Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

79η ΓΣ του ΟΗΕ: Συμμαχίες σε “Δύση” και “Ανατολή” επιδιώκει ο Ερντογάν

Την πρόθεση της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την θέση της Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, βάζοντας πόδι σε..

Την πρόθεση της τουρκικής αστικής τάξης να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο την θέση της Τουρκίας στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, βάζοντας πόδι σε ακόμη περισσότερες περιοχές και διευρύνοντας τις «συμμαχίες» της, επιβεβαιώνουν οι επαφές και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη που έδωσε στο «Τουρκικό Σπίτι» της Νέας Υόρκης, ο Ερντογάν τόνισε ότι «ενώ αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον δυτικό κόσμο, δεν παραμελούμε την Ανατολή», αλλά και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τον διάλογό μας με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, τους BRICS και την ASEAN». Η δήλωση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά το δημοσίευμα του Bloomberg ότι η Τουρκία έχει καταθέσει αίτημα ένταξης στους BRICS. Την ίδια στιγμή πάντως, δήλωσε ότι «ταυτόχρονα είμαστε μια χώρα με προοπτική πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι το παζάρι με τις ΗΠΑ, για τα οφέλη που θα έχει η Τουρκία από την πρόσδεσή της στο ΝΑΤΟικό άρμα, θα συνεχιστεί και με τη νέα αμερικανική ηγεσία. «Η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ (…) εν μέσω διαφορών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», υπενθύμισε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει Πρόεδρος ως αποτέλεσμα των εκλογών (του Νοέμβρη), η άποψή μας για την Αμερική και ο διάλογος υψηλού επιπέδου στις σχέσεις μας δεν θα αλλάξει».

Σήμερα ο Ερντογάν θα μιλήσει στην ΓΣ του ΟΗΕ και αναμένεται, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί στην κατάσταση στη Γάζα αλλά και να επαναλάβει το αίτημά του για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο.  

Συναντήσεις Ερντογάν με ξένους ηγέτες

 
Από τη συνάντηση με τον Ερντογάν-Πεζεσκιάν
 

Εξάλλου, το πρόγραμμα των συναντήσεων με ξένους ηγέτες που έχει ο Ερντογάν στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είναι ενδεικτικό της πρόθεσης της Άγκυρας να αξιοποιήσει τον κρίσιμο ρόλο της στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για να παζαρέψει, από θέση ισχύος και προς όφελός της, το κλείσιμο «ανοικτών ζητημάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί ο Τούρκος πρόεδρος και στη σημερινή του συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συζητήσουν τα επόμενα βήμα στον ελληνοτουρκικό διάλογο, που προωθείται από ΗΠΑ και ΕΕ με στόχο την ενίσχυση της συνοχής στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ακόμα πιο χαρακτηριστική της τουρκικής πρόθεσης να κλείσει ανοιχτά μέτωπα, είναι η πιθανολογούμενη συνάντηση του Ερντογάν με τον Σύρο ομόλογό του, Μπασάρ Αλ Ασαντ. Παρότι η Άγκυρα ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία, είτε ενισχύοντας τις φιλοτουρκικές δυνάμεις της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης είτε εισβάλλοντας στρατιωτικά η ίδια στη Συρία, πλέον η επικράτηση των δυνάμεων του Άσαντ, με τη στρατιωτική συνδρομή της Ρωσίας, ωθεί την Τουρκία να επιζητήσει μία συμφωνία εξόδου από την σύγκρουση, που θα της επιτρέψει όμως να «κεφαλαιοποιήσει» τα κέρδη της στην περιοχή.

Εξάλλου, σημαντική, στο φόντο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, θεωρείται και η συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα ο Ερντογάν με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η «αντιμετώπιση της ισραηλινής επιθετικότητας». 

Ο Ερντογάν συναντήθηκε επίσης με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, επαναφέροντας το ζήτημα της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ. Στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι είναι «απαραίτητο να αναζωογονηθούν οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ σημείωσε πως «η Τουρκία αναμένει υποστήριξη από τη Γερμανία για την επίλυση το συντομότερο δυνατόν του ζητήματος των θεωρήσεων» εισόδου των Τούρκων πολιτών στις χώρες της ζώνης Σένγκεν.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις