Με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα, απέπλευσε λίγο πριν τις 10 το βράδυ, από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η Φρεγάτα Ύδρα, σηματοδοτώντας την ενεργό εμπλοκή της χώρας στο «στόμα του λύκου», προασπίζοντας συμφέροντα του κεφαλαίου και υπηρετώντας ευρωατλαντικά σχέδια σε μια ζώνη όπου κλιμακώνονται οι ανταγωνισμοί του ΝΑΤΟ με την Κίνα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.
Η φρεγάτα, πριν αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα θα ανεφοδιαστεί στον ναύσταθμο Κρήτης, και θα συνεχίσει το ταξίδι της, με την αποστολή να ξεκινά πλέον και με τη βούλα, μετά από προετοιμασίες αρκετών εβδομάδων.
Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο της «EUNAVFOR Aspides», που δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 12 Φλεβάρη, διοικητής της επιχείρησης διορίζεται ο Έλληνας αρχιπλοίαρχος, Βασίλειος Γρυπάρης και το Επιχειρησιακό Στρατηγείο της EUNAVFOR Aspides βρίσκεται στη Λάρισα.
Η περιοχή δράσης της επιχείρησης περιλαμβάνει τα στενά του Μπαμπ ελ Μαντάμπ και το Στενό του Ορμούζ, καθώς και τα διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν, την Αραβική Θάλασσα, τον Κόλπο του Ομάν και τον Περσικό Κόλπο.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στο πλοίο, παραδέχτηκε μπρος στο πλήρωμα ότι «η κατάσταση ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν έχει επιδεινωθεί. Επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από πυραύλους, από drones, αποτελούν απειλή κατά της σταθερότητας, της ασφάλειας, αλλά και της παγκόσμιας, και ειδικά της ελληνικής οικονομίας», εξ ου και «η συμμετοχή στην επιχείρηση εμπεριέχει κινδύνους, σημαντικούς κινδύνους».
Διόλου τυχαία, άλλωστε, στις δοκιμές του πλοίου τις προηγούμενες μέρες, πριν αναχωρήσει για την εμπόλεμη ζώνη, δοκιμάστηκαν σενάρια όπως ότι μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έκαναν διαδοχικές εικονικές προσβολές προς το πλοίο, προσομοιώνοντας επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων αλλά και μη επανδρωμένων drones. Δοκιμάστηκαν επίσης σενάρια προσομοίωσης για «ασύμμετρες απειλές» από μικρά ταχύπλοα με τη συνδρομή σκαφών ανορθόδοξου πολέμου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Δοκιμάστηκε τέλος ο οπλισμός του πλοίου με πραγματικά πυρά στο Πεδίο Βολής «Καράβια».
Στην αποστολή,συμμετέχουν, για την ώρα, η Ελλάδα, η Γαλλία με την φρεγάτα «Languedoc», η Ιταλία με το αντιτορπιλικό «Caio Duillio» και η Γερμανία με την φρεγάτα «Hessen» (η οποία είναι ήδη στη Σούδα), ενώ πρόθεση να πάρει μέρος με στελέχη έχει εκφράσει η Κύπρος. Από 902.gr