Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ασύδοτη η δράση τραπεζών και funds – Αγώνας ενάντια στους πλειστηριασμούς, για τη διεκδίκηση λαϊκής και φοιτητικής στέγης

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα έδωσαν η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και η Ομοσπονδία Οικοδόμων,..

Συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης για το οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα έδωσαν η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και η Ομοσπονδία Οικοδόμων, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι η στέγαση έχει γίνει «είδος πολυτελείας», αποκαλύπτοντας την ασύδοτη δράση και τις τρομοκρατικές πρακτικές τραπεζών, funds και servicers σε βάρος των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

Για τα ζητήματα αυτά μίλησαν ο Βάλσαμος Συρίγος, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, και η Κατερίνα Γεράκη, δικηγόρος και μέλος της Επιτροπής. Ακόμα παρεμβάσεις έκαναν η Νίνα Νιφάκου, πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο Δημήτρης Βεργάκης, αναπληρωτής δάσκαλος ειδικής αγωγής και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Αριστοτέλης», ο Χάρης Χουρδάκης, μέλος της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), και ο Νίκος Μαλαθρίτης, πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πετρούπολης, παρουσιάζοντας τη σκληρή καθημερινότητα, απότοκο του στεγαστικού προβλήματος, που βιώνουν φοιτητές, εκπαιδευτικοί και ΑμεΑ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, σωματείων, Φοιτητικών συλλόγων και φορέων που πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Επίσης παρευρέθηκαν βιοπαλαιστές που έχουν ζήσει τον Γολγοθά της διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες διαχείρισης, τον εφιάλτη του πλειστηριασμού και της έξωσης, βρίσκοντας στήριγμα στα σωματεία και τους μαζικούς φορείς για να υπερασπιστούν την κατοικία τους.  

 

«Το ζήτημα της στέγης μας αφορά όλους» τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος υπογραμμίζοντας ότι «μόνο με τον αγώνα μας, με τη δικιά μας δύναμη, μπορούμε να ξεμπερδέψουμε με όσους βάζουν εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών μας. Αυτός είναι ο δρόμος που θα μας εξασφαλίσει νίκες και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής μας».

Σημείωσε ότι η στέγη έχει γίνει «είδος πολυτελείας», τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πάνω από 37% κατά μέσο όρο τα τελευταία 5 χρόνια, το 90% των νέων ζευγαριών κοιτάνε με το «κιάλι» το ενδεχόμενο ιδιοκατοίκησης, ενώ το 72% των νέων έως 34 ετών ζουν ακόμα στο «παιδικό δωμάτιο». «Όταν απαιτείται το 40% του μισθού για να καλύψει μια οικογένεια την ανάγκη της σε στέγη, δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει» επεσήμανε.

«Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα “κοράκια” των funds και των τραπεζών “ακονίζουν” μαχαίρια και για έναν νέο γύρο χιλιάδων πλειστηριασμών με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ήδη για το β’ εξάμηνο του χρόνου η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 10.234 πλειστηριασμούς ακινήτων» σημείωσε ο Β. Συρίγος.

Τόνισε ότι «η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, των παιδιών μας που σπουδάζουν, των νέων ζευγαριών, είναι δικαίωμά μας. Δεν μπορεί “να κόβεται και να ράβεται” στις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης, που έχει πάντα στο βλέμμα της πως θα εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κερδοφορίας των μεγαλοκατασκευαστών, των εμποροσπιτάδων, των τραπεζιτών. Δεν ανεχόμαστε τα ψίχουλα! Μέτρα που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια και “έχουν κάψει τη γούνα μας”, που μας έκαναν νοικάρηδες στα σπίτια μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη βαρβαρότητα των πλειστηριασμών να βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να περνάνε στις τράπεζες και να μας απειλούν και από πάνω με δικαστήρια και καταδίκες, όπως φρόντισε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο που ψήφισε μετατρέποντας αυτόματα σε αδίκημα τον αγώνα ενάντια στον πλειστηριασμό του σπιτιού μας».

 

Ο Β. Συρίγος κάλεσε σε αγώνα και η διεκδίκηση για:

  • Κάλυψη της στέγης και των στεγαστικών αναγκών μας με ευθύνη του κράτους. Με ψίχουλα, ψευτοεπιδοτήσεις και «pass» «δεν βάφονται αυγά».
  • Ολοκληρωμένο στεγαστικό σχεδιασμό με στόχο την κάλυψη των εργατικών, λαϊκών αναγκών, επανασύσταση του ΟΕΚ και ενίσχυση του αποκλειστικά κρατικού κατασκευαστικού προγράμματος.
  • Αξιοποίηση των αποθεματικών του πρώην ΟΕΚ και της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του με επίκεντρο τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι «στα δόντια» των λίγων.
  • Άτοκα δάνεια στους δικαιούχους εργαζόμενους, ανέργους, τα νέα ζευγάρια, για απόκτηση, αποπεράτωση, συντήρηση και επισκευή κατοικίας.
  • Αξιοποίηση των κτηρίων του πρώην ΟΕΚ για τη στέγαση εργατικών σωματείων για τις πολιτιστικές και αθλητικές ανάγκες τους.
  • Επιδότηση ενοικίου ουσιαστική και όχι ψίχουλα. Πλαφόν στα φοιτητικά ενοίκια και επιδότηση 300 ευρώ το μήνα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει μακριά από το τόπο κατοικίας του. Με ευθύνη του κράτους να αξιοποιηθούν διαμερίσματα, ξενοδοχεία, για δωρεάν στέγαση ώστε να μη μείνει κανένας φοιτητής που το έχει ανάγκη χωρίς στέγη.
  • Μείωση και πλαφόν στο ηλεκτρικό ρεύμα, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της φοιτητικής στέγης, κατάργηση του ειδικού τέλους κατανάλωσης, του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο. Καμία διακοπή ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες.
  • Να σταματήσει, εδώ και τώρα, το αίσχος των πλειστηριασμών των λαϊκών κατοικιών.
  • Κατώτερος μισθός 825 ευρώ και επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.
 

Την κυβέρνηση της ΝΔ, που, όπως και οι προηγούμενες, στηρίζει τα συμφέροντα των κάθε είδους «κορακιών» και δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία από τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις κατήγγειλε η Κατερίνα Γεράκη.

Αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά παραδείγματα της ασυδοσίας και των τρομοκρατικών πρακτικών των τραπεζών, funds και servicers. Στην τεράστια ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες στην προσπάθεια τους να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με τις εταιρείες διαχείρισης/τους λεγόμενους servicers, για να ενημερωθούν για τις οφειλές τους και να προχωρήσουν σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την ρύθμιση των χρεών. «Ατέλειωτες ώρες αναμονής στον αυτόματο τηλεφωνητή, προτροπή για αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και αιτημάτων σε δύσχρηστες πλατφόρμες που πολλές φορές κρύβουν παγίδες, αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες προτάσεις και δηλώσεις από τους διαφορετικούς υπαλλήλους συχνά με μεγάλες αποκλίσεις χιλιάδων ευρώ στα διάφορα ποσά που πρέπει να καταβληθούν (…) είναι μερικά μόνο απ’ όσα αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες στην προσπάθεια τους να ρυθμίσουν τα χρέη» σημείωσε.

Κατήγγειλε τις απαιτήσεις εξωπραγματικών προκαταβολών για την ένταξη σε οποιαδήποτε ρύθμιση, τις δυσβάσταχτες δόσεις που επιβάλλονται, ενώ αναφέρθηκε και στο δήθεν προστατευτικό πλαίσιο της ευαλωτότητας. «Η προσκόμιση της βεβαίωσης ευαλωτότητας, θεωρητικά, δεν επιτρέπει τη συνέχιση του πλειστηριασμού. Όμως, συχνά, ακόμα και σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο πλειστηριασμός αναστέλλεται την τελευταία στιγμή, ακόμα και την ίδια μέρα, πολλές φορές μετά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα ένα αφόρητο άγχος και τεράστια πίεση σ’ αυτούς τους ανθρώπους» είπε η Κ. Γεράκη.

Η ασυδοσία των εταιρειών διαχείρισης είναι ακόμα πιο αποκαλυπτική για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη τόνισε, σημειώνοντας ότι «οι servicers συχνά δεν παρέχουν αναλυτική ενημέρωση, ούτε εκδίδουν τα ζητούμενα δοσολόγια, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συσσωρευμένες οφειλές από τόκους παρά τις καταβολές. Οι οφειλέτες χάνουν ουσιαστικά την προστασία από τις δικαστικές αποφάσεις, διότι δεν μπορούν να υπολογίσουν τον τόκο».

«Ο μόνος παράγοντας, που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βάλει φρένο στις ορέξεις τους είναι η εργατική και λαϊκή δράση και αλληλεγγύη, η άνοδος της πάλης ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, της διεκδίκησης για την προστασία της εργατικής και λαϊκής κατοικίας και την απαγόρευση των πλειστηριασμών» σημείωσε η Κ. Γεράκη τονίζοντας ότι «στο ΠΑΜΕ θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την δράση μας και τους δίνουμε υπόσχεση: Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Για να μην ξεσπιτωθεί καμία οικογένεια από το σπιτικό της!».

 

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην εύρεση στέγης αναφέρθηκε η Νίνα Νιφάκου. Λόγω της τεράστιας έλλειψης φοιτητικών εστιών και των πανάκριβων ενοικίων, πάρα πολλοί φοιτητές δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σημείωσε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστες και δεν καλύπτουν ούτε το 7% των φοιτητών!».Υπογράμμισε ότι «και στα πανεπιστήμια που υπάρχει εστία, η διαδικασία εισδοχής είναι ένας πραγματικός διαγωνισμός φτώχειας, με πολλά άδικα κριτήρια-φίλτρα.

Η Ν. Νιφάκου σημείωσε ότι η κυβέρνηση προκαλεί με τα μέτρα κοροϊδία του στεγαστικού επιδόματος, το οποίο ανέρχεται μόλις στα 125 ευρώ τον μήνα και μάλιστα πολλοί φοιτητές αποκλείονται από αυτό το επίδομα με άδικα κριτήρια.

«Είναι η ώρα η κυβέρνηση να σταματήσει την κοροϊδία και τον εμπαιγμό! Η κατάσταση είναι οριακή για χιλιάδες από εμάς» τόνισε και απαίτησε «να δοθούν τώρα έκτακτα κονδύλια και να αφήσουν τα ψέματα ότι δεν υπάρχουν λεφτά όταν καθημερινά δίνεται μισό εκατομμύριο για την φρεγάτα που μας εμπλέκει στον πόλεμο στην ερυθρά θάλασσα. Να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης για το οξυμένο αυτό ζήτημα».

 

Στο οξυμένο πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που δουλεύουν μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους αναφέρθηκε ο Δημήτρης Βεργάκης.

Πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι εκπαιδευτικοί στα τουριστικά νησιά, αλλά ακόμα και στην Αττική καθώς «δυσκολεύονται να βρουν σπίτια γιατί δε διατίθενται για πολύμηνη ενοικίαση και, όταν βρίσκουν, πρέπει να πληρώσουν εξωφρενικά σε σχέση με τον μισθό τους ενοίκια, από 400, 500 ως και 700 ευρώ για γκαρσονιέρες και δυάρια, όταν ο μισθός του νεοδιόριστου είναι 776 ευρώ και του συμβασιούχου αναπληρωτή 953 ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση για μόλις 9 μήνες)».

Απαίτησε από το υπ. Παιδείας, τις Περιφέρειες και τους Δήμους να λύσουν το εκρηκτικό πρόβλημα με δέσμευση κτηρίων για να μένουν οι εκπαιδευτικοί, να δοθεί επίδομα ενοικίου 300 ευρώ στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που ενοικιάζουν σπίτι, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου – 14ου μισθού.

 

Τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής στηλίτευσε ο Χάρης Χουρδάκης. Στις συναντήσεις που είχαν μαζί τους οι εκπρόσωποι τους αναρωτήθηκαν γιατί οι οικογένειες που κινδυνεύουν να πεταχτούν στον δρόμο δεν αξιοποίησαν τα «εργαλεία» που υπάρχουν για να προστατεύσουν το σπίτι τους.

«Οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν την αναπηρία και τη χρόνια πάθηση βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία, για την οποία ευθύνεται η δική τους πολιτική», ξεκαθάρισε περιγράφοντας το ατελείωτο άγχος και τρέξιμο, τις μεγάλες αναμονές στα ιατρικά ραντεβού, τις πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα και στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο για την υγεία των μελών τους.

Στο φόντο αυτό, υπενθύμισε πως με βάση τα δικά τους στοιχεία, πάνω από το 50% των οικογενειών με ένα μέλος ΑμεΑ, ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Όσο για τα περίφημα «εργαλεία» της κυβέρνησης, σχολίασε πως αυτά εμφανίζουν υπεροπλία όταν πρόκειται να πεταχτούν με τις δυνάμεις καταστολής ανάπηροι άνθρωποι από το σπίτι τους, όπως έγινε στα Πετράλωνα.

 
 

Τις περιπτώσεις των οικογενειών που μέσα στους δέκα πρώτους μήνες της θητείας της Δημοτικής Αρχής Πετρούπολης συνόψισε ο Νίκος Μαλαθρίτης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης.

Η δράση μαζί με τα σωματεία και τους φορείς είχε αποτέλεσμα να αποτραπούν δύο εξώσεις, ενώ οι πρωτοβουλίες συνεχίζονται. «Αυτούς τους δέκα μήνες είδαμε ότι είμαστε ένα αποκούμπι» είπε και δεσμεύτηκε ότι η Διοίκηση του Δήμου θα εξακολουθήσει να βαδίζει στην ίδια κατεύθυνση. Από 902.gr

Απόψεις