Πολιτική

«Συνετάξω τω μνημονίω;»
«Συνεταξάμην»!

Για τον Αν. Σαμαρά το Βερολίνο, αποτελεί κάτι σαν εξομολογητήριο ή δε Αν. Μέρκελ είναι για τον πρωθυπουργό, η προσωπική «πνευματικός» του. Εκεί τον Αύγουστο του 2012, δυο μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Γερμανίδα καγκελάριο, ξεστόμισε τη περιβόητη φράση «ουδείς αναμάρτητος» στέλνοντας στο πυρ το εξώτερο την …αντιμνημονιακή ρητορική του, που χρησιμοποίησε για να καταλάβει την εξουσία.

Σήμερα, δυο χρόνια μετά και αφού έχει εφαρμόσει ένα μνημόνιο και πλήθος αντιλαϊκών νόμων και πολιτικών, επιστρέφει στη Γερμανική πρωτεύουσα για να παρουσιάσει στην Γερμανίδα καγκελάριο τις …«επιτυχίες» της δημοσιονομικής προσαρμογής και όπως διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου να την «πείσει» ότι η χώρα δεν χρειάζεται «ένα νέο μνημόνιο». Η συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ την προσεχή Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου, αποτελεί επί της ουσίας την έναρξη των επίσημων συζητήσεων για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους. Το ταξίδι αστραπή του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, όπου θα γίνει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Με την τρόικα να ζητά τη λήψη νέων μέτρων, με προτεραιότητα την προώθηση μεταρρυθμίσεων σε εργασιακά και ασφαλιστικό καθώς και να εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδας το 2015 θα είναι τουλάχιστον διπλάσιο, από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ένα νέο μνημόνιο φαίνεται ότι βρίσκεται προ των πυλών.

Μέσα σ’ αυτά τα δεδομένα, ο πρωθυπουργός επιδιώκει μέσω και της επίσκεψης του στη Γερμανία, να εμφανίσει την κυβέρνηση ως σκληρό «διαπραγματευτή» με στόχο την αποφυγή ενός νέου μνημονίου. Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να πείσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο να συνυπογράψει τη χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος και να δρομολογήσει τις εξελίξεις για την ταχύτερη διευθέτηση του δημόσιου χρέους χωρίς υπαγωγή σε μνημόνιο. Το σκηνικό πάντως έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν, με την Αν. Μέρκελ, μετά από αντίστοιχες συναντήσεις με τον Α. Σαμαρά να μοιράζει «συγχαρητήρια» για την εφαρμογή των μέτρων εξόντωσης του ελληνικού λαού, αλλά ταυτόχρονα να ζητά τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας. Εξάλλου το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, έχει αποφανθεί, εδώ και καιρό, ότι η Ελλάδα, χρειάζεται ένα «τρίτο πακέτο βοήθειας» που θα συνοδευτεί από νέο μνημόνιο, μια εξέλιξη μάλιστα που τη συνδέει άρρηκτα με την οποία μορφή «διευθέτησης» του κρατικού χρέους.

Αυτή την πραγματικότητα, επιχειρεί να συσκοτίσει, με την επίσκεψη του στη Γερμανία ο πρωθυπουργός και ήδη τα κάθε λογής «παπαγαλάκια» έχουν αρχίσει να αναμεταδίδουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί «νέα επώδυνα μέτρα». Στην ενίσχυση της κυβερνητικής προπαγάνδας, ρίχτηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, υποστήριξε: «Η Ελλάδα δεν χρειάζεται ένα ενδεχόμενο τρίτο πακέτο βοήθειας των διεθνών πιστωτών της τρόικας, για το οποίο υπάρχουν εικασίες εδώ και μήνες». Οι συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης, να θολώσει τα νερά, συνδέονται και με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αφού Σαμαράς και Βενιζέλος, επιχειρούν με κάθε τρόπο να …ξορκίσουν τη συζήτηση για ένα νέο μνημόνιο και κυρίως να την αποσυνδέσουν από τα σχέδια για τη διευθέτηση του χρέους, προκειμένου να διαμορφώσουν εκείνους τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα τους εξασφαλίσουν την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, από την παρούσα Βουλή.

Σ’ αυτή την κατεύθυνσή, δεν είναι τυχαίο, ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήδη διαρρέει ότι ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει στην Αν. Μέρκελ, ότι «δεν πάει άλλο» και ότι η κυβέρνηση «δεν αντέχει στην ψήφιση νέων μέτρων». Πάντως, ο Αν. Σαμαράς, πριν …χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι, θα ήταν καλό να αναλογιστεί, ότι πιθανά θα χρειαστεί να ζητήσει εκ’ νέου …συγχώρεση αμαρτιών, αφού η πολιτική του είναι ενταγμένη στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, και ως εκ τούτου προσαρμοσμένη στο μονόδρομο των κάθε λογής μνημονίων.

(Επισκέψεις: 35 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend