Πολιτισμός

10ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας

27 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2019 στον Κινηματογράφο Άστορ, Σταδίου 28 (είσοδος εντός στοάς Κοραή – ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)

***

Το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – γιορτάζει φέτος τα τα δέκα του χρόνια. Στη φετινή επετειακή του έκδοση, το πρόγραμμά του διευρύνεται, η διάρκειά του αυξάνεται και οι δράσεις του εμπλουτίζονται.

Μέσα από δεκάδες ταινίες, οι αποστάσεις μικραίνουν και η Ελλάδα συναντά τη Βραζιλία, η Δανία την Ταϊλάνδη, η Αμερική την Κίνα. Tο Ethnofest έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ είναι ένα είδος που μας ενδιαφέρει αι μας αφορα όλους.

Η ταινία έναρξης Προορισμός Καρδιά / Heartbound, των Sine Plambech και  Janus Metz. που μελετά τις ζωές τεσσάρων οικογενειών και το ταξίδι που κάνουν γυναίκες από την Ταϊλάνδη στη Δανία για να παντρευτούν χρειάστηκε για να γυριστεί δέκα χρόνια – όσα και τα χρόνια του φεστιβάλ.

Μια ματιά στα τμήματα του φεστιβάλ:

  • Φοιτητικές Ταινίες

Μια επιλογή ταινιών που παράγονται στο πλαίσιο μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην Οπτική Ανθρωπολογία και σε συναφή πεδία. Αυτήν τη χρονιά μεταξύ άλλων οι Ιστορίες Λύκων / Histories of Wolves και το πειραματικό Στον Κήπο του Διαβόλου / In the Devil’s Garden.

  • Πανόραμα

Τα καλύτερα από τον σύγχρονο εθνογραφικό κινηματογράφο. Μεταξύ τους το Νορμάλ / Normal της Adele Tulli και η Χόα / Hoa, η ηρωίδα τη ταινίας του Marco Zuin, που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την αρχαία γνώση των θεραπευτικών φυτών και αντιστέκεται στο σύγχρονο Β. Βιετνάμ που συνεχώς μεταβάλλεται.

  • Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία

Οι δημιουργοί πειραματίζονται με τα όρια της κινηματογραφικής φόρμας, τις τεχνικές αφήγησης και την εθνογραφική έρευνα: Voices of the Rainforest του Steven Feld και Παραλλαγές του Όρους Tindaya / Tindaya Variations από τον Isaac Marrero Guillamón, ο οποίος θα παραδώσει και masterclass.

  • Initiations

Ο κινηματογράφος ως εργαλείο έρευνας. Οι πρώτες απόπειρες νέων δημιουργών στο εθνογραφικό ντοκιμαντέρ, οι οποίες έχουν προκύψει από summer schools, ακαδημαϊκά προγράμματα και εκπαιδευτικά σεμινάρια.

  • Θεματική Ενότητα “Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη”

Νέα Εποχή / New Era , ο αγώνας μίας ομάδας χωρικών στην Κίνα ενάντια στην εκμετάλλευση της γης τους, Πόλη προς Πώληση / City For Sale, η Βαρκελώνη ως  τουριστικός προορισμό.

  • Ειδικό αφιέρωμα “Η Ήπειρος μέσα από το ντοκιμαντέρ. Μουσική, τραγούδι, χορός και μηχανισμοί διαχείρισης της “πολιτιστικής κληρονομιάς”.
  • 9+1 στιγμές / 10 χρόνια Ethnofest

Μία επιλεγμένη ταινία από την κάθε χρονιά του φεστιβάλ. Κατέρχεσθαι μετά των Αγγέλων / Descending with Angels του Christian Suhr, Faux Vintage , φόρος τιμής στον πρόωρα χαμένο Stephen Nugent και I ‘m not leaving Eldon της Jessica Bollag

  • Ειδικές προβολές

Rivers of Sand του σπουδαίου κινηματογραφιστή και ανθρωπολόγου Robert Gardner, Ρυθμοί / Cadences (Alexandra Tilman) και  Νέες Φωνές σε ένα Παλιό Λουλούδι / New Voices in an Old Flower (Quino Piñero).

  • Εκπαιδευτικές Δράσεις

Πρωινές προβολές για ομάδες μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με κύριο σκοπό την εξοικείωση των μαθητών με την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τον εθνογραφικό κινηματογράφο.

Τιμές εισιτηρίων:

3 ευρώ ανά προβολή | 2 ευρώ ανά προβολή για φοιτητές | 10 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 5 προβολές | 15 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές | 20 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 15 προβολές

Η είσοδος στις προβολές του αφιερώματος “Εξευγενισμός υπό αμφισβήτηση σε καιρούς αλλαγών: από την κοινωνική οικονομία στην επιθετική αστική ανάπτυξη”  είναι δωρεάν.

 Είσοδος ελεύθερη για ανέργους και ΑμεΑ – Είσοδος ελεύθερη στα masterclasses και τα πάνελ συζητήσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα: www.ethnofest.gr

(Επισκέψεις: 141 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend