Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Φασισμός και εθνικισμός …. 10.000 αρχαία απόσταση

Ποια ήταν η νέα θεωρία για την καταγωγή της Ευρώπης την οποία οι Γερμανοί Ναζί ήθελαν όχι μόνο να επιβάλουν,..

Ποια ήταν η νέα θεωρία για την καταγωγή της Ευρώπης την οποία οι Γερμανοί Ναζί ήθελαν όχι μόνο να επιβάλουν, αλλά και να διασφαλίσουν ερμηνεύοντας με καταφανώς αυθαίρετο τρόπο υλικά τεκμήρια; Ότι άπαντες στην Ευρώπη κατάγονται από την Αρία φυλή.
Οι ανασκαφές που έκαναν σε δεκάδες νεολιθικές αρχαιολογικές θέσεις στη Θεσσαλία κατά τη διάρκεια της κατοχής κατά τη δική τους φασιστική άποψη επιβεβαίωναν ότι τα γερμανικά ινδοευρωπαϊκά φύλα προηγήθηκαν οποιουδήποτε άλλου και στον ελλαδικό χώρο.
Σύμφωνα με τη ναζιστική τους θεωρία αυτό αποδείκνυαν και 10.626 αρχαιότητες, κυρίως όστρακα, κομμάτια από αγγεία της νεολιθικής περιόδου και εργαλεία, ευρήματα παράνομων ανασκαφών των ναζιστικών στρατευμάτων Κατοχής στον νεολιθικό οικισμό «Μαγούλα Βισβίκη» της Θεσσαλίας που επαναπατρίστηκαν στην Αθήνα από το Μουσείο Pfahlbaumuseum της νότιας Γερμανίας και για τα οποία το Υπουργείο Πολιτισμού έκανες χθες πανηγυρική ειδική τελετή.
Ξέρετε όμως ποια είναι η απάντηση σε αυτή την ανυπόστατη θεωρία, κατά τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, μιλώντας στην εκδήλωση; Δεν είναι οι Γερμανοί η αρχή των πάντων, είναι οι Ελληνες. Δηλαδή οι παραπάνω νεολιθικές αρχαιότητες και ίσως και άλλες χιλιάδες, που ακόμα δεν βρέθηκαν, αποδεικνύουν ότι ήδη από τα προϊστορικά χρόνια εδώ κατοικούσαν μόνο Ελληνες. Ούτε προέλληνες, ούτε άλλα φυλά. Αυτό είπε ο υπουργός.
Από ποια έγκυρη επιστημονική εργασία τεκμηριώνεται αυτό; Από καμία. Αλλά αν ψάξουμε θα το βρούμε σε δεκάδες εθνικιστικές, ακροδεξιές, φασιστικές και άλλες σελίδες έντυπες ή διαδικτυακές, αλλά σε καμία σοβαρή επιστημονική μελέτη.
Το γεγονός ότι η φασιστική ατζέντα γίνεται και ατζέντα της κυβέρνησης δεν είναι κάτι καινούργιο. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε εξαγγελίες όπως «θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας» (εννοείται από τους καταληψίες μετανάστες) ή τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μεταναστών.
Αλλά η πολιτική εκδήλωση είναι μόνο η μία πλευρά. Η άλλη είναι η θεωρητική και υποτίθεται ιστορική που έρχεται ύπουλα και υπόγεια να καλλιεργήσει το σπόρο εθνικιστικών ανοησιών που διαβρώνουν αργά και οπωσδήποτε πολύ αποτελεσματικά.
Να θυμίσουμε, ότι ο τέως υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος με δική του επιλογή και απόφαση τοποθέτησε ως πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τον Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη, τον οποίο γνωρίζουμε από το εθνικιστικό και ακροδεξιό «Δίκτυο 21». Το Δίκτυο που δημιουργήθηκε το 1997 με τις ευλογίες τότε του Αντώνη Σαμαρά και πρόεδρο τον Φαήλο Κρανιδιώτη, δηλαδή τον άνθρωπο που περιφέρει παντού την πιο ακραία εκδοχή εθνικισμού, σωβινισμού και αντικομμουνισμού. Από αυτή την πηγή λοιπόν προέρχεται ο άνθρωπος που έχει την ευθύνη της παρουσίας του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, αλλά και την ευθύνη της πολιτικής για το βιβλίο.
Και είναι ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη άνοιξη, παρουσία του Πάνου Παναγιωτόπουλου έλεγε: «εμείς είμαστε το έθνος που φέραμε να φώτα του πολιτισμού και αυτό δεν το λέω από σωβινισμό». Μα όχι… αυτό σωβινισμός! Ποτέ!
Κατά τ’ άλλα από το τέλος της Κατοχής μέχρι σήμερα έχουν γίνει 26 επαναπατρισμοί αρχαίων που άρπαξαν οι Ναζί. Δηλαδή 1.158 αντικείμενα, 41 κιβώτια με εβραϊκά χειρόγραφα, 28 κιβώτια με ευρήματα της νεολιθικής εποχής από τη Θεσσαλία, εκ των οποίων τα πρώτα πέντε είχαν επιστραφεί το 1951 και τώρα ήρθαν τα υπόλοιπα 23, καθώς και ευρήματα της παλαιολιθικής περιόδου από το σπήλαιο Σεϊντί κοντά στην Κωπαΐδα. Αυτά είναι ελάχιστα. Τα υπόλοιπα ερευνά η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟ, η οποία μέχρι τώρα συναντά πολλά εμπόδια στον εντοπισμό τους.
Στο εξής η αναζήτηση πρέπει να γίνει και στα μουσεία των συμμάχων, μουσεία που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, άλλωστε, έχουν συγκροτήσει τις συλλογές τους από αντικείμενα που έφτασαν στα χέρια τους κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας και με άλλους αδιευκρίνιστους τρόπους.
Ποια είναι η βοήθεια της κυβέρνησης σε αυτή την έρευνα;
Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και η Διεύθυνση Αρχείου Μνημείων είναι εκείνες, που αν και υποστελεχωμένες, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος. Με το σύστημα αξιολόγησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατόπιν του επιμερισμού αρίστων, μετρίων και άχρηστων που ήδη έσπευσε να κάνει και εγγράφως το Υπουργείο Πολιτισμού από τη μεν πρώτη κρίνεται «άχρηστος» ένας υπάλληλος, από τη δεύτερη κρίνονται «άχρηστοι» δύο υπάλληλοι. Σύνολο, μείον τρεις, που θα μπουν στον κουβά των … απορριμμάτων.
Αλλά αυτό φυσικά δεν ειπώθηκε κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών….

Απόψεις