Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Ανθρωπιστική βοήθεια» στην Υεμένη από τους εμπόρους όπλων

Μεγάλη Βρετανία: Εμπόριο όπλων στη Σαουδική Αραβία και «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Υεμένη.        Η Υεμένη είναι αποκλεισμένη εδώ και..

Μεγάλη Βρετανία: Εμπόριο όπλων στη Σαουδική Αραβία και «ανθρωπιστική βοήθεια» στην Υεμένη.    

   Η Υεμένη είναι αποκλεισμένη εδώ και χρόνια –η πείνα έχει οδηγήσει στη λιμοκτονία και στο ξέσπασμα επιδημίας χολέρας σε όλη την χώρα. Ο αποκλεισμός της χώρας γίνεται από έναν μεγάλο συνασπισμό χωρών στον οποίο ηγείται η Σαουδική Αραβία από το 2015.

   Σήμερα λοιπόν διαβάσαμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων την εξής είδηση:

«Το Ηνωμένο Βασίλειο απηύθυνε σήμερα έκκληση στους εταίρους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να ενεργήσουν για να προωθήσουν την επίτευξη πολιτικής λύσης και τον τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη, ο οποίος έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο» (εδώ).

Σύντομη ιστορία της αγγλικής στάσης

   Οι Άγγλοι κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου στην Υεμένη πούλησαν στη Σαουδική Αραβία όπλα αξίας 2,8 δισ. λιρών. Επί χρόνια βέβαια έδιναν όπλα στη Σαουδική Αραβία. Όμως το 40% του συνόλου των 7 δισ. λιρών κατά την 6ετία 2010-2016, δόθηκε από τους Άγγλους από την αρχή του πολέμου με την Υεμένη και έπειτα (δηλαδή, το 2015-2016).

   Η αγγλική κυβέρνηση μπορεί να μπλοκάρει πωλήσεις όπλων για δύο λόγους: Είτε γιατί θεωρείται πιθανό ότι θα χρησιμοποιηθούν τα όπλα εναντίον αμάχων, είτε γιατί θεωρείται ότι μπορεί τα όπλα να καταλήξουν στα λάθος χέρια (στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας).

   Χαρακτηριστικά η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας από τον Μάρτιο του 2015 έως το 2016  δεν μπλόκαρε καμία πώληση όπλων στους Σαουδάραβες για ανθρωπιστικούς λόγους διότι προφανώς θεωρούσε ότι τέτοιοι λόγοι δεν υπήρχαν στην εμπλοκή των τελευταίων στην Υεμένη. Το ίδιο διάστημα  μπλόκαρε 7 πωλήσεις όπλων, όπου υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να φτάσουν σε λάθος χέρια[1].

   Το 2017 το ποσό για πωλήσεις όπλων  στους Σαουδάραβες είχε φτάσει στα 3,3 δισ. λίρες αλλά, πλέον, υπήρχε και η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους της Υεμένης. Για την ακρίβεια, συνδυαστικά, οι ΗΠΑ και η Αγγλία είχαν δώσει 371 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη. [2]

Ο Βρετανός διπλωμάτης Στέφεν Ο΄Μπράιαν επισκέπτεται νοσοκομείο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά

   Το δεύτερο τρίμηνο του 2017 (Απρίλιος- Ιούνιος) άλλα 841 εκατομμύρια πωλήθηκαν στην Σαουδική Αραβία εν μέσω του πολέμου της Υεμένης (το μεγαλύτερο ποσό σε ένα τρίμηνο κατά τη διάρκεια του πολέμου) με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 4,1 δισ. λίρες. [3]

   Ας επανέλθουμε όμως στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ- ΜΠΕ για τις πρωτοβουλίες των Άγγλων και τις ανησυχίες τους για την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη:

 «Για πάρα πολύ καιρό, τα δύο αντίπαλα μέρη στον πόλεμο στην Υεμένη πίστευαν ότι ήταν εφικτή μια στρατιωτική λύση, με καταστροφικές συνέπειες με τον πληθυσμό», τόνισε ο Χαντ στην ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.

«Σήμερα, φαίνεται για πρώτη φορά ότι υπάρχει μια ευκαιρία να ενθαρρυνθούν τα δύο μέρη να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να σταματήσουν τους σκοτωμούς και να βρουν μια πολιτική λύση, η οποία είναι η μοναδική λύση μακροπρόθεσμα για να αποφύγουμε την καταστροφή», συνέχισε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή για να προωθήσει αυτή την προσέγγιση».

   Τόσο θράσος!

***

[1] https://www.theguardian.com/world/2016/apr/19/uk-issues-28bn-export-licences-arms-saudi-arabia

[2] https://www.independent.co.uk/voices/saudi-arabia-arms-sales-yemen-war-uk-government-us-donald-trump-obama-aid-a7643066.html

[3] https://www.theguardian.com/world/2017/oct/24/uk-sales-of-arms-and-military-equipment-to-saudi-arabia-2017

*Ο Σταμάτης Ρήγας είναι ιστορικός 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις