Απορίες – όχι απαραιτήτως ψάλτου

ΙΣΑΑΚ ΣΟΥΣΗΣ ΙΣΑΑΚ ΣΟΥΣΗΣ Απόψεις • 16 Ιουλίου 2015

Επειδή, μη νομίζετε , δεν φημίζομαι και για την εξυπνάδα μου, πέρασα όλη μου τη ζωή μέσα σε απορίες. Απορίες που το περιβάλλον μου τις είχε κατά κανόνα λυμένες, αλλά πολύ αραιά και που, καταδεχόταν κάποιος να τις λύσει και σε μένα. Ξέρετε τώρα εσείς, τα default του να είσαι απλά φυσιολογικός, ανάμεσα σε χαρισματικούς ….επειδή λοιπόν. και πάλι έχω βλακώδεις απορίες…αναρωτιέμαι:
Το ΚΚΕ έχει και την πιο πραγματική αντικειμενικά εικόνα για την ΕΟΚ, την βλέπει όπως είναι ( και υπ΄αυτήν την έννοια , είναι το ένα από τα τρία τραγικά κόμματα – κατ΄αντιστοιχία προς τους τραγικούς δηλαδή – που χρειάζεται μια δημοκρατία για να λειτουργήσει. Είναι το ευριπίδειο κόμμα, σε σχέση με τον Συριζα που μέχρι πριν πέντε μήνες τουλάχιστον έβλεπε την Ευρώπη όπως θα έπρεπε να είναι ( κατ΄αντιστοιχία με τον Σοφοκλή , δηλαδή μια Ευρώπη των λαών, του διαφωτισμού κλπ να μην τα λέμε συνεχώς γιατί έτσι τα πιστεύουμε κιόλας )
Επειδή λοιπόν το ΚΚΕ κάνει την πιο ρεαλιστική περιγραφή της Ευρώπης αλλά όχι μόνον, εξίσου ρεαλιστική είναι η περιγραφή του για ‘άλλους πηγαίους συμμάχους μας, που μας αγαπούν και έχουν την έγνοια μας. Αμερικάνους , Ευρωπαίους σοσιαλιστές κλπ
Και επειδή έχει και πιο γερό πλάνο
C για την έξοδό μας απο αυτήν, που το δουλεύει πενήντα χρόνια κι έτσι παρέχει μια εγγύηση,  που δεν κατάφερε να δώσει στον λαό η ηρωϊκή,  τύπου Μπρανκαλεόνε,  αριστερή πλατφόρμα του Συριζα.

Βέβαια,  και αυτό μου δημιουργεί μια ακόμα απορία, υπάρχει ένας πολύς κόσμος,  που δεν καταλαβαίνει το σχέδιο εξόδου του ΚΚΕ περισσότερο από αυτό της Αριστερής πλατφόρμας,  που το πληροφορήθηκε μερικές ώρες πριν. Καλά,  χάνει περισσότερο κι από μένα αυτός ο κόσμος, πενήντα χρόνια το αναλύει με επιστημονική ακρίβεια το ΚΚΕ, τι δεν καταλαβαίνουν;
Επειδή λοιπόν αυτά,  γιατί χολοσκάνε οι αντιρρησίες του Τσίπρα και δεν προσχωρούν στο ΚΚΕ; Τι τους χωρίζει , κοινός ταξικός προσανατολισμός υπάρχει , κοινή άποψη για την Ευρώπη και την έξοδο από αυτήν. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που τους εμποδίζει.
Εκτός, για να εξαντλήσω το πόσο έξυπνα μπορώ να σκεφτώ, παρά το χθεσινό τους όχι , και το όχι εκ παραδρομής που το έχουν, έτσι,  ιδιοσυγκρασιακά, τελικά υιοθετούν την κεντρική ιδέα για την Ευρώπη, που εξακολουθεί να έχει πάντα ο Συριζα, μια Ευρώπη που δεν είναι αλλά θα γίνει κάποια στιγμή των λαών. Μα Ευρώπη που παραμένουμε για να την διορθώσουμε, να την κάνουμε όπως θα έπρεπε να είναι ( είπαμε το δόγμα του Σοφοκλή ) μια Ευρώπη των λαών.
Εδώ πάλι μου προκύπτει μια άλλη απορία. Ποιο θα αναλάβουμε να φτιάξουμε πρώτο, την Ευρώπη, ή τους λαούς ;

Πάντως δεν το κρύβω,  ότι τουλάχιστον ένα μέρος του σχεδίου της Αριστερής πλατφόρμας που πληροφορηθήκαμε,  εμένα με ενθουσίασε . Εκεί που πιάνουν αιχμάλωτο το Στουρνάρα και τον δένουν χειροπόδαρα και τον κρεμάν ανάποδα , και ζητάνε ή κούρεμα του χρέους, ή κούρεμα του Στουρνάρα . Νομίζω κάπως έτσι ήταν το σχέδιο, πάντως εμένα έτσι μου μεταφέρθηκε.

Πάντως επειδή πρόκειται για εθνικά θέματα που μας ενώνουν , ας ρίξουμε μια ματιά και μια ερμηνεία και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τα προαπαιτούμενα .

Προσωπικά πιστεύω ότι επιβεβαιώθηκε η ευρύτατη κοινωνική μας συναίνεση. Ήταν ένα 299 ναι στη διγλωσσία τη εξαιρέσει της κ. Βαλαβάνη που σε εικονικό περιβάλλον ανέλαβε μια πραγματική απόφαση που σημαίνει και το κόστος της. Και είναι μια διγλωσσία που ακόμα μισοαναγνωρίζουμε τις αιτίες της σε όλη την εμβέλεια του τόξου, από τους γλεντζέδες της Μυκόνου μέχρι τους μεσήλικες άνεργους , από τον φέρελπι της νεανικής επιχειρηματικότητας , μέχρι τον χαμηλοσυνταξιούχο του ΟΓΑ . Τις μισοαναγνωρίζουμε λοιπόν τις αιτίες της πολιτικής αλλά περισσότερο της κοινωνικής μας διγλωσσίας ακόμα, αλλά δεν είναι σίγουρο για πόσο, κι ας το έγραψε ο ποιητής : Καταλαβαινόμαστε τώρα , δεν χρειάζονται περισσότερα.

Υγ. Κ. Τσίπρα δεν είναι επιτακτική μόνο η αναδιάρθρωση του οίκου σας , ( ξέρουμε , ξέρουμε όλα είναι θέμα συλλογικών αποφάσεων , συνεδρίων, ξέρουμε είπαμε…) εκκρεμεί μια κάθαρση εφ΄όλης της ύλης.
Ας μην αναλώσετε τη διακυβέρνησή σας,  αν τελικά διακυβερνήσετε, στο ποιός είναι ο κ. Βενιζέλος και ποιός εσείς φερ΄ειπείν. Ο κ. Βενιζέλος έπρεπε να είναι μέσα τώρα που μιλάμε. Αν έχετε κάτι ουσιώδες να συμπληρώσετε και μεις να το ακούσουμε, φέρτε τους στο σημείο που σας φέρανε, αναποδογυρίστε την μπλόφα. Επίσης κάντε τα πάντα για κήρυξη εκτός νόμου της Χρυσής Αυγής.
Έτσι για να πιούμε ευκολότερα το πικρό ποτήρι, ότι χάσαμε έναν μεσσία, με την παρηγοριά ότι αποκτήσαμε έστω έναν πολιτικό. Γιατί κ. Τσίπρα ούτε εσείς είστε πια πιτσιρίκος , ούτε και μεις. 

Ετικέττες: , , , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

4 Σχόλια - "Απορίες – όχι απαραιτήτως ψάλτου"

 1. ισαάκ σούσης Ο/Η ισαάκ σούσης λέει:

  Kαι γω χαίρομαι αγαπητέ , που παρ΄ότι με συμβουλεύσατε να μην αρθογραφώ , φαίνεται ότι διαβάζετε τα άρθρα μου.
  Και θα ομολογήσω και το λάθος μου σχετικά με τον Τσίπρα που ήταν λάθος κοινό και πάντως δεν κράτησε ούτε μήνα , μια και από την αρχή της διαπραγμάτευσης συνειδητοποίησα την απουσία εναλλακτικού σχεδίου. και δεν είχε και βάθος διάρκειας στο παρελθόν. Τους πολιτικούς τους κρίνουμε και σαν ανθρώπους μια και όλα συγκλίνουν στο να αποδεικνύουν ότι είναι τέτοιοι . ¨Οπως και σεις πίσω από την ανωνυμία που σας επιτρέπει μια άτεγκτη , υποτίθεται υπεράνω κρίσεως γλώσσα, έχετε ανθρώπινο προφίλ και κίνητρα.
  Με το ΚΚΕ δεν υπάρχει κάποια ειδική εμπάθεια, εκτός αν εννοείτε ότι συμπεριλαμβάνεται στην κρίση μου, όπως όλοι οι πολιτικοί χώροι , κάτι που πιθανά εσείς θεωρείτε ανεπότρεπτό αναγνωρίζοντάς του την αυθεντία.
  Επειδή όμως χαίρομαι να διαβάζω ότι σας διακρίνει μια απομυθοποιητική ρασιοναλιστική σκέψη, σκέφτομαι πόσα θα βρίσκατε να απομυθοποιήσετε αυτή την αυθεντία αν μελετούσατε την ιστορία του πέρα από τα εξωραιστικά κομματικά κείμενα και τη σοβιετική του εξάρτηση , που δεν θα την έλεγες και αμοιβαία. Αλλά τελικά ίσως όπως μου βγήκε εμένα μια αφέλεια παροδική με τον Τσίπρα , βασισμένη σε μια θολή ελπίδα παρά σε πίστη, μπορεί και σας να σας βγαίνει σε βάθος χρόνου, ένα θρησκευτικό αίσθημα με το ΚΚΕ, και κει η επιστήμη σηκώνει τα χέρια της.
  Μπορεί να έχετε όμως και πιο πρακτικούς λόγους. που να ξέρει κανείς. Επειδή όμως όπως λέει και ο Αριστοτέλης μας , κανείς δεν αντικειμενικοποεί την σχέση του με τον εαυτό του, αν δεν υποβληθεί στην κρίση του άλλου, κι εγώ σας διαβάζω με ενδιαφέρον, Κρίμα που εσείς με ξέρετε και εγώ όχι.

 2. Ο/Η G.T. λέει:

  1ο. Καμία απολύτως παραίνεση δεν υπήρχε στο σχόλιό μου!
  2ο. Την εμπάθειά σας προς το ΚΚΕ τη γνωρίζω, όπως και ο καθένας που κάνει τον κόπο να διαβάσει άρθρο σας.
  3ο. Με διαφορετικά κριτήρια κρίνουμε τους πολιτικούς και την πολιτική, επομένως είναι φυσικό ούτε να μπορούμε να συνεννοηθούμε, ούτε να συμφωνήσουμε. Εσείς, παρ’ όλες τις ενστάσεις σας, μέχρι πριν λίγο καιρό βλέπατε στο πρόσωπο του Τσίπρα τον πολυμήχανο Οδυσσέα. Προσωπικά έβλεπα τον Χατζηαβάτη!!! Όσο να πεις υπάρχει διαφορά!!! Λυπάμαι που ο Οδυσσέας σας ήταν τελικώς η Κίρκη! Λυπάμαι που αυτό το κάτι ρωμαίικο που αναγνωρίσατε στο πρόσωπό του, του έδωσε εν τέλει την ώθηση να ξεπουλήσει τη ρωμιοσύνη!!! Χαίρομαι που το σχόλιό μου τόνωσε το ηθικό και ενίσχυσε τις πεποιθήσεις σας, έτσι δεν κινδυνεύετε και να μεταμορφωθείτε!!!

 3. Ισαάκ Σούσης Ο/Η Ισαάκ Σούσης λέει:

  Κυριέ μου ,
  η συνειδητή μου επιλογή να αντιστρατεύομαι κατά συνθήκην ψεύδη χωρίς σε αυτόν τον αγώνα να καταλήγω και ο ίδιος ιδεοληπτικός , θα μου επιτρέψει να αγνοήσω τις παραινέσεις σας.
  Και αν εσείς με υποψιάζεστε για δόλο , άλλο τόσο εγώ αμφιβάλλω αν είναι μόνο το έλλειμμα χιούμορ – γνώρισμα κάθε αυταρχικής ιδιοσυγκρασίας – που σας εμπόδισε να έρθετε σε επικοινωνία με το πνεύμα του χρονογραφήματος μου.
  Είναι πολύ λογικό να θέλει το ΚΚΕ να πάρει τη ρεβάνς του από την σαθρή αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία , έχει κάθε λόγο να το αποπειράται και να πέσει και αυτός ο άκαμπτος ελιγμός του στο κενό.
  Με όρους ψυχολογικούς δυστυχώς και όχι πολιτικοποιημένους, και μέσα από τα πάθη του, όλο και περισσότερος κόσμος απομακρύνεται από τις λογικές μεταξύ Σκύλλας και Χαρύβδεως που εσείς θέλετε να τον συγκρατείτε.
  Υπάρχει βλέπετε μια εσωτερική εξέλιξη, ακόμα και στην ιστορική αναδίπλωση που ευνοεί την οπισθοδρόμηση.
  Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο όμως. τόνωσε το ηθικό μου και ενίσχυσε τις πεποιθήσεις μου

 4. Ο/Η G.T. λέει:

  Κύριέ μου ή η ανεπάρκεια της εξυπνάδα σας δεν είναι απλά προϊόν φήμης, αλλά μια πραγματικότητα που οφείλετε να την παραδεχτείτε και να σταματήσετε να αρθογρφείτε ή είστε πολύ πονηρός και υποτιμάτε τη δική μας νοημοσύνη!!! Γράφετε:
  «γιατί χολοσκάνε οι αντιρρησίες του Τσίπρα και δεν προσχωρούν στο ΚΚΕ; Τι τους χωρίζει , κοινός ταξικός προσανατολισμός υπάρχει , κοινή άποψη για την Ευρώπη και την έξοδο από αυτήν. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι είναι αυτό που τους εμποδίζει.»
  Από που σας προκύπτει κύριε ότι το ΚΚΕ και η «αριστερή πλατφόρμα» έχουν κοινές θέσεις;
  1. Έχετε διαπιστώσει εσείς ότι η » αριστερά » του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί την έξοδο από την ΕΕ; Οι άνθρωποι το λένε καθαρά: αν χρειαστεί αποχωρούμε από την ευρωζώνη! Από την Ευρωζώνη!!! Όχι από την ΕΕ. Τα άρθρα Λαφαζάνη, Λαπαβίτσα και των υπολοίπων που κάνουν λόγο για έξοδο από την ευρωζώνη εντός της ΕΕ είναι πάρα πολλά και πολυ εύκολο να τα αναζητήσει κανείς.
  2. Έχετε διαπιστώσει εσείς ότι η «αριστερά» του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ;
  3. Έχετε διαπιστώσει ότι διεκδικεί τη μονομερή διαγραφή του χρέους; ( μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους);
  Αν λοιπόν οι απόψεις του ΚΚΕ δε συγκλίνουν με αυτές της » αριστεράς» του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ σε κανένα από τα σημεία που προανέφερα φανταστείτε από κει και πέρα τι γίνεται!!!
  Το να παρουσιάζετε λοιπόν την «αριστερή πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα χώρο που με εμφορείται από τις θέσεις του ΚΚΕ αν δεν εμπεριέχει β@@@@@α εμπεριέχει δόλο !!! Ένα δόλο που κινείται μέσα στα πλαίσια του όλοι το ίδιο είμαστε: μια αριστερα κ@@@x@@@@o!!!!

Άποστολή άρθρου μέσο Email