Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική – “Οχι άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών”

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο με αφορμή το εργατικό δυστύχημα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Συνεχίζουν σήμερα, για δεύτερη μέρα, τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μετά το εργοδοτικό έγκλημα και το θάνατο ενός εργάτη τη Δευτέρα 29 Μαίου, διεκδικώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, της σωματικής ακεραιότητάς τους, της ζωής τους.

Στο πλαίσιο της νέας 24ωρης απεργίας, που έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, έγινε συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ Πειραιά.

 Ακολούθησε δυναμική και μαχητική πορεία από τους εργάτες – απεργούς στους δρόμους του Πειραιά, φωνάζοντας “Δεν είναι ατυχία, ούτε κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ’ τη ζωή”.

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά καλεί σε παμπειραϊκό συλλαλητήριο με αφορμή το εργατικό δυστύχημα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αντιπροσωπείες Σωματείων από μια σειρά κλάδους και μαζικών φορέων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια.

Την ανάγκη πλατιάς ενημέρωσης του λαού στον Πειραιά για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Ζώνη και συνολικά στη Ναυπηγοεπισκευαστική, κόντρα στην κυβερνητική προπαγάνδα, τόνισε ο Άκης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου. Υπενθύμισε ότι η σημερινή είναι η έκτη απεργία που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι από τις αρχές του έτους, με βασικό αίτημα τα μέτρα προστασίας. 

Κάτω από την πίεση των πετυχημένων απεργιών, όπως ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους, το κυβερνητικό κλιμάκιο με το οποίο έγινε συνάντηση την Τρίτη δεσμεύτηκε ότι οι έλεγχοι από τις Πενταμελείς Επιτροπές θα γίνονται καθημερινά και σε δύο βάρδιες (από μια φορά την εβδομάδα και μόνο από το πρωί μέχρι το μεσημέρι που ισχύει μέχρι σήμερα).

Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, τα αιτήματα των εργαζομένων δεν εξαντλούνται σε αυτό. Μεταξύ άλλων, ζητούν να μπει τέρμα στο απαράδεκτο καθεστώς που θέλει οι τεχνικοί Ασφάλειας να είναι υπάλληλοι του εργοδότη τον οποίον υποτίθεται ότι πρέπει να ελέγξουν. Παράλληλα παλεύουν για να κηρυχθεί υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση που έχουν υπογράψει με πολύμηνους αγώνες οι εργαζόμενοι, αλλά οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν επεκτείνει. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Άκης Αντωνίου κάλεσε σε παρέμβαση στη 1 μ.μ. στην εργοδοτική Ένωση (ΣΕΝΑΒΙ) για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας της Σύμβασης.

Τη συνέχιση της επίθεσης τόσο στους χώρους δουλειάς όσο και με τους πλειστηριασμούς, σχολίασε o Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

«Ό,τι δικαιώματα έχει κατακτήσει ο κλάδος σας δεν σας τα χάρισε κανένας», σημείωσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Όσον αφορά τον αγώνα για να κηρυχθεί η Συλλογική Σύμβαση υποχρεωτική, υπογράμμισε ότι αυτός δίνεται όχι μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και στην εργοδοσία. «Κάθε νεκρός εργάτης που προστίθεται σε αυτή τη μακάβρια λίστα μάς θυμίζει ότι έχουμε απέναντί μας το μέτωπο που έχουν φτιάξει οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία», τόνισε και πρόσθεσε ότι μόνο η οργάνωση και ο αγώνας μπορεί να αντιπαρατεθεί με το μέτωπο αυτό.

Σχετικά θέματα

Απόψεις