Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργούν αύριο ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα ενάντια στην πολιτική του κέρδους που στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα το δικαίωμα του λαού μας στην Υγεία!».

Ηχηρή απάντηση στην πολιτική που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί το δημόσιο σύστημα Υγείας δίνουν αύριο οι υγειονομικοί, σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ παναττική στάση εργασίας στην πρωινή βάρδια και απεργία στην περιφέρεια.

Στην Αθήνα η απεργιακή κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 8.30 π.μ. την πλατεία Μαβίλη και με πορεία θα τερματίσει στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 π.μ. έξω από τα γραφεία της 3ης ΥΠΕ στην Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή όλων των σωματείων εργαζομένων των νοσοκομείων και ΚΥ, των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών και όλων των υγειονομικών της Β. Ελλάδας. Στο πλευρό τους θα διαδηλώσουν και τα συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης που έχουν ορίσει προσυγκέντρωση την ίδια μέρα στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Συγκεντρώσεις επίσης πραγματοποιούνται σε Πάτρα (11 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»), Καρδίτσα (11.30 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Βόλο (11 π.μ., στην πύλη του νοσοκομείου), Λάρισα (12 μ. στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου), Σάμο (10 π.μ., στην είσοδο του νοσοκομείου),  Λιβαδειά (11.30 π.μ. στα ΤΕΠ του νοσοκομείου), Τρίκαλα (11 π.μ. στην είσοδο του ΤΕΠ), Ηράκλειο (10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου), στον Άγιο Νικόλαο (στις 10.30 π.μ. έξω από τα ΤΕΠ), στο Ρέθυμνο (10 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου)

Στο αίσχος της κυβερνητικής απόφασης για τη λειτουργία των επί πληρωμή χειρουργείων, με το «νόμιμο» φακελάκι να φτάνει 2.000 ευρώ, αλλά και στο επόμενο βήμα, την αξιοποίηση των κρατικών υποδομών από τους κλινικάρχες προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν το κόστος, υποτίθεται για τη «μείωση της λίστας αναμονής για τους ασθενείς», οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας προτάσσουν τις διεκδικήσεις τους:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων. Μόνο στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων οι κενές θέσεις αναισθησιολόγων στα δημόσια νοσοκομεία είναι 280. Συνολικά στους γιατρούς οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 6.500, πάνω από 30.000 κενά είναι σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Η κυβέρνηση αντί να προκηρύξει προσδιορισμούς για όλες τις θέσεις, προκηρύσσει ένα ελάχιστο μέρος, ώστε να αποβαίνουν άγονες.
  • Μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων με νομοθετική ρύθμιση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σήμερα πάνω από το 25% των εργαζομένων που υπηρετούν στο δημόσιο σύστημα Υγείας είναι συμβασιούχοι (επικουρικών, ΣΟΧ, μέσω ΔΥΠΑ και ΕΟΔΥ, ειδικευόμενων νοσηλευτών) που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με κουτσουρεμένα δικαιώματα. Η κυβέρνηση τους απολύει διαδοχικά παραδίδοντας υπηρεσίες όπως η καθαριότητα, η σίτιση και η φύλαξη στους εργολάβους, διευρύνει τις ΣΔΙΤ τάχα για να καλύψει τα κενά που σκόπιμα έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις.
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, ένταξη στα ΒΑΕ, επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό προκειμένου να διασπάσει το μέτωπο που συσπειρώνεται και μεγαλώνει απέναντι στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας

Συνεχώς πληθαίνουν οι φορείς και τα εργατικά σωματεία στο Ρέθυμνο που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των υγειονομικών σωματείων για την διοργάνωση του μεγάλου πανρεθεμνιώτικου συλλαλητηρίου υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, αύριο Πέμπτη 22 Φλεβάρη στις 6 μ.μ στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

«Δεν θα επιτρέψουμε τη διάλυση των Δημόσιων Νοσοκομείων. Προασπίζουμε το Νοσοκομείο μας και απαιτούμε Δημόσια Δωρεάν και Ποιοτική Υγεία για ΟΛΟΥΣ.

Διεκδικούμε: Άμεση στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου με γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Άμεση προκήρυξη του συνόλου των οργανικών θέσεων και άμεση τροποποίηση των ακρωτηριασμένων οργανισμών, που είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας. Κίνητρα για τις άγονες περιοχές. Εργασιακά, Επιστημονικά και Οικονομικά κίνητρα για να έρθουν γιατροί στα Νοσοκομεία. Να μην κλείσει ή συγχωνευτεί κανένα Νοσοκομείο. Να μην μετατραπούν τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων υγειονομικών» τονίζουν στο κάλεσμα της κινητοποίησης.

ΟΕΝΓΕ: Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα

Στην αυριανή πανυγειονομική απεργία, αλλά και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, οπότε και συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο της Υγείας με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Συνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα ενάντια στην πολιτική του κέρδους που στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα το δικαίωμα του λαού μας στην Υγεία!».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ:

«Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα ενάντια στην πολιτική του κέρδους που στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα το δικαίωμα του λαού μας στην υγεία!

Η πολιτική του “κόστους–οφέλους” που έκοψε το νήμα της ζωής στους 57 συνανθρώπους μας στο έγκλημα των Τεμπών πριν από ένα χρόνο, ευθύνεται και για τα τραγικά αδιέξοδα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι ασθενείς μας.

Ανάμεσα στα εκατομμύρια λαού που ξεχύθηκαν στους δρόμους δίνοντας υπόσχεση ότι το έγκλημα δε θα ξεχαστεί είμασταν και εμείς. Όπως και τότε έτσι και τώρα θα είμαστε εκεί. Δίνουμε το παρόν στο μεγάλο απεργιακό προσκλητήριο δεκάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Σωματείων. Την υπόσχεση που δώσαμε τότε θα την τηρήσουμε! Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί!

Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!

Η κυβέρνηση της ΝΔ απογειώνει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Αντί να προσλάβει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για να λειτουργήσουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες και να μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργούνται έγκαιρα, χωρίς να αναγκάζονται να ξανά πληρώσουν, επιβάλλει νόμιμο κρατικό «φακελάκι» μέχρι και 2.000 ευρώ στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Οι υπόλοιποι ασθενείς καταδικάζονται να περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής της ντροπής.

Η προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέψει το λαό εναντίον μας δείχνει ότι πιέζεται! Λέει ότι για να ικανοποιήσει το αίτημα μας για διπλασιασμό των αποδοχών όλων των υγειονομικών χρειάζεται να επιβάλλει ένα επιπλέον ΕΝΦΙΑ. Δε λέει όμως ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2024 προβλέπει κρατικές επιδοτήσεις ύψους 8,5 δις για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Άδεια κρατικά ταμεία για τους μισθούς μας, γεμάτα για την ενίσχυση των κερδών των λίγων!

Ο υπουργός Υγείας μας κατηγορεί ότι είμαστε μπαταχτσήδες και ότι θέλουμε προνομιακή μεταχείριση, επειδή διεκδικούμε επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης των τακτικών εφημεριών (όπως ίσχυε το 2009) και θέσπιση του αφορολόγητου των πρόσθετων εφημεριών, τις οποίες μας εξαναγκάζουν να κάνουμε λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό. Αλήθεια δεν ξέρει τίποτα για τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, για τον “αναβαλλόμενο” φόρο των τραπεζιτών; Αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα μας για φορολόγηση τωνΣυνεχίζουμε στον δρόμο του αγώνα ενάντια στην πολιτική κέρδους που σκοτώνει την Υγεία και τα δικαιώματά μας τακτικών εφημεριών με ειδικό φορολογικό συντελεστή 20%, όταν οι μεγαλομέτοχοι πληρώνουν φόρο μερισμάτων μόλις 5%! Ζητάμε λέει να αυξηθούν τα εισοδήματά μας χωρίς να πληρώσουμε επιπλέον φόρο. Για ποια αύξηση μιλάει; Για την αύξηση 0,80 λεπτά στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας του ειδικευόμενου;

Ως εδώ με τον εμπαιγμό!

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για:

•Διπλασιασμό μισθών – αποζημίωσης των εφημεριών.

•Αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών. Αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες.

•Διπλασιασμό προσωπικού. Ταυτόχρονη προκήρυξη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα. Μοναδική προϋπόθεση πτυχίο και τίτλος ειδικότητας.

•Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

•Να μην συγχωνευτεί, να μην κλείσει, κανένα τμήμα, καμία κλινική, κανένα νοσοκομείο.

•Να μπει τέλος στο αίσχος των μετακινήσεων.

•Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τΟμοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ)ο δημόσιο σύστημα υγείας. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμών των ασθενών .

•Δωρεάν υγεία για όλα το λαό!

Όλες και όλοι στην πανυγειονομική απεργία στις 22 Φεβρουαρίου και στις απεργιακές συγκεντρώσεις των Ενώσεων ενάντια στην πολιτική του κέρδους που σκοτώνει την υγεία και συνθλίβει τα δικαιώματά μας!

Όλες και όλοι στην μεγάλη πανεργατική στις 28 Φεβρουαρίου!»

Σχετικά θέματα

Απόψεις