Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αποτρόπαιο και απάνθρωπο περιστατικό ρατσιστικής βίας σε βάρος Ρομά στην Πάτρα

Το ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου Ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων, δήλωσε ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης

Αποτρόπαιο περιστατικό σε βάρος Ρομά σημειώθηκε στην Πάτρα. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένας 35χρονος Ρομά με νοητικά προβλήματα πήγε σε επιχείρηση αυτοκινήτων της πόλης προκειμένου να πει τα κάλαντα. Εκεί ομάδα ατόμων που βρίσκονταν στο κατάστημα τον ανάγκασε να πει τα κάλαντα στα γόνατα και στη συνέχεια ένα άτομο του πέταξε σταγόνες εύφλεκτου υλικού στα ρούχα και του έβαλε φωτιά. Μάλιστα, ενώ ο 35χρονος προσπαθούσε απεγνωσμένα να σβήσει τη φωτιά από τα ρούχα του, κάποιος από τους δράστες τραβούσε βίντεο, «ανεβάζοντας» την απάνθρωπη σκηνή σε story στα social media. 

Πρόκειται για ακόμα ένα παράδειγμα απάνθρωπης, ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος κοινωνικών ομάδων που ζουν στο περιθώριο, πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά Ρομά με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το γεγονός αυτό, όπως και οι διαρροές από την κατάθεση του 35χρονου Ρομά που δημοσιεύονται την τελευταία ώρα σε μία σειρά ΜΜΕ, καθιστούν ακόμα πιο αναγκαίο οι αρμόδιες υπηρεσίες να ρίξουν φως στην υπόθεση και να δώσουν απαντήσεις.

Σημειώνεται ότι η Αστυνομία στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης θα αναζητήσει υλικό για την υπόθεση και θα το παραδώσει στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, σε σχόλιό του για το αποτρόπαιο περιστατικό σημείωσε:

«Το ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου Ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων. Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή!».

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», η οποία αναφέρει:

«Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομ, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομ.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομ. Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομ ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής. Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά».

Σχετικά θέματα