το 83% κάτω των 20.000 ευρώ». Επίσης πως το «το 2014, το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, σε όρους αγοραστικής δύναμης, ήταν  στο 72%  του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2018 είχε υποχωρήσει στο 69%».

Πρέπει όμως να πληρώνουμε στις τράπεζες

Όμως ενώ έδωσε τις παραπάνω απαντήσεις σχετικά με το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων,  στην συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν. Λίγο αργότερα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την προστασία της  α’ κατοικίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας έδειξε να έχει εντελώς διαφορετική εκτίμηση για της δυνατότητες των πολιτών να πληρώνουν.

Έτσι λοιπόν, παρουσιάζοντας τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το θέμα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε πως «στόχος είναι η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, χωρίς να γίνεται χρήση του ευνοϊκού πλαισίου από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Και ταυτόχρονα η διατήρηση της αναγκαίας κουλτούρας πληρωμών. Κουλτούρα πληρωμών η οποία πρέπει και να ενισχυθεί!».Αυτό ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε ότι «δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις σε εκκρεμότητα, εξαιτίας της συσσώρευσης στα Ειρηνοδικεία ανά την επικράτεια. Μεγάλος αριθμός υποθέσεων απορρίπτεται όταν φτάσει στο δικαστήριο,  διότι ο πολίτης δεν είναι επιλέξιμος».

Μάλιστα παρότι προκλήθηκε στην Βουλή, ο Χρήστος Σταϊκούρας αρνήθηκε να δεσμευθεί για το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ούτε καν έως το τέλος του 2020.  Αντιθέτως είπε πως το υπουργείο Οικονομικών έστειλε «επιστολή στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τις τράπεζες, τον ειδικό εκκαθαριστή PQH καθώς και το σύνολο των αδειοδοτημένων εταιριών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις», (σ.σ δηλαδή τα Funds).  Σε αυτή η κυβέρνηση ζητά να «το δυνητικό αριθμό των δανειοληπτών που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πλαίσιο ρύθμισης που παρέχει ο νόμος 4605/2019», δηλαδή το πώς …έχουν μοιράσει τους δανειολήπτες οι εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Επίσης τους ζητά «να προβούν σε άμεση ενημέρωση των δανειοληπτών, που δεν έχουν μέχρι στιγμής ρυθμίσει τις δανειακές υποχρεώσεις τους από δάνεια με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία, προκειμένου να λάβουν γνώση όλων των δυνατοτήτων ρύθμισης που τους παρέχονται μέσω των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων».

Με απλά λόγια παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση επιφυλάσσει για τον εαυτό της τον ρόλο του …παρατηρητή και στην καλύτερη περίπτωση τον ρόλο του συμβούλου, όταν θα εκπνεύσουν οι προθεσμίες, δηλαδή στο τέλος Ιουλίου. Τότε που θα αρχίσει το «κυνήγι» της ακίνητης περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων από τους διαχειριστές των «κόκκινων δανείων» και τις εισπρακτικές εταιρίες που θα επιστρατεύσουν.

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις