Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βρετανία: Αίρει όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

Ένα ακόμα επεισόδιο στα παζάρια που κάνει η Τουρκία με το ΝΑΤΟ φαίνεται πως είναι η είδηση που μεταδίδεται από..

Ένα ακόμα επεισόδιο στα παζάρια που κάνει η Τουρκία με το ΝΑΤΟ φαίνεται πως είναι η είδηση που μεταδίδεται από Τουρκικά ΜΜΕ ότι η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Αγκυρα. 

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει άρει πλήρως όλους τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων και λοιπού πολεμικού εξοπλισμού στην Τουρκία, που επιβλήθηκαν μετά την επίθεση της Άγκυρας το 2019 στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα άρει την αναστολή των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, αλλά πρόσθεσε ότι όλες οι υπάρχουσες και νέες αιτήσεις για άδειες εξαγωγών και εμπορίου για την Τουρκία θα αξιολογούνται κατά περίπτωση με βάση τα «στρατηγικά κριτήρια αδειοδότησης εξαγωγών».

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι παρά την ανακοίνωση του Δεκεμβρίου, στην πράξη οι περιορισμοί συνεχίζονται. «Ωστόσο, από σήμερα όλοι οι περιορισμοί έχουν πλέον αρθεί και κανένα αίτημα δεν περιμένει επιβεβαίωση», είπε ο αξιωματούχος.

Το ενδιαφέρον της Τουρκίας δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά βρετανικών όπλων, αλλά και (ίσως και περισσότερο) στην ενίσχυση της συνεργασίας τους στην στρατιωτική βιομηχανία και κυρίως στην παραγωγή του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους της Άγκυρας, του TF-X. Η βρετανική κατασκευάστρια κινητήρων Rolls-Royce και ο τοπικός της συνεργάτης Kale αναμένεται να προμηθεύσουν τον κινητήρα του μαχητικού, ενώ η βρετανική BAE Systems συνεργάζεται επίσης στενά με την Turkish Aerospace Industries (TAI) στην ανάπτυξη του τζετ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας stealth.

Το έργο έχει γίνει εξαιρετικά σημαντικό για τον τουρκικό στρατό, μετά τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τις ΗΠΑ μετά την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φέρεται επίσης να εξέφρασε ενδιαφέρον για τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως το Bayraktar TB2, το οποίο ήταν αποτελεσματικό κατά των ρωσικών όπλων στη Συρία, τη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και πρόσφατα την Ουκρανία. Το Λονδίνο ενδιαφέρεται επίσης να νοικιάζει οπλισμένα drones αντί να τα αγοράζει. (Πηγή: Middle East Eye, Daily Sabah) – Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις