Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου από τον Ιούλη στη Γερμανία

  Με φόντο τις καθημερινές πλέον «προειδοποιήσεις» για τον επικείμενο «δύσκολο χειμώνα» στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και τις προβλέψεις..

 

Με φόντο τις καθημερινές πλέον «προειδοποιήσεις» για τον επικείμενο «δύσκολο χειμώνα» στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης και τις προβλέψεις για μακροπρόθεσμη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, εντείνονται διεργασίες και ανταγωνισμοί στα πεδία της οικονομίας και της Ενέργειας, τόσο μεταξύ ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων όσο και στο εσωτερικό ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου εντός του Ιούλη προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και ανακοίνωσε την επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής Ενέργειας με καύση άνθρακα, αλλά και την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της εταιρείας παροχής αερίου «Uniper», η οποία πλήττεται από τη μείωση της παροχής από την «Gazprom».

«Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι αγώνας με αντίπαλο τον χρόνο. Με γεμάτες δεξαμενές, αντέχουμε δυόμισι μήνες σε έναν μέσο χειμώνα», δήλωσε ο Ρ. Χάμπεκ, μιλώντας στο συνέδριο της «Sueddeutsche Zeitung» και επισήμανε ότι έχει ήδη αυξηθεί η παροχή φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Αλγερία. Ταυτόχρονα, εκτός από την προετοιμασία τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες αύξησης της χωρητικότητας στις αποθήκες που βρίσκονται στα λιμάνια του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Από τις 11 Ιούλη και για περίπου 10 ημέρες είναι προγραμματισμένες οι ετήσιες εργασίες συντήρησης στον ρωσογερμανικό αγωγό «Nord Stream 1», ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας δεν απέκλεισε η διακοπή της παροχής να γίνει κατόπιν μόνιμη από την πλευρά της Ρωσίας. «Με βάση όσα έχουμε δει ως τώρα, δεν θα αποτελούσε έκπληξη εάν μας έλεγαν: Ναι, τώρα δεν μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι την παροχή, εντοπίσαμε κάτι κατά τη διάρκεια της συντήρησης και ….τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ.

Η τεταμένη όμως κατάσταση στην αγορά Ενέργειας είχε ήδη ως αποτέλεσμα μια από τους μεγαλύτερους προμηθευτές στη Γερμανία, η «Uniper», να καταφύγει στο κράτος ζητώντας οικονομική στήριξη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη συνομιλίες για τη διάσωση της εταιρείας.

Η «Uniper» αναγκάστηκε να αναθεωρήσει σημαντικά επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το τρέχον έτος, λόγω της περιορισμένης παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, από τα μέσα Ιουνίου έχει λάβει μόνο το 40% των συμβατικά εγγυημένων ποσοτήτων αερίου από την «Gazprom», με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να προμηθευτεί από άλλες πηγές σε πολύ υψηλότερη τιμή.

Για αρκετό καιρό η αβεβαιότητα…

«Πιστεύω ότι θα αντιμετωπίσουμε αρκετή αβεβαιότητα για αρκετό καιρό ακόμη» στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού μονοπωλίου «Shell», Ben van Beurden, καθώς «η πλεονάζουσα χωρητικότητα είναι πολύ πολύ χαμηλή». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, το παγκόσμιο σύστημα διύλισης πετρελαίου εξαντλείται.

Καθώς η Ρωσία μείωσε το προηγούμενο διάστημα τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και εκφράζονται «ανησυχίες» ότι με την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Δύση μπορεί να ακολουθήσει και πλήρης διακοπή της ροής, ο διευθύνων σύμβουλος της «Shell» προειδοποιεί ότι οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου δεν μπορούν να καλύψουν το κενό. «Νομίζω ότι θα είναι αδύνατο να καλυφθεί ολόκληρη η χωρητικότητα φυσικού αερίου του αγωγού από τη Ρωσία με LNG», υπογράμμισε ο van Beurden.

«Αν δεν λάβουμε σημαντικά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, την εξοικονόμηση Ενέργειας, ίσως έναν ορισμένο βαθμό επιβολής δελτίου, η κατάσταση θα είναι προβληματική», επισήμανε.

Βρετανία: Σχέδιο διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Την ώρα που χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την Ενέργεια μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η Βρετανία προσανατολίζεται να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στους δύο αγωγούς προς την ηπειρωτική Ευρώπη, εάν αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις στον τομέα της Ενέργειας, σύμφωνα με όσα γράφουν οι «Financial Times».

Όπως αναφέρεται, η διακοπή αυτή θα ήταν μεταξύ των πρώτων μέτρων στο πλαίσιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, εάν μειωθούν οι προμήθειες τους επόμενους μήνες.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαϊκές εταιρείες φυσικού αερίου απηύθυναν έκκληση στο Λονδίνο να συνεργαστεί με την ΕΕ και προειδοποίησαν ότι η απενεργοποίηση των αγωγών θα μπορούσε να γίνει μπούμερανγκ εάν προκύψουν παρατεταμένες ελλείψεις.

Από τον Μάρτη, δύο υποθαλάσσιοι αγωγοί που συνδέουν τη Βρετανία με το Βέλγιο και την Ολλανδία λειτουργούν με μέγιστη χωρητικότητα, εξάγοντας 75 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τη μέρα στην ήπειρο, καθώς η Ευρώπη σπεύδει να αυξήσει τα αποθέματά της. Η Βρετανία έχει ελάχιστη χωρητικότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου και αποστέλλει πλεονάζουσες ποσότητες στην Ευρώπη το καλοκαίρι που υπάρχει χαμηλή ζήτηση, ωστόσο εισάγει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ευρώπη στην κορύφωση του χειμώνα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εξάλλου, η Βρετανία ανακοίνωσε χτες ότι θα παρατείνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2024. Η άρση των δασμών θα μπορούσε να επιφέρει «σοβαρό πλήγμα στους παραγωγούς χάλυβα του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Βρετανή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Αν – Μαρί Τρεβέλιαν, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Απόψεις