Πολιτισμός

24ες νύχτες  πρεμιέρας – οδηγός επιβίωσης για τη μεγάλη κινηματογραφική γιορτή της Αθήνας

Χτες το μεσημέρι ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για το 24ο Φεστιβάλ ‘Νύχτες Πρεμιέρας», που διοργανώνεται από το περιοδικό Σινεμά και την Κινηματογραφική Εταιρεία Αθηνών. Το πρόγραμμα εξαιρετικά ενδιαφέρον, με διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, μουσικές ταινίες, μεταμεσονύχτιες προβολές, αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, διαγωνιστικό ταινιών μικρού μήκους και «τα αγαπημένα» του φεστιβάλ, καλύπτει όλα τα γούστα καθώς προβάλλεται ο ανθός της παραγωγής του 2018 (δυστυχώς οι περισσότερες ταινίες δεν θα βρουν διανομέα για να τις δούμε στις αίθουσες) καθώς και παλιές ταινίες που αξίζουν την προσοχή μας.

Γεύση από Κάννες: στο Φεστιβάλ θα προβληθεί, σε avant-premiere το βαρύ πυροβολικό του φετινού Φεστιβάλ των Καννών, αρχής γενομένης από την ταινία ‘Ψυχρός Πόλεμος’ του Πάβελ Παβλικόφσκι – παρουσία του σκηνοθέτη – που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας. Ευκαιρία επίσης έχουμε να δούμε πριν από όλους το νοτιοκορεάτικο ‘Παιχνίδι με τη Φωτιά’ (για πολλούς η καλύτερη ταινία της χρονιάς) το κινέζικο ‘Οι στάχτες μιας αγάπης του Ζία Ζάνγκε, η ιστορία ενός μεγάλου και καταραμένου έρωτα,  και το φοβερό και τρομερό Climax του φοβερού και τρομερού Γκάσπαρ Νόε σε δυο βραδινές προβολές. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την προβολή οκτώ ταινιών από το Φεστιβάλ του Βερολίνου, πέντε ταινίες από το φεστιβάλ του ανεξάρτητου αμερικάνικου κινηματογράφου Sundance και τέσσερις ταινίες από το πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας, μεταξύ αυτών και την τουρκική πολιτική μαύρη κωμωδία ‘Το Διάγγελμα’.

Ευρωπαϊκός, αμερικάνικος, λατινοαμερικάνικος κινηματογράφος: Στο φεστιβάλ θα δούμε ταινίες από τις τέσσερεις γωνιές της γης, την πολύ πρόσφατη παραγωγή εθνικών κινηματογράφων, οι οποίες συνήθως ανοίγουν παράθυρα σε μια άλλη πραγματικότητα. Πολλές ευρωπαϊκές ταινίες από χώρες που τα τελευταία χρόνια εισέρχονται δυναμικά στο κινηματογραφικό στερέωμα (Λιθουανία, Ουκρανία, Ισλανδία, Σλοβενία), ανεξάρτητες βορειοαμερικάνικες ταινίες χαμηλού προϋπολογισμού ( το Thunder Road  με εξαιρετικές κριτικές), δυνατή εκπροσώπηση του λατινοαμερικάνικου κινηματογράφου ( ανυπομονώ να δω τα ‘Αποδημητικά Πουλιά’ του Κολομβιανού Σίρο Γκέρα και τη ‘Ληστεία στο Μουσείο’, Αργυρή Άρκτο στο Βερολίνο).

Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι εδώ: με τρεις μεγάλου μήκους ταινίες (‘Οίκτος’ του Μπάμπη Μακρίδη, ‘Chinatown – τα τρία καταφύγια’ της Αλίκης Δανέζη – Κουνστεν και ‘Third kind’ του Γιώργου Ζώη) 4 ελληνικά ντοκιμαντέρ και διαγωνιστικό τμήμα με 44 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, αφιέρωμα στον Γιώργο Πανουσόπουλο με προβολή του συνόλου της φιλμογραφίας του παρουσία των συντελεστών της κάθε ταινίας. Η εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή δίνει δυναμικό παρόν στο φεστιβάλ.

Αφιέρωμα στον πολωνικό κινηματογράφο: Ευκαιρία να ξανα-δούμε αριστουργήματα όπως το ‘Μαχαίρι στο Νερό’ του Πολάνσκι και το ‘Στάχτες και Διαμάντια’ του Βάιντα, καθώς και άλλα διαμάντια μιας από τις κορυφαίες κινηματογραφικές σχολές της μεταπολεμικής Ευρώπης.

Αφιέρωμα ‘ Σινεμά και Ισότητα: το Μέλλον είναι Γυναίκα’: Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας προβάλλονται, με ελεύθερη είσοδο,  ταινίες με θέμα τη ζωή των γυναικών και τον αγώνα τους για την ισότητα και την κοινωνική χειραφέτηση. Στις 25/9 η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη προλογίζει την ταινία ‘Las Sandinistas!’ και συζητάει με το κοινό.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ θα βρείτε στη διεύθυνση:

http://www.aiff.gr/nea/arthro/24_aiff_schedule-15553638/

 

(Visited 80 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend