“Όχι”,“ίσως”,“ναι”…

 Πρώτο: Το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν καθαρό, ήταν σαρωτικό και δεν επιδέχεται καμίας παρερμηνείας ως προς ένα τουλάχιστον σημείο του. Όποια κι αν ήταν η αφετηριακή βάση από την οποία ξεκίνησε ο κάθε ψηφοφόρος για να δηλώσει την άρνησή του στην υποταγή, στον εκβιασμό και στην τρομοκρατία, το αποτέλεσμα είναι σαφές και είναι τούτο:

    Ο ελληνικός λαός απέρριψε με εκκωφαντικό τρόπο κάθε προσπάθεια να του κολλήσουν τη ρετσινιά ότι ψήφισε με όρους αποδοχής του ραγιαδισμού και της εθελοδουλείας. Το «σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω» με ό,τι μάσκα κι αν επιχείρησαν να το επιβάλουν οι ντόπιοι και οι ξένοι επικυρίαρχοι υπέστη συντριβή.

***

    Δεύτερο:  Η κάλπη λειτούργησε ως δισκοπότηρο εξαγνισμού από την βρωμιά και τη δυσωδία την οποία εξέπεμπαν όλες αυτές τις ημέρες τα ραδιοτηλεοπτικά κιτία της πιο ελεεινής προπαγάνδας.

    Μια προπαγάνδα που ξεπερνώντας ακόμα και τον πιο άθλιο εαυτό της, υποδυόταν τη «δημοσιογραφία», την «ενημέρωση», την «αντικειμενικότητα» και την «δημοκρατική πληροφόρηση» την ώρα που οι πυροβολαρχίες του εκβιασμού και της κατατρομοκράτησης, της διαστρέβλωσης και του ψεύδους, μεγαλουργούσαν στο άθλημα της «αλητείας» και της «ρουφιανιάς»

***    

    Τρίτο: Από την πρώτη στιγμή που έκλεισε η κάλπη ξεκίνησε και η μάχη της ερμηνείας αυτού του αποτελέσματος, ξεκίνησε η διαδικασία της ερμηνείας και της πολιτικής διαχείρισης αυτού του «Όχι». Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι ο πιο ισχυρός «παίκτης» στο παιχνίδι της ερμηνείας και της διαχείρισης αυτού του «Όχι» είναι η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, επίσης, ότι η κυβέρνηση – το έχει αποδείξει η εμπειρία των τελευταίων 5 μηνών – θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το «Όχι» ως το πολιτικό παραβάν πίσω από το οποίο θα ήθελε με όρους πολιτικά διαχειρίσιμους στο εσωτερικό της χώρας να υπογράψει μια συμφωνία με τους «εταίρους», την οποία κατόπιν θα βαφτίσει «έντιμη», «επώδυνη πλην βιώσιμη» κοκ.  

    Ότι η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση (ανεξαρτήτως αν οι «εταίροι» θα την διευκολύνουν σε αυτό) έχει ήδη προεξοφληθεί ως μια επαίσχυντη συμφωνία προκύπτει τόσο από τη θέση του πρωθυπουργού στο κυριακάτικο διάγγελμά του ότι «έχω πλήρη συνείδηση – όπως είπε – ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την ΕΕ», όσο και από τις μνημονιακές κυβερνητικές υπογραφές κάτω από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, από την πρόταση των «47 + 10 σελίδων», από τις επιστολές Τσίπρα (και μάλιστα μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος) στον ESM και στον Γιούνκερ. Αυτή η πορεία επικυρώθηκε χτες και στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

***

    Τέταρτο: Ο ελληνικός λαός ψήφισε αλλά από την επόμενη κιόλας στιγμή το πολιτικό σύστημα του «ανήκομεν εις την Δύσιν», από τη μια, όπως και το πολιτικό σύστημα που από την άλλη δηλώνει ότι «η θέση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν αμφισβητείται», σπεύδουν να καταθέσουν τη ψήφο του σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων με εκβιαστές, τοκογλύφους, δυνάστες και οικονομικούς δολοφόνους.

    Το «Όχι» του λαού, όπως και η ψήφος του στις εκλογές του Γενάρη,  επιστρέφει, δηλαδή, εκεί που η «ευρωδημοκρατία» είναι μια φενάκη, μια λέξη κενή περιεχομένου, που σημαίνει το ακριβώς αντίθετό της.

    Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χτες υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ – με εξαίρεση το ΚΚΕ – δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι το «Όχι» του ελληνικού λαού επιδιώκεται να προσφερθεί ως «Ναι» σε δήμιους και σε δυνάστες.

***   

    Να, λοιπόν, που απέναντι στην «ευρωδημοκρατία» της ελληνικής και της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας, που συμπεριφέρονται στην Ελλάδα με όρους πολιτικής Ζιμπάμπουε, μπανανίας και προτεκτοράτου, εκείνοι οι ψηφοφόροι του «Όχι» που κατέθεσαν την ψήφο τους ως εντολή ρήξης μαζί της, δεν τελείωσαν με το δημοψήφισμα της Κυριακής.

    Αυτό το γνωρίζουν ήδη οι ψηφοφόροι που ενστερνίστηκαν την πολιτική εκτίμηση του ΚΚΕ για το πώς θα αξιοποιείτο το δημοψήφισμα. Το γνωρίζουν και πολλοί από αυτούς που την Κυριακή δεν πήγαν καθόλου στην κάλπη.

    Όλοι αυτοί συνιστούν εξ’ αντικειμένου ένα μεγάλο οδόφραγμα ενάντια στα Μνημόνια και στα αίτια που τα γεννούν. Ένα χαράκωμα που τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο λαϊκού κινήματος, οι κομμουνιστές το κράτησαν την Κυριακή ζωντανό. Και που ορθώνεται, πλέον, ανοιχτό για να πάρουν από σήμερα τις θέσεις τους όλοι όσοι εννοούν το «Όχι».

Πηγή: enikos.gr   

Ετικέττες: , ,

kapsimi

kapsimi

kapsimi

4 Σχόλια - "“Όχι”,“ίσως”,“ναι”…"

 1. Ο/Η Κοσμάς Λεοντιάδης λέει:

  «Εθνικόφρονες» και «Μιάσματα»…

  Με θλίψη διαπιστώνουμε αυτές τις ημέρες… να παρουσιάζεται ξεκά-
  θαρα μπροστά μας, μια «νέα» μορφή εθνικοφροσύνης. Μια εθνικοφ-
  ροσύνη η οποία περιλαμβάνει στοιχεία από την παλιά γνωστή εθνι-
  κοφροσύνη των «δεξιών», αλλά εμπλουτίζεται και με τη νέα «αριστε-
  ρή» εθνικοφροσύνη, η οποία είναι εξίσου επικίνδυνη, για να μην πω
  και περισσότερο από την παλιά…
  Πολλοί οι πρόθυμοι, οι αυθόρμητοι «αριστεροί» που είναι έτοιμοι να
  συμβάλλουν… και συμβάλλουν, σε αυτή την «εθνική» προσπάθεια,
  χάνοντας την όποια αίσθηση του μέτρου και την ιστορική μνήμη, και
  δεν απέχουν και πολύ από τον παραλογισμό, την αμετροέπεια και
  τη «φασιστική» πρακτική και νοοτροπία στην εκδήλωση της όποιας
  πολιτικής τους σκέψης.
  Το αποτέλεσμα αναμενόμενο… Εκπέμπεται ένας φανατικός, χουλιγ-
  κάνικος, βασισμένος στις προσωπικές αναφορές, δήθεν πολιτικός
  λόγος, ο οποίος βαπτίζεται έντεχνα πολιτική αντιπαράθεση… με τα
  ΜΜΕ φυσικά παρόντα…
  Κατά την προσωπική μου άποψη όμως… όλο αυτό που ζούμε, δεν
  είναι τίποτα άλλο, παρά μια «βελτιωμένη» έκδοση του γνωστού
  «Εθνικόφρονες» και «Μιάσματα»… στη νέα, σύγχρονη μορφή του,
  η οποία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, γιατί πάνω απ’ όλα οχλοποιεί τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά ταυτόχρονα σπέρνει εθνικιστικά, ρατ-
  σιστικά και φασιστικά ζιζάνια εντός του.
  Εμείς φυσικά, σταθερά και μόνιμα, στις συνειδήσεις και της «δεξιάς»,
  αλλά και της «αριστερής» εκδοχής… βρισκόμαστε στη μεριά των
  «Μιασμάτων»… και γι αυτούς… εκεί θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε…
  Αυτό φυσικά, με τίποτα δεν το ξεχνάνε οι κάθε λογής «Εθνικοπατέρες»…
  Αλλά, δεν το ξεχνάμε ούτε κι εμείς…

 2. Ο/Η ΣΠΥΡΟΣ λέει:

  Το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν καλό!
  Το δίλημμα… ήταν αστείο.
  Αν το έκανε ο ΓΑΠ το Μάη του 2010 θα εκφραζόταν ο λαός!
  Και τώρα εκφράστηκε λέγοντας: «Κόψτε μου το λαιμό με πριόνι, όχι με τσεκούρι»

 3. Ο/Η G.T. λέει:

  Προς τους φίλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  Πριν το δημοψήφισμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατηγορούσε το ΚΚΕ ότι δε βάζει το θέμα εξόδου από την ΕΕ, παρ’ ότι δεν υπάρχει ανακοίνωση, δεν υπάρχει συγκέντρωση, δεν υπάρχει διαδήλωση του ΚΚΕ που να μη φιγουράρει το αίτημα εξόδου από την ΕΕ ως κυρίαρχο. Το ΚΚΕ επέλεξε με το άκυρο να διαφοροποιήσει τη θέση του προτάσσοντας καθαρά: όχι στα μνημόνια από τους θεσμούς, ΟΧΙ στα μνημόνια από την Κυβέρνηση, Έξω από την ΕΕ για να ανοίξει ο δρόμος για λαϊκή εξουσία. Για δυο μέρες η αμηχανία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν έκδηλη!!! Δεν πρόβαλλε καν την πρόταση του ΚΚΕ στη Βουλή για να αλλάξει το παραπλανητικό και διφορούμενο ερώτημα. Αντίθετα! Πρότασσε σαν επιχείρημα ότι το ερώτημα είναι σαφές: δεν είμαστε με το μνημόνιο των «θεσμών» και σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε. Ο Δελαστίκ ακόμα και μετά το δημοψήφισμα, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου (πέρα από τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς προς τους ψηφοφόρους του ΝΑΙ) ΕΙΠΕ: το δημοψήφισμα δεν ήταν ούτε για το ευρώ ούτε για την ΕΕ. Εκ των υστέρων έρχεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ζητά τη διαφοροποίηση του δικού της ΟΧΙ ως τριπλό ΟΧΙ. Αν μη τι άλλο είναι τραγελαφικό.
  Η επίθεση που δέχτηκαν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος ήταν ανήθικη, εμπαθής, απειλητική, κακόβουλη, και κυρίως διλημματική: το άκυρο θα καταμετρηθεί στο ΝΑΙ, μην αφήσεις το ΝΑΙ να υπερισχύσει και πάει λέγοντας. Δε κρύβουμε ότι πολλοί από μας κλονιστήκαμε. Πολλά μέλη και φίλοι του κόμματος, μπροστά στο δίλημμα επέλεξαν το νόμιμο ΟΧΙ. Πολλά από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος έχουμε να κοιμηθούμε μια εβδομάδα, κυρίως γιατί σκεφτόμασταν την επόμενη ημέρα. Και η επόμενη ημέρα ήρθε. Αποδείχτηκε ότι το κόμμα ευτυχώς με τη θέση του κράτησε ζωντανά και τα τρία ΟΧΙ. Τα κράτησε ζωντανά με κόστος. Αυτά τα τρία ΟΧΙ δεν τα καπηλεύεται το ΚΚΕ. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας τα ενστερνίζεται!!! Σας περιμένουμε στους αγώνες του σήμερα και του αύριο.
  Υ.Γ. Αφήνουμε πίσω τις απειλές, τους εκβιασμούς, τις ύβρεις και τα διλήμματα. Αυτό όμως που δεν αφήνουμε με τίποτα να πέσει κάτω είναι η προσπάθεια να λοιδορήσετε το ΚΚΕ. Αυτό το κόμμα χθες κράτησε ψηλά την αξιοπρέπεια και την ελπίδα ενός λαού.

 4. Ο/Η Γιωργος λέει:

  Το γνωρίζουν και πολλοί από αυτούς που ψήσιαν ΟΧΙ.

Άποστολή άρθρου μέσο Email