Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«4.000 στην ΥΓΕΙΑ» – Η Δαμόκλειος σπάθη της ανεργίας και η καθημερινή αγωνία για την ζωή μας

Της Φωτεινής Καλαφάτη*

Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, όπου το Ε.Σ.Υ. κατέρρεε, δημιουργήθηκε το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 στην Υγεία». Σ’ αυτό εντάχθηκαν..

Στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, όπου το Ε.Σ.Υ. κατέρρεε, δημιουργήθηκε το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 στην Υγεία». Σ’ αυτό εντάχθηκαν άνθρωποι άνεργοι για πολλά χρόνια που γνώρισαν την εξαθλίωση, την ανέχεια και την απόγνωση του καθημερινού αγώνα για την επιβίωση. Οι μεγάλες ανάγκες στην Υγεία, εξανάγκασαν την τότε κυβέρνηση να δημιουργήσει μέσω χρηματοδότησης ΟΑΕΔ,  το Ειδικό Πρόγραμμα των 4000 το 2016. Ένα πρόγραμμα, ετήσιας διάρκειας  εργασιακής επανένταξης – πλήρους απασχόλησης, στο οποίο απασχολούμαστε έκτοτε με διαδοχικές, ανανεούμενες συμβάσεις.

Κάποιοι μας κατηγορούν ότι ενώ ήρθαμε για ένα χρόνο και παρατεινόμαστε για πέντε θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι! Το ίδιο θα έλεγαν σε έναν ασθενή που του παρατείνει την ζωή ο γιατρός για ένα χρόνο και εκείνος παλεύει για δεύτερο τρίτο ή τέταρτο; Κατηγορηθήκαμε για αχαριστία! Ποιος είναι αυτός που θα πει αχάριστο τον άνθρωπο που παλεύει να σωθεί από την ανεργία, την κατάθλιψη, την απόγνωση και την μαυρίλα της ζωής που την δημιουργεί η οικονομική εξαθλίωση, όταν δεν έχει δουλειά και έχει μια οικογένεια από πίσω του; Τον άνθρωπο που δεν θέλει να γυρίσει πίσω στην κοινωνική απομόνωση και να ζήσει την χειρότερη μορφή βίας, που είναι η  φτώχεια; Αυτόν που έχοντας βάλει πλάτη αρχικά για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας του κράτους μας, συνεχίζει να  αγωνίζεται δίπλα σε κάθε έναν ασθενή που νοσεί εν καιρώ πανδημίας ρισκάροντας την ζωή του, όπως και της οικογένειάς τους; Η αλήθεια είναι μία, η χώρα μας είχε ανάγκη από εργαζόμενους που θα πλαισιώνανε το Ε.Σ.Υ και προκήρυξε μοριοδοτούμενο διαγωνισμό γι΄αυτές. Περίπου 100 ειδικότητες Υγειονομικών και Διοικητικών–πλην ιατρών, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων στηρίζουν  το σύνολο των Δομών του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε όλη την Ελλάδα, Πανεπιστημιακά και Γενικά Νοσοκομεία, Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, Κέντρα Υγείας, ΔΥ.ΠΕ, Μονάδες ΠΕ.ΔΥ, καθώς κι όλους τους εποπτευόμενους φορείς όπως οι: Ε.Ο.Π.Υ.Υ., ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, ΕΟΦ, Ε.ΚΕ.Α, ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι του προγράμματος, έχουν μειωμένα εργασιακά δικαιώματα, παγιωμένες αποδοχές, χωρίς επιδόματα τέκνων, αναγνώριση προϋπηρεσίας, τριετιών, μεταπτυχιακών-διδακτορικών τίτλων σπουδών, μειωμένες άδειες κ.ά.

Μας χαρακτηρίζουν ως «ωφελούμενους», είμαστε όμως εργαζόμενοι επαγγελματίες υγείας, και  Διοικητικοί υπάλληλοι του ειδικού προγράμματος των 4000. Εύλογα λοιπόν, αναρωτιόμαστε, ποιος είναι ωφελούμενος; Αυτός που βάζει καθημερινά τη ζωή του σε κίνδυνο; Εμείς που εργαζόμαστε καθημερινά σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εκατοντάδες συνάδελφοι μας έχουν νοσήσει από τον covid-19. Ναι, γνωρίζουμε ότι την ονομασία αυτή την έχει δώσει ο ΟΑΕΔ στους εργαζόμενους του προγράμματος, αλλά είναι μια ταμπέλα προσβλητική προς τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, αφού εργαζόμαστε ως μόνιμοι στις υποχρεώσεις και ως συμβασιούχοι στα δικαιώματα.

Τα προβλήματα αυτή την ώρα στο χώρο της υγείας γιγαντώνονται, με συναδέλφους μας που δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, τις εκατοντάδες υγειονομικούς που νοσούν ή είναι σε καραντίνα, την πίεση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία αλλά και όλες οι δομές της Υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξαιτίας της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης, των κενών που δημιουργούνται από τους υγειονομικούς που νοσούν αλλά και τις ελλείψεις σε κρεβάτια για την νοσηλεία των περιστατικών που νοσούν από covid-19. Η ταμπέλα «ωφελούμενοι» είναι παράλογη, άδικη, διχαστική και επικίνδυνη για τη συνοχή των Νοσοκομείων & των Δομών στην Υγεία, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στη φροντίδα των ασθενών συνεισφέρουν ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι. Με ποιο δικαίωμα μας διαχωρίζουν σε πατρικίους, και σε πληβείους;

Όλοι οι συνάδελφοι εργάζονται με κίνδυνο της ζωής τους, αλλά και με κίνδυνο των οικογενειών τους! Ανεξαιρέτως χωρίς διαχωρισμούς! Όλο το Ε.Σ.Υ. είναι στη μάχη του Covid-19. Ο καθένας από το πόστο του. Κανείς δεν μπορεί να εξαιρέσει κανέναν συνάδελφο, από οποιαδήποτε εργασιακή σχέση και από κανέναν κλάδο! Κανένας δεν πρέπει να κατηγοριοποιήσει τους συναδέλφους.

Το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού καταθέτει πως εν μέσω πανδημίας στο Ε.Σ.Υ. υπηρετούν σήμερα 6000 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με πέρυσι. Άρα το σύστημα “ενισχύθηκε” με την απομάκρυνση 6000 στελεχών. Αυτό λένε τα στοιχεία!

Εν κατακλείδι, δεν είμαστε εμείς «ωφελούμενοι», το Ε.Σ.Υ. ωφελήθηκε από την παρουσία 4000 επαγγελματιών υγείας! Ωφελούμενος κυρίες και κύριοι, λέγεται αυτός που εισπράττει υπηρεσίες και όχι αυτός που εργάζεται με κίνδυνο της δικής του ζωής και της οικογένειας του σε καιρό πανδημίας και συνεχίζει να προσφέρει αγόγγυστα!

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους επιτέλους! Εμείς καθημερινά πηγαίνουμε στο μεροκάματο του τρόμου, καθώς εργαζόμαστε σε χώρους με  υψηλό ιικό φορτίο, ως επαγγελματίες στην υγεία, όχι ως «ωφελούμενοι»! Πενθούμε καθημερινά τους συναδέλφους που χάθηκαν, και θέλουμε να συμπαρασταθούμε σε όλους αυτούς τους συναδέλφους που νοσούν σήμερα!

Ας αναλογιστούμε πόσοι από τους 4.000 νοσήσαμε  ή νοσούμε αυτή τη στιγμή  από covid- 19 και  πόσοι από μας είναι σε κρίσιμη κατάσταση και η ζωή τους κρέμεται από μία κλωστή.  Πόσοι από μας έχουμε χάσει ένα μέλος της οικογένειάς μας και δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να πούμε το στερνό αντίο.

Κατόπιν ας μας απαντήσουν πόσο «ωφελημένοι» είμαστε, όταν καθημερινά η Δαμόκλειος σπάθη της ανεργίας κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας και ταυτόχρονα είμαστε μπροστά στην καθημερινή μάχη την ανθρώπινης ζωής μέσα στην πανδημία του covid 19.

Το ερώτημα παραμένει, «αν θα ζήσουμε, θα χάσουμε και τη δουλειά μας;»

*Η Φωτεινή Καλαφάτη
είναι εργαζόμενη του προγράμματος του ΟΕΑΔ στην Υγεία

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ

[arve url=”https://youtu.be/avw9827-evs” align=”center” /]

Ένα τραγούδι των συμβασιούχων στην Υγεία

Σχετικά θέματα

Απόψεις