Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Αποχώρησαν από την Κάσο το ιταλικό ερευνητικό πλοίο και τα τούρκικα πολεμικά – Επικίνδυνος ο εφησυχασμός να καλλιεργεί η κυβέρνηση

Τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχει ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, με βάση το παζάρι..

Τον επικίνδυνο χαρακτήρα που έχει ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, με βάση το παζάρι των αστικών τάξεων, τον ΝΑΤΟικό «οδικό χάρτη» και τα επιχειρηματικά σχέδια του κεφαλαίου που δρομολογούν «επώδυνες διευθετήσεις», επιβεβαιώνουν οι ίδιες οι εξελίξεις.

Το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «Ievoli Relume» αποχώρησε από την θαλάσσια περιοχή που πραγματοποιούσε έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρύχιων καλωδίων, στο πλαίσιο του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου σήμερα το πρωί. Επίσης, πέντε τουρκικά πλοία κινούνται βορειανατολικά των ελληνικών νησιών και κατευθύνονται προς τον κόλπο του Ακσαζ

Η συγκεκριμένη εξέλιξη από κυβερνητικούς αξιωματούχους και ΜΜΕ παρουσιάζεται ως μια «απόδειξη για τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» που μπορούν να συνεισφέρουν στη «διατήρηση των ήρεμων νερών»…

Χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε δηλώσεις του το πρωί στην ΕΡΤ σχετικά με την παραπάνω εξέλιξη και την αποχώρηση του ερευνητικού πλοίου ανέφερε πως «Διήνυσε όλη την απόσταση εντός της ελληνικής ΑΟΖ από τα 6 ναυτικά μίλια στα όρια της Κάσου, στα 6 ναυτικά μίλια της Καρπάθου. Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και επιστρέφει στο Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αλλαγή πληρώματος, για καύσιμα και αλλαγή πληρώματος. Είχε υποχωρήσει στο ενάμισι ναυτικό μίλι και το τουρκικό πλοίο και αντίστοιχα ήταν εκεί και η παρουσία του ελληνικού πλοίου με το όνομα Αήττητος. Και φαίνεται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο».

Θυμίζουμε πως καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς περί «ήρεμων νερών», η Τουρκία έστειλε πολεμικά πλοία λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ανάμεσα στην Κάσο και την Κάρπαθο, σε περιοχή που η Άγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Είχαν προηγηθεί πριν λίγες ημέρες οι τουρκικές δηλώσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με βάση τα «τετελεσμένα» της κατοχής στο νησί. Τα πλοία – που σύμφωνα με σχετικά ρεπορτάζ έφτασαν και τα πέντε – εμφανίστηκαν με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου. Την Τετάρτη 17 Ιούλη είχε εκδώσει σχετική NAVTEX ο σταθμός Ηρακλείου, για ερευνητικές εργασίες με σκοπό την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου στον βυθό της περιοχής. Την επομένη, Πέμπτη 18 Ιούλη, εκδόθηκε τουρκική αντι-NAVTEX, από τον σταθμό της Αττάλειας, που εμφανίστηκε ως αρμόδια αρχή και ανέφερε ότι μέρος των ερευνών αυτών αφορά περιοχή «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Από τη μεριά της, η Ελλάδα έστειλε στην περιοχή δύο πολεμικά πλοία και ένα του Λιμενικού.

Σχετικά θέματα

Απόψεις