Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Απάνθρωπα μέτρα σε βάρος των προσφύγων – μεταναστών

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών σχεδίων , για δημιουργία «κλειστών» κέντρων- φυλακών, με το επιχείρημα πως έτσι θα «σταλεί το μήνυμα» ότι «όσοι εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας δεν είναι ευπρόσδεκτοι»

Ανεπίδεκτη μαθήσεως, δείχνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, για τις συνέπειες που είχε μέχρι σήμερα, η απαράδεκτη και αδιέξοδη πολιτική..

Ανεπίδεκτη μαθήσεως, δείχνει και η κυβέρνηση της ΝΔ, για τις συνέπειες που είχε μέχρι σήμερα, η απαράδεκτη και αδιέξοδη πολιτική της ΕΕ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Η πολιτική αυτή, που εφαρμόστηκε με διάφορες παραλλαγές τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), έχει εγκλωβίσει χιλιάδες στα νησιά του Αιγαίου, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και στους κατοίκους των νησιών. Παρά την αναποτελεσμματικότητα αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει  στην πιστή εφαρμογή της, με κάποιες απόπειρες «εκσυγχρονισμού», όπως η επαναλειτουργία κλειστών κέντρων τύπου Αμυγδαλέζα, που είχαν εφαρμοστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την επίταξη των τριών περιοχών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές δομές για τη … «φιλοξενία» των χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών καθώς και οι προκλητικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη ότι με την απόφαση για τη δημιουργία «κλειστών» κέντρων- φυλακών, θα «σταλεί το μήνυμα» ότι «όσοι εισέρχονται στη χώρα μας, δεν είναι ευπρόσδεκτοι»! Ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να μας πείσει, ότι με την ενίσχυση των μέτρων  καταστολής, θα περιορίσει τα προσφυγικά- μεταναστευτικά κύματα και πετύχει τη σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών.

                        Αυτοί κατάφεραν να γλυτώσουν

Όσοι πιστεύουν ότι η λύση του προβλήματος, βρίσκεται στην ενίσχυση των μέτρων καταστολής στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι τι λιγότερο «αιθεροβάμονες». Αρνούνται να κοιτάξουν κατάματα την πραγματικότητα, που μαρτυρά ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα οξύνθηκε επικίνδυνα στο διάστημα της τελευταίας, κυρίως μετά την του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Ενός πολέμου, που τον προκάλεσαν οι έριδες οικονομικά ισχυρών για τον έλεγχο της περιοχής και των διαδρόμων μεταφοράς πετρελαίου, με συνέπεια να μετατραπεί η Ελλάδα σε ένα και απέραντο δεσμωτήριο. Σε μια ιδιόμορφη φυλακή που επιφέρει ένα διπλό εγκλωβισμό, για τη συντριπτική πλειοψηφία ανθρώπων, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα. Από τη μια μεριά, έχουμε  τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και άλλα σημεία της χώρας και από την άλλη τον ιδιόμορφο εγκλωβισμό των Ελλήνων στις τοπικές κοινωνίες που βιώνουν τα προβλήματα από αυτή την κατάσταση. Και καθώς οι έριδες των μεγάλων δυνάμεων για τον έλεγχο και την επιρροή στην περιοχή συνεχίζεται (βλέπε αντιπαραθέσεις Ρωσίας- Τουρκίας- ΗΠΑ- Γαλλίας- Γερμανίας κλπ), το πρόβλημα αυτό, γίνεται μέρα με τη μέρα όλο και πιο εκρηκτικό.

                                 Θύματα πολέμου και τα παιδιά

Ας σταματήσουν, λοιπόν, οι κυβερνώντες και τους κάθε είδους συνοδοιπόρους ότι η λύση του προβλήματος, βρίσκεται στην ενίσχυση των κατασταλτικών μέτρων. Η ρίζα του κακού για τις τεράστιες διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό και  μεταναστευτικό, έχει δύο συγκεκριμένες αιτίες, που είναι άρρηκτα συνδεμένες μεταξύ τους. Την φτώχεια και τους πολέμους, που- ως «παιδιά» του καπιταλιστικού συστήματος- αποτελούν στην ουσία τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όλοι μας γνωρίζουμε, πως τα δεκάδες εκατομμύρια των Αφγανών, Ιρακινών, Λίβυων, Σύριων και άλλων συνανθρώπων μας από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής  κλπ) που εγκατέλειψαν τη χώρα τους και βρέθηκαν ή βρίσκονται στην Τουρκία, στην Ελλάδα κλπ, ΔΕΝ είναι τουρίστες. Η συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι ΘΥΜΑΤΑ των πολιτικών, τις οποίες εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ανεπτυγμένης καπιταλιστικής Δύσης (Αμερική, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ), προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Στην προσπάθειά τους να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη στους μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους κεφαλαιοκράτες, αξιοποιούν δυο βασικά εργαλεία. Σε καιρό ειρήνης, ψηφίζουν νόμους που επιτρέπουν την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων ενώ σε περιόδους οικονομικής κρίσης,  φτάνουν και σε ακραίες μορφές. Μια από αυτές τις μορφές, αποτελούν οι εστίες πολέμου που ανάβουν σε διάφορες χώρες του πλανήτη, στις οποίες επεμβαίνουν με πρόσχημα την προστασία ή διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, της ελευθερίας κλπ.

Οι αιτίες για το προσφυγικό…

Όπως προαναφέρθηκε, το ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ, οφείλεται στις εστίες πολέμου που άναψαν οι ΗΠΑ σε διάφορες χώρες, με τη βοήθεια ή την ανοχή των κυβερνήσεων που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ κλπ. Αυτό είχε ως συνέπεια, δεκάδες εκατομμύρια συνανθρώπων να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, προκειμένου να γλυτώσουν τη ζωή τους από τα δεινά του πολέμου. Του λόγου το αληθές των παραπάνω, επιβεβαίωσε χτες (11/2/2020) και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπερκ, με δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, μια μέρα πριν τη διήμερη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες (θα γίνει στις 12 και 13 Φεβρουαρίου).  Αναφερόμενος , ειδικότερα, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ομολόγησε δημόσια πως “η βία και η αστάθεια στη νότια γειτονιά μας έχουν προκαλέσει πόνο στην περιοχή, οδήγησε στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών και τροφοδότησε επίσης την απειλή της τρομοκρατίας”.  

Και βέβαια, όπως όλα τα μεγάλα εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας, δικαιολογούνται, από εκείνους που τα διαπράττουν, στο όνομα πανανθρώπινων αξιών και ιδανικών, έτσι και ο Γενς Στόλτεμπεργκ, επιχείρησε να δικαιολογήσει τις εστίες πολέμου που άναψαν οι ιμπεριαλιστές σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, στην … ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας!  Όπως ισχυρίστηκε, «ο Παγκόσμιος Συνασπισμός, το ΝΑΤΟ και οι εταίροι μας έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στον αγώνα κατά της ISIS». Και εξωραΐζοντας το ματοκύλισμα που προκάλεσαν το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του στους λαούς της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, υποστήριξε πως με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους «εκατομμύρια άνθρωποι έχουν απελευθερωθεί από την καταπίεση» και πως «το ISIS δεν ελέγχει πλέον κανένα έδαφος»!

Στην ουσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, αποκάλυψε με τον πιο κυνικό τρόπο, τη μια πλευρά της κρίσης- του ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ- που ταλανίζει τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους λαούς των χωρών, στις οποίες καταφεύγουν αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Με απλά λόγια, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ομολόγησε πως το προσφυγικό οφείλεται στις εστίες πολέμου που άναψαν από το μακρινό Αφγανιστάν μέχρι τη γειτονιά μας (Ιράκ, Λιβύη, Συρία κλπ) οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, με τη βοήθεια ή την ανοχή των κυβερνήσεων που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ κλπ.

… και για το μεταναστευτικό

Όσον αφορά στο ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ, η ρίζα του κακού βρίσκεται στη νομοτέλεια της ανισομερούς ανάπτυξης του καπιταλισμού, η οποία, επιτρέπει στις πλουσιότερες χώρες να αναπτύσσονται σε βάρος των φτωχότερων και λιγότερο αναπτυγμένων χωρών. Ισχύει, δηλαδή και εδώ, η «ζούγκλα» του καπιταλιστικού συστήματος, όπου- με τους νόμους που ψηφίζουν οι αστικές κυβερνήσεις- ευνοούνται οι ταξικές διαφορές και διακρίσεις, με συνέπεια οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότερη και οι φτωχοί φτωχότεροι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελούν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και άλλων διεθνών φορέων ή οργανισμών, που δείχνουν το άνοιγμα της «ψαλίδας»- δηλαδή των διαφορών- ανάμεσα στις πλουσιότερες και φτωχότερες χώρες ή ανάμεσα στους πατρίκιους και πληβείους του πλανήτη. Με απλά λόγια, το μεταναστευτικό (καρπός της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων που γεννά τη φτώχεια, την πείνα και την κοινωνική εξαθλίωση), αναγκάζει εκατομμύρια συνανθρώπων μας να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε κάποια πλουσιότερη χώρα του εξωτερικού, όπως έκαναν την τελευταία δεκαετία εκατοντάδες χιλιάδες  Έλληνες.  

                      Πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια

Κι’ όμως, την ώρα που ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει δημόσια τη ρίζα του κακού για το προσφυγικό (που ταλανίζει τον απλό λαό της Ελλάδας, της Τουρκίας και άλλες χώρες στις οποίες αναζητούν καταφύγιο τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων προσφύγων), η κυβέρνηση της ΝΔ- όπως και οι προηγούμενες-  επιμένει να αναζήτα λύσεις, σε εκείνους που δημιούργησαν το πρόβλημα. Δηλαδή στα κέντρα του ιμπεριαλισμού (ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ κλπ). Κι’ αυτό, όταν έχει αποδεχτεί στην πράξη, ότι η συμμόρφωσης της Ελλάδας με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της συμφωνίας της με την Τουρκία- την οποία εκθείασε ο ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει σήμερα πιστά η ΝΔ- έχει μετατρέψει ουσιαστικά την Ελλάδα σαν μια μεγάλη αποθήκη ανθρώπων.

Αποκαλυπτικά, είναι, επίσης, τα επίσημα στοιχεία που καταγράφουν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στις καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και των άλλων 4 Ηπείρων του πλανήτη. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam (δημοσιοποιήθηκε στις 20 Γενάρη 2020 στο 50ο Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ), που μας πληροφορούν ότι 2.153 άτομα (οι πλουσιότεροι στον κόσμο) είχαν στα χέρια τους το 2019 περισσότερα χρήματα από ό,τι 4,6 δισεκατομμύρια φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη. Ανάλογη είναι η εικόνα που δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) για τη συγκέντρωση του πλούτου στην χώρα μας, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη ομάδα και μας πληροφορούν, μεταξύ άλλων, ότι το 10% του πλουσιότερου πληθυσμού κατέχει το 42% του συνολικού πλούτου της χώρας και πως το 55,4% του πληθυσμού επιβιώνει λίγο πριν τα όρια φτώχειας.

Παρά το γεγονός, ότι όλα τα επίσημα στοιχεία, τεκμηριώνουν την κραυγαλέα διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στον πλανήτη Γη (και στην Ελλάδα), η κυβέρνηση της ΝΔ (όπως και οι προηγούμενες), υπερψηφίζει στην ΕΕ όλες τις αντιδραστικές αποφάσεις που διευρύνουν τις κοινωνικές ανισότητες (περικοπές σε μισθούς- συντάξεις- κοινωνικές δαπάνες κλπ) και οδηγούν στην αύξηση της ανεργίας, της πείνας και της κοινωνικής εξαθλίωσης, επιμένοντας στο γνωστό αντιδραστικό δόγμα … «ανήκουμε στη Δύση»! Και την ώρα που τα στοιχεία του ΣΕΒ αποτυπώνουν ανάγλυφα την  άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων από τους κεφαλαιοκράτες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλώνει προκλητικά υπέρμαχος των αξιών της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που πρεσβεύουν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί!

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν, είναι καθαρό πως η ακολουθούμενη πολιτική στο προσφυγικό- μεταναστευτικό έχει δείξει και τα όρια και τα «αποτελέσματά» της. Το βεβαιώνουν και οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν από εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εξέφρασαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στα σχέδια που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ για την επίταξη των τριών περιοχών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές δομές. Αιτιολογώντας την  αντίθεσή τους, σημειώνουν πως η πρόθεση της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών κέντρων- φυλακών- τύπου Αμυγδαλέζας, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την απαίτηση των νησιωτών και καταδικάζει τα νησιά του Αιγαίου να γίνουν οι μόνιμες μεγάλες φυλακές της ΕΕ, όπου θα  εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Κι’ όμως, υπάρχει λύση

                              Εγκλωβισμένοι στα νησιά του Αιγαίου

Όποιος δεν κλείνει σκόπιμα τα μάτια του σκόπιμα για να μην βλέπει την πραγματικότητα, αντιλαμβάνεται ότι για τη λύση και του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος, απαιτείται η άρνηση συμμόρφωσης της χώρας με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλήρης αλλαγή κατεύθυνσης. Η εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ, που θέλουν τη συνέχιση του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε άθλιες συνθήκες, δημιουργεί προβλήματα όχι μόνο στα νησιά, αλλά και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Ενώ, όπως έδειξαν και τα τελευταία γεγονότα στη Μυτιλήνη, η καταστολή σε βάρος προσφύγων-μεταναστών, σε συνδυασμό με την ανοχή της κυβέρνησης στη δράση ακροδεξιών ομάδων, οξύνει την κατάσταση και δημιουργεί εντάσεις στα νησιά.

Με βάση τα παραπάνω, είναι ολοφάνερο, πως η λύση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, προϋποθέτει πολιτική βούληση, για ρήξεις με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις δυνάμεις της συντήρησης. Επειδή, όμως, το πρόβλημα έχει πάρει ήδη εκρηκτικές διαστάσεις, θα χρειαστεί άμεσα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα- πριν κατάσταση- γίνει ανεξέλεγκτηόπως:

  • Να κλείσουν όλα τα απαράδεκτα hotspots στα νησιά και στον Έβρο και να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε αξιοπρεπή κέντρα φιλοξενίας, που θα λειτουργούν με κρατική ευθύνη.
  • Να ληφθούν μέτρα για γρήγορη και δίκαιη εξέταση αιτημάτων των προσφύγων με απόλυτο σεβασμό των δικαιωμάτων τους στο άσυλο, όπως απορρέουν από τη Συνθήκη της Γενεύης.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις και να μπει τέλος στο αίσχος των ασυνόδευτων ανήλικων.
  • Να κατευθυνθούν τα ευρωενωσιακά κονδύλια μέσω του κράτους και όχι των ΜΚΟ στη στήριξη των προσφύγων και στην 100% αποζημίωση όσων κατοίκων νησιών έχουν υποστεί ζημιές από τον διπλό εγκλωβισμό που επέβαλαν η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Τα παραπάνω μέτρα, θα συμβάλουν στην άμβλυνση τα προβλημάτων που ταλανίζουν τόσο τους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και τους κάτοικος των νησιών. Οτιδήποτε άλλο- όπως οι προτάσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη «να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα», δηλαδή φυλακές για τους πρόσφυγες, εγκυμονεί κινδύνους η κατάσταση να γίνει ακόμα πιο ανεξέλεγκτη.

Απόψεις