Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απεργία και συγκεντρώσεις των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ

  Σε απεργία έχουν προχωρήσει σήμερα οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αντιδρώντας  στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την..

 

Σε απεργία έχουν προχωρήσει σήμερα οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) αντιδρώντας  στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ρυθμιστικής Αρχής Ελέγχου των υδάτων και των αστικών αποβλήτων, με στόχο να επιταχύνει την εμπορευματοποίηση του νερού, την υιοθέτηση κανόνων τιμολόγησης, να βαθύνει η εμπορευματική λειτουργία των δημοτικών επιχειρήσεων και να προχωρήσουν οι άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.

Οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο της απεργίας τους πραγματοποίησαν κατά τόπους κινητοποιήσεις. 

Στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε σύσσωμη η Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, καθώς και η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Ανδρέα Παπανικήτα και δεκάδες λαού της Πάτρας.

Σε δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος τόνισε: «Οι πολυεθνικές εδώ και πολύ καιρό σχεδιάζουν να πάρουν τα βασικά αγαθά του λαού και να τα κάνουν κέρδη για τις τσέπες τους. Χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την Ευρωπαϊκή Ένωση -που επί της ουσίας αυτοί, οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση- επιβάλλουν στις κυβερνήσεις τις επιθυμίες τους και τις μετατρέπουν σε νόμους. Βλέπουμε το ένα μετά το άλλο τα δημόσια αγαθά να ιδιωτικοποιούνται και να πωλούνται ακριβά στον λαό και βάσει αυτού του κυβερνητικού σχεδίου, έφτασε και η σειρά του νερού. Το νερό, όμως, είναι ένα κοινωνικό αγαθό, που έχουν ανάγκη όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης. Μετά την εμπορευματοποίηση των μεταφορών -με τα τραγικά αποτελέσματα που ζήσαμε- καθώς και πολλών άλλων τομέων, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραδώσει στους επενδυτές και τη διαχείριση του νερού. Εμείς θα το υπερασπιστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή του. Κάνουμε αγώνα στον δρόμο, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να τα κουμαντάρει ο λαός, αυτός που παράγει και τον πλούτο και όχι οι όμιλοι, που τα θέλουν για να κερδίζουν ακόμα πιο πολλά, σε βάρος των πολλών. Ήρθε η ώρα να αγωνιστούμε ξανά, για να αποσυρθεί το απαράδεκτο αυτό νομοσχέδιο. Για να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του νερού και άλλων υπηρεσιών».

Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στη Μυτιλήνη. «Οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλεια σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη» σημείωσε ο Γιάννης Ζαφειρίου, πρόεδρος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λέσβου.

Χαιρετισμό έκανε η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφια, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Ιππειώτης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζόμενων της ΔΕΥΑΛ. Ακόμη παραβρέθηκε ο Κώστας Ρήγας γραμματέας της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ και η Νίκη Τσιριγώτη επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Μυτιλήνης και υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ. Έπειτα ακολούθησε πορεία προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, με τον Νίκο Ιππειώτη να ανακοινώνει πως ο γενικός γραμματέας λείπει και ζητήσαμε την άμεση συνάντηση μαζί του, τονίζοντας τέλος πως το νομοσχέδιο ακόμα και αν ψηφιστεί θα μείνει στα χαρτιά.

Στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα του Σωματείου της ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, έγινε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΔΕΥΑ Καλαμάτας. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ – ΕΦΚΑ Μεσσηνίας. 

Ανάλογη απεργιακή κινητοποίηση έγινε και στην Κέρκυρα, στην οποία συμμετείχε και το Εργατικό Κέντρο, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του τόσο στον αγώνα των εργαζομένων για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους όσο και στον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στη Λιβαδειά

Στη Λιβαδειά, απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ της πόλης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. 

Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Λιάνα Καραβασίλη γραμματέα της ΤΕ Λιβαδειάς και τους υποψήφιους βουλευτές Βοιωτίας Πέτρο ΑρκουμάνηΛουκά Γκικόπουλο και Νατάσα Τάτση δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του κόμματος στον αγώνα τους. 

Τονίστηκε, ότι με τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας-Αποχέτευσης και Υδάτων υλοποιείται σήμερα από τη ΝΔ ένας νέος γύρος προώθησης της πολιτικής της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού που έχει στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της χρήσης του, των υποδομών του δικτύου, των εργασιών συντήρησής του. Ο νόμος αυτός, που αποτελεί προαπαιτούμενο του ταμείου ανάκαμψης, θα φέρει νέο γύρο επίθεσης στο δικαίωμα του λαού για ασφαλή, ποιοτική και φθηνή ύδρευση και άρδευση. Επισημάνθηκε, ότι με τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) ήδη η ΕΥΔΑΠ κι η ΕΥΑΘ λειτουργούν ως Ανώνυμες Εταιρείες ενταγμένες στο χρηματιστήριο, με κριτήριο την κερδοφορία των μετόχων τους κι όχι τις ανάγκες του λαού.

Οι υποψήφιοι βουλευτές κάλεσαν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΚΚΕ με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές, γεγονός που όπως είπαν θα δώσει δύναμη στην οργάνωση της πάλης και την αντίσταση σε κάθε είδους αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και δυστυχώς έχουν τραγικά αποτελέσματα σαν αυτά των Τεμπών.

Στον Βόλο

Στο Βόλο, με κυρίαρχο σύνθημα, “Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα”, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι στην ΔΕΥΑΜΒ, από τους εκπροσώπους των εργατικών σωματείων και φορέων της πόλης. Απεύθυναν κάλεσμα αγώνα για να μην προχωρήσει η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού και να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Κατήγγειλαν ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το σύνολο των κυβερνήσεων προχώρησε σε ευθυγράμμιση του νομοθετικού πλαισίου και στη χώρα μας με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει στόχο την εμπορευματοποίηση του νερού, της χρήσης του, των υποδομών του, των εργασιών συντήρησής του. 

Η ιδιωτικοποίηση των νερών, ανέφεραν, όπου επιχειρήθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδήγησε στην αύξηση των τιμολογίων στερώντας τη φθηνή πρόσβαση στους εργαζόμενους και το λαό, στην έλλειψη συντήρησης των εγκαταστάσεων και στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού και των υπηρεσιών διαχείρισης.

Προειδοποιούν ότι οι συνέπειες για το λαό θα είναι μεγάλες αφού από τη μια θα χρυσοπληρώσει την αύξηση της τιμής του νερού και από την άλλη η ποιότητα του νερού και οι επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία θα βρίσκονται πάντα υπό τη δαμόκλειο σπάθη των επιχειρηματικών κερδών που θυσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στο βωμό του κόστους – κέρδους. Την ίδια στιγμή η πρόσβαση του λαού στο δίκτυο θα είναι στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που δε θα διστάζουν να κόβουν το νερό σε φτωχά νοικοκυριά με χρέη. 

Τέλος, οι εργαζόμενοι κάλεσαν όλα τα σωματεία και τους φορείς, να καταδικάσουν αυτή την πολιτική, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους γιατί το πρόβλημα του νερού αφορά όλο το λαό. 

Στη Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα, την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου που προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, απαίτησαν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ, το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας,  συνδικάτα, φορείς και εργαζόμενοι της περιοχής, με απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο της δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης. 

Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Χαλκίδας συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην είσοδο του κτιρίου που στεγάζεται η υπηρεσία, εκφράζοντας την αντίθεσή τους και απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου. Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού εξέφρασαν εκπρόσωποι συνδικάτων συλλόγων, φορέων και εργαζόμενοι της Χαλκίδας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του εργατικού κέντρου Εύβοιας και συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει για ψήφιση ένα εγκληματικό νομοσχέδιο με το οποίο προωθείται η παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του νερού, ενισχύεται η επιχειρηματική δράση, διευκολύνεται ακόμη περισσότερο η εμπορευματοποίηση της γης προς όφελος των μονοπωλίων της ενέργειας του τουρισμού των κατασκευών. Τις συνέπειες αυτής της εγκληματικής αντιλαϊκής πολιτικής τις είδαμε και τις μετρήσαμε ήδη με το έγκλημα στα Τέμπη, τις μετράμε καθημερινά στους χώρους δουλειάς, τους λογαριασμούς του ρεύματος, στις τιμές των αγαθών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Αντώνης Κούκουρας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Στην κινητοποίηση στη ΔΕΥΑ Χαλκίδας παραβρέθηκαν οι: Γεωργία Πύθουλα, Τάνια Αυλωνίτη, Γρανέττα Τσιβίκα και Στέφανος Μουτουσίδης υποψήφιοι βουλευτές Ευβοίας του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους τα συνδικάτα και απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στα Γιάννενα

Στα Γιάννενα, με μαχητική κινητοποίηση στο Δημαρχείο και πορεία στην Περιφέρεια Ηπείρου, σωματεία εργαζομένων, το Εργατικό Κέντρο μαζί με το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έγκλημα της κυβέρνησης που προχωρά ακόμα παραπέρα την ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών. Κατήγγειλαν το νομοσχέδιο – έγκλημα που ενσωματώνει οδηγίες – ακρογωνιαίους λίθους της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, ανοίγοντας νέα πεδία επενδύσεων.

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων καταγγέλλει ότι στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων έγινε μείωση του μόνιμου προσωπικού κατά 50%, σε σχέση με τη δεκαετία του 2000, ενώ ο όγκος των εργασιών έχει αυξηθεί πάνω από 50%. Επίσης, η επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για τις υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης έχει αυξηθεί κατά 150% σε σχέση με το 1999. Στο Πέραμα, στην Κρύα, στην Κατσικά και στην Αμφιθέα το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες δεν επαρκεί για όλη την ημέρα και γίνονται συστηματικές διακοπές νερού ενώ τα Καρδαμίτσια και η Πεδινή κάθε χρόνο πλημμυρίζουν. Επίσης, η υδρομέτρηση έχει ανατεθεί ήδη σε εργολάβους, ενώ οι νέοι ηλεκτρονικοί υδρομετρητές σφίγγουν περαιτέρω την θηλιά γύρω από τον λαιμό των λαϊκών οικογενειών. Από το 2017 υπάρχει απόφαση για ανάθεση είσπραξης οφειλών προς ΔΕΥΑΙ από τη Δ.Ο.Υ.  και υλοποιήθηκε  από το 2020.

Το ΕΚΙ καλεί σε ένταση της πάλης για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, για να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ. Διεκδικεί φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

Σχετικά θέματα

Απόψεις