Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

29η Νοεμβρίου: Ημέρα Αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης

Εδώ και 45 χρόνια, η 29η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Ήταν το 1977 όταν..

Εδώ και 45 χρόνια, η 29η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Ήταν το 1977 όταν η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αιτήθηκε με το ψήφισμα 32/40Β την καθιέρωση αυτής της ημέρας μνήμης. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία: στις 29 Νοεμβρίου του 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε εγκρίνει το ψήφισμα ( 181 ΙΙ) για την διχοτόμηση της Παλαιστίνης. Την 1η Δεκεμβρίου του 2005, με το ψήφισμα 60/37 η Γενική Συνέλευση του ζήτησε από την αρμόδια Επιτροπή για την Άσκηση των Αναπαλλοτρίωτων Δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού Λαού και το Τμήμα για τα Παλαιστινιακά Δικαιώματα, στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, να συνεχίσει να διοργανώνει ετήσια έκθεση για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων ή πολιτιστική εκδήλωση σε συνεργασία με την Αποστολή Μόνιμων Παρατηρητών της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ. Το ψήφισμα σχετικά με τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό ενθαρρύνει, επίσης, τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να παρέχουν την ευρύτερη υποστήριξη και δημοσιότητα στον εορτασμό της Ημέρας Αλληλεγγύης.

«Με λυπεί βαθύτατα ο αυξανόμενος αριθμός των Παλαιστινίων αμάχων που έχασαν τη ζωή τους στον φαύλο κύκλο της βίας που κατακλύζει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Κάθε θύμα τροφοδοτεί τον φόβο και ακόμη περισσότερη βία. Καλώ όλα τα μέρη να λάβουν άμεσα μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις και να σπάσουν αυτόν τον φονικό κύκλο», δήλωσε με αφορμή τη σημερινή ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και πρόσθεσε: «ι μακροχρόνιοι παράγοντες των συγκρούσεων – συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης κατοχής, της επέκτασης των οικισμών, των κατεδαφίσεων σπιτιών και των εξώσεων – αυξάνουν τον θυμό, την απελπισία και την απόγνωση. Εν τω μεταξύ, η Γάζα συνεχίζει να υπομένει εξουθενωτικούς αποκλεισμούς και ανθρωπιστικές κρίσεις. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου προς τα μέρη να δεσμευτούν για τον τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όλων των Παλαιστινίων».

Το 1979, υπό την προστασία των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), οι έποικοι έφτασαν με μπουλντόζες για να κατεδαφίσουν τα παλιά εβραϊκά σπίτια στο Χάι αλ-Γιαχούντ, την εβραϊκή συνοικία, προκειμένου να κατασκευάσουν νέα κτίσματα για επιπλέον εποίκους και να δημιουργήσουν τον οικισμό Αβραάμ Αβίνου. Σε αυτή την επιχείρηση κατέστρεψαν τμήματα των σπιτιών των οικογενειών αλ-Σαραμπάτι και Μπάντερ. Οι οικογένειες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους τον Ιούλιο του 2002.
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) απέκλεισαν την κεντρική οδό Μπαμπ αλ-Χαν πριν από τη Δεύτερη Ιντιφάντα. Από το 2001 οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε καμία πλευρά του δρόμου και όλη η περιοχή περιβάλλεται από ισραηλινά μπλόκα και σημεία ελέγχου της κυκλοφορίας, εκτός από τους δρόμους που συνδέουν τους οικισμούς.

Η σημερινή κατάσταση

Οι συγκρούσεις των Παλαιστινίων με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ είναι καθημερινές και φονικές. Η κατοχική βία κλιμακώνεται και είναι ενδεικτικό πως μόλις πριν λίγες μέρες, τα στοιχεία κατέγραφαν πάνω από 141 Παλαιστίνιους νεκρούς από επιδρομές και επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, μόνο από τις αρχές του φετινού χρόνου. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο «Wafa», τις τελευταίες μέρες ο κατοχικός στρατός έκανε ακόμα δεκάδες συλλήψεις, περιλαμβανομένης αυτής του δημοσιογράφου Σαμπρίλ Τζιμπρίλ, που κρίθηκε ένοχος μετά τη βιντεοσκόπηση κινητοποίησης αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, ο κατοχικός στρατός συνέλαβε και μια 16χρονη που επέστρεφε από επισκεπτήριο στον αδελφό της, που κρατείται σε ισραηλινές φυλακές.

Σχετικά θέματα

Απόψεις