Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η Τέχνη όπλο του Λαού

  Όταν η εργατική τάξη δημιουργεί απογειώνει τον Ανθρωπο, όταν η εργατική τάξη εμπνέει γίνεται η μήτρα για ό, τι..

 

Όταν η εργατική τάξη δημιουργεί απογειώνει τον Ανθρωπο, όταν η εργατική τάξη εμπνέει γίνεται η μήτρα για ό, τι πιο υψηλό σε αξίες και ιδανικά. Εκεί ακριβώς βρίσκεται ο πυρήνας, η ουσία και η ελπίδα της απελεύθερωσης του ανθρώπου από κάθε εκμετάλλευση. Και μπορεί για εκείνους που θεωρούν την τέχνη πεδίο άσκησης των σαλονιών αυτά να ακούγονται οπισθοδρομικά και να μην ταιριάζουν στο αστικό σουσουδισμό, αλλά είναι και εκείνοι που ακριβώς σε αυτή την τέχνη συναντούν τις μεγάλες αλήθειες για τον κόσμο.

Φέτος, για όγδοη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται, από τις 10 έως και τις 19 Οκτώβρη, στο Πέραμα, μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι – χρώμα + σίδερο». Είναι εκεί που η καπιταλιστική κρίση έχει δείξει το πιο σκληρό της πρόσωπο, εκεί που ο ήχος του σφυριού έχει σιγήσει και οι εργάτες της ναυπηγοεπισκευαστικής συμβιώνουν με το τέρας της ανεργίας. Εκεί που οι εφοπλιστές μετράνε τα κέρδη τους πάνω στην εξαθλίωση του ανθρώπου και που οι φασίστες χτυπάνε συνδικαλιστές, κομμουνιστές και μετανάστες.

«Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη το όπλο του» είναι η βαθύτερη ουσία αυτή της συνάντησης της τέχνης με εκείνους που με τη εργασία τους δημιουργούν τον πλούτο σε αυτή και σε κάθε άλλη χώρα. Το προηγούμενο διάστημα καλλιτέχνες επισκέπτονταν τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ζωγράφιζαν, φωτογράφιζαν, μιλούσαν με τους εργάτες της Ζώνης, κατέγραφαν τη ζωή τους και αυτό το υλικό έγινε η βάση για την καλλιτεχνική δουλειά που παρουσιάζουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή για οχτώ συνεχή χρόνια.

Η αρχή έγινε το 2005, τότε που μία ομάδα φίλων παρουσίασε τα έργα της στην Ενωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, στη Νέα Ιωνία. Μία ετερόκλητη ομάδα, που συναντήθηκε χωρίς θέμα με μόνο κίνητρο την τέχνη και την επιθυμία να παρουσιαστούν έργα σε ένα σύλλογο, έναν μη εμπορικό χώρο. Λίγους μήνες αργότερα, ήρθε η πρόταση για την έκθεση, με θέμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Οι καλλιτέχνες ήρθαν σε επαφή με τα σωματεία της Ζώνης, επισκέφτηκαν τη Ζώνη, φωτογράφισαν, ζωγράφισαν, μίλησαν με τους ανθρώπους, τους εργαζόμενους. «Καρπός» αυτής της προσπάθειας, η έκθεση έργων 24 εικαστικών το Φλεβάρη του 2006, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Κερατσινίου, στην Αμφιάλη. Ακολούθησε (Μάης 2006) η μεγάλη έκθεση – αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά – μέσα στο χώρο της Ζώνης, με τη συμμετοχή 80 εικαστικών, αλλά και με διοργάνωση παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Φέτος συμμετέχουν 210 εικαστικοί καλλιτέχνες και φωτογράφοι, οι οποίοι αποτυπώνουν τις ανθρώπινες, τις γλυκές, τις πικρές, τις σκληρές στιγμές των ανθρώπων της βιοπάλης. Αυτές τις στιγμές που δεν θα συναντήσει κάποιος εκεί που συντελείται το εμπόριο της τέχνης και εκεί που οι καλλιτέχνες οι οποίοι τολμούν να μην ασχολούνται με τη «τέχνη για τους λίγους» δεν έχουν θέση. Τα έργα στην έκθεση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης είναι η κραυγή του μετανάστη που άφησε το σπίτι του, είναι η αγωνία του εργάτη που ζητάει δουλειά, είναι το σκαμμένο βλέμμα εκείνου που έχτισε με τα χέρια του τα πάντα για να μην απολαμβάνει τίποτα.

Την έκθεση διοργανώνει η Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» μαζί με τα συνδικάτα: Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Συνδικάτο Φαρμάκου – Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων, Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, Κλαδικό Σωματείο Χαρτεργατών, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος – Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας καθώς και οι Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», η ΠΕΕΜΑΓΕΝ και η ΠΕΣ ΝΑΤ.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 7μμ και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό όλες τις ημέρας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10 Οκτώβρη: 7 μ.μ., εγκαίνια της Εκθεσης. Μουσική βραδιά με το «Λιμάνι», σχήμα αποφοίτων του Μουσικού Λυκείου Πειραιά.

11 Οκτώβρη: 10.30 -13.00: Εργαστήρια για τα παιδιά. 6 μ.μ. Συζήτηση για το φασισμό. Την εισήγηση θα κάνει ο καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Γιώργος Μαργαρίτης. 8.30 μ.μ. Θέατρο («Ο Καφές και η Δημοκρατία» του Αζίζ Νεσίν. Από τη θεατρική σκηνή «Εκτός Σχεδίου»).

12 Οκτώβρη: 10.30 – 13.00: Θεατρικό Παιχνίδι. 1.30 μ.μ. Λαϊκό μεσημέρι, με τον Γιώργο Μαργαρίτη.

15 Οκτώβρη: 8 μ.μ. Συναυλία, με τον Γρηγόρη Νικολόπουλο και τους «Μαγικούς Καθρέφτες».

17 Οκτώβρη: 8 μ.μ. Συναυλία: Θοδωρής Κοέλης.

18 Οκτώβρη: 10.30 – 13.00: Εργαστήρια για τα παιδιά. 6.30 μ.μ. Συζήτηση για την ανεργία, τις εξελίξεις στη Ζώνη και την «ανάπτυξη». 8 μ.μ. Χορευτικό από μετανάστες από τα Βαλκάνια. Συναυλία: Βασίλης Βασιλάτος «Ιστορίες για κρουστά».

19 Οκτώβρη: 11.00: Θέατρο: «Ο κύκλος με την κιμωλία», του Μπ. Μπρεχτ, από μαθητές του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας. 6.30 μ.μ. Παρουσίαση: Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση. 8 μ.μ. Μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Συμμετέχουν: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, KollektivA, Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Μάντζιος, «ΜΠΑΣΟΥΤ» Θοδωρής Κοέλης/ Στέλιος Βερβέρης, Πάνος Μπούσαλης, Σταμάτης Μορφονιός, Πέτρος Πουντίδης, Γιώργος Σαρρής, Στέφανος Ψαραδάκος.

Πληροφορίες: www.perasma.org. Λεωφορεία: Από Ομόνοια Β18 – Γ18 (Μενάνδρου). Από Πειραιά 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ).


Απόψεις