Εχει ο τάφος ατζέντη;

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΥΡΙΛΛΑ Πολιτισμός • 12 Σεπτεμβρίου 2014

Αν δεν ήταν για κλάματα θα ήταν για γέλια. ‘Η μήπως και τα δύο; ‘Η μήπως γέλια μέχρι δακρύων. Ζήσαμε να το δούμε κι αυτό… Να κυκλοφορεί ως φημολογία ότι ένας αρχαίος ανασκαπτόμενος τάφος διαθέτει «εκπρόσωπο τύπου» και αυτό το παράξενο καθήκον να φέρεται ότι το έχει αναλάβει «με εντολή Σαμαρά» γνωστή δημοσιογράφος και καθηγήτρια, η οποία συχνά επισκέπτεται τον Τύμβο.  Επίσημη ανακοίνωση αυτής αλλόκοτης αρμοδιότητας δεν έχει υπάρχει, ούτε βέβαια και επίσημη διάψευση.  

Αν λοιπόν υφίσταται τέτοιο καθήκον, υπό τη μορφή έστω της σκιώδους και αμισθί παροχής συμβουλών επικοινωνίας, γιατί οι Σφίγγες, οι Καρυάτιδες και οι αρχαίος κοιμώμενος να χρειάζονται επικοινωνιακή εκπροσώπηση; Είναι μέρος μιας showbiz αλά μακεδονικά;  Χρειάζονται ατζέντη οι Καρυάτιδες και οι Σφίγγες;

Σ’ αυτή την περίπτωση ο Φίλιππος ο Β’ που «κοιμάται» στη Βεργίνα πρέπει να νοιώθει πολύ «ριγμένος», διότι στη  δική του αποκάλυψη ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν είχε αναθέσει τέτοια αρμοδιότητα. Και στο κάτω – κάτω ήταν βασιλιάς!

Και οι απορίες συνεχίζονται: αν ο τάφος δεν είχε συνδεθεί με τον υπέρ Μακεδονίας αγώνα του Αντώνη Σαμαρά και με το brand name  Μεγαλέξανδρος θα χρειαζόταν άραγε ειδική επικοινωνιακή εκπροσώπηση;  Ο ειδικός επικοινωνιολόγος θα παραμείνει και μετά το πέρας της ανασκαφής;  Αν ο τάφος δεν ανήκει (που δεν ανήκει) στον Αλέξανδρο και σε μέλη της ίδιας δυναστείας θα εξακολουθήσει να χρειάζεται ειδικό «επικοινωνιολόγο»; Αν δεν μάθουμε σε ποιόν ανήκει ή αν μάθουμε και το πρόσωπο δεν ανταποκρίνεται στην εθνική μας φαντασίωση, είναι λόγου χάρη ένας τοπικός Θράκας ηγεμόνας (είναι μόνο υποθέσεις όλα αυτά) ο Αντώνης Σαμαράς θα αποσύρει τον ειδικό επικοινωνιολόγο… Κάτι σαν «τι να τον κάνουμε τον χωριάτη, εμείς μόνο βασιλιάδες θέλαμε;»

Τα πράγματα όμως εκτός από αστεία και πολύ σοβαρά. Διότι ανεξάρτητα από το αν και κατά πόσο υφίσταται αυτό το ανήκουστο επάγγελμα του «εκπροσώπου τύπου τάφου»,  και μόνο η σχετική φημολογία αποδεικνύει το πόσο φτηνό, αλλά και επικίνδυνο εθνο-παροξυσμικό επικοινωνιακό παιχνίδι έχει στηθεί γύρω από το μνημείο με εντολή Αντώνη Σαμαρά.

Αυτή τη στιγμή με το όνομα «Τάφος της Αμφίπολης» κυκλοφορούν τουλάχιστον έξι διαδικτυακοί λογαριαμοί (facebook και site) των οποίων είναι άγνωστοι οι διαχειριστές. Αναρωτιόμαστε, υπάρχει κάποιος ιστότοπος, τον οποίο διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού; Κι αν όχι, υπάρχει περίπτωση να απαγορεύσει τη χρήση του ονόματος του ανασκαπτόμενου μνημείου  από ανθρώπους ή φορείς που δεν σχετίζονται με την αρχαιολογική έρευνα και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ;

Απολύτως δικαιολογημένα επομένως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με έγγραφο προς τον υπουργό Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟ ζητάει: «να αναθεωρήσει την επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί, ενδεχομένως υπό την επιρροή -κακών- συμβούλων, η οποία διαμορφώνει μια στρεβλή εικόνα για την αρχαιολογία και εκτρέφει μια νοσηρή αντίληψη για τη σχέση μας με το παρελθόν, που δεν τιμά ούτε την επιστήμη ούτε την ιστορική μνήμη που αυτή υπηρετεί.  Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διαφυλάξει τα κάθε είδους δικαιώματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο ως κύριος του ανασκαπτόμενου μνημείου και του απεικονιστικού υλικού της αρχαιολογικής έρευνας, τα οποία οφείλει να τα διαχειρίζεται για το δημόσιο συμφέρον και όχι να τα αφήνει απροστάτευτα απέναντι σε προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων. Στο πλαίσιο αυτό, να μεριμνήσει άμεσα, προκειμένου να σταματήσει η ανεξέλεγκτη δημοσιοποίηση εικόνων και πληροφοριών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης από εξωϋπηρεσιακούς παράγοντες, που φαίνεται πως έχουν απεριόριστη πρόσβαση στην ανασκαφή, ως μη όφειλε να συμβαίνει. Να επιληφθεί για την ανεξέλεγκτη χρήση του ονόματος «Τύμβος Αμφίπολης» ή «Τύμβος Καστά» σε ιστοσελίδες και προσωπικές σελίδες στο διαδίκτυο, καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι περιπτώσεις σφετερισμού του όρου».

 Οι Καρυάτιδες αποκαλύπτονται

Οι ανασκαφή πάντως συνεχίζεται και σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού οι Καρυάτιδες είναι ολόσωμες και φέρουν χειριδωτούς χιτώνες με εξαιρετικής τέχνης πτυχώσεις. Επίσης βρέθηκαν τμήματα του προσώπου και τoυ πόλου (δηλαδή καπέλο και είναι γένους αρσενικού και όχι «της πόλους» όπως γράφει το Δελτίο Τύπου… αυτό γιατί κάναμε λόγο προηγουμένως περί ειδικών επικοινωνιολόγων) της ανατολικής Καρυάτιδας. Σύμφωνα πάντως με τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας  οι εσωτερικοί βραχίονες των καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο. Θυμίζουμε ότι οι ανασκαφείς θεωρούν ότι τα χέρια των Καρυάτιδων, από την εσωτερική πλευρά ήταν προτεταμένα ως συμβολική αποτροπή της εισόδου στο μνημείο. Συμπέρασμα με το οποίο διαφωνούν άλλοι αρχαιολόγοι οι οποίοι θεωρούν ότι οι Καρυάτιδες στηρίζουν το επιστύλιο.

Επίσης, προχώρησαν οι εργασίες απομάκρυνσης των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες. Μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής,  οι δύο πλευρικοί τοίχοι του καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες, οι οποίοι μιμούνται τον περίβολο.

Παράλληλα, προχώρησαν οι τεχνικές εργασίες για την αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου.

kapsimi

kapsimi

kapsimi

2 Σχόλια - "Εχει ο τάφος ατζέντη;"

  1. Βάσω Γ. Ο/Η Βάσω Γ. λέει:

    Να δείτε στο τέλος θα αποδειχθεί οτι οι Καρυάτιδες είχαν τους «εσωτερικούς βραχίονες προτεταμένους» και τα δάχτυλα ανοιχτά που σχημάτιζαν την πιο αρχαία μούντζα του Ελληνιστικού κόσμου.

  2. Ο/Η L’Enfant de la Haute Mer λέει:

    Η κα Παναγιωταρέα μήπως;;

Άποστολή άρθρου μέσο Email