8 Αυγούστου 1953: Όταν τα χρέη της Γερμανίας «κουρεύτηκαν» κατά 60%

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Ιστορία • 8 Αυγούστου 2015

Στις 27 Φεβρουαρίου 1953 οι πιστωτές της Γερμανίας με πρωτοβουλία των ΗΠΑ συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο για να διευθετήσουν το χρέος της Γερμανίας και συγκεκριμένα αυτό της Δυτικής Γερμανίας. Το γερμανικό χρέος (προπολεμικό και μεταπολεμικό) ανερχόταν σε 32 δισεκατομμύρια μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στους πιστωτές περιλαμβάνονταν χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ιράν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Γιουγκοσλαβία, η Νότιος Αφρική και η Ελλάδα. Η Σοβιετική Ένωση και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου έξι μήνες και στις 8 Αυγούστου 1953 υπεγράφη η Συμφωνία του Λονδίνου για τα Γερμανικά Εξωτερικά Χρέη (London Agreement on German External Debts), που προέβλεπε «κούρεμα» κατά 60% και αποπληρωμή τους με μάρκα σε 30 χρόνια. Ένας σημαντικός όρος της συμφωνίας ήταν ότι αποπληρωμή θα γινόταν εφόσον η Δυτική Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνούσε το 3% των εσόδων της από το εξαγωγικό εμπόριο. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπέγραψε ο πρεσβευτής μας στο Λονδίνο, Λέων Β. Μελάς, και κυρώθηκε από τη Βουλή με το νόμο 3480/56 (ΦΕΚ 6/7.1.1956).

Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους, μαζί με το σχέδιο Μάρσαλ, βοήθησαν καθοριστικά στην οικονομική «απογείωση» της καθημαγμένης από τον πόλεμο Δυτικής Γερμανίας και τη βοήθησε να ενταχθεί ομαλά στους διεθνείς θεσμούς. Λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης, η αποπληρωμή του χρέους ήταν εύκολη υπόθεση για τη Δυτική Γερμανία. Η τελευταία δόση του πληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2010, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στον αστερισμό του πρώτου μνημονίου.

Πηγή: Σαν σήμερα 

Ετικέττες: , , , ,

Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο - "8 Αυγούστου 1953: Όταν τα χρέη της Γερμανίας «κουρεύτηκαν» κατά 60%"

  1. Ο/Η ΓΛΑΥΚΩΨ λέει:

    όπως πάντα … παράδοξο να το πω αλλά αληθινό εδώ και 2300 χρόνια δεν ρωτάει κανείς απολύτως τίποτα και πράττει χωρίς δημοψηφίσματα όπως είδαμε να συμβαίνει προσφάτως … αν τότε ο υπογράφων έκανε δημοψήφισμα για να γίνει αυτό το κούρεμα … έχω την πίστη πως κανείς Έλληνας μετά από τόσες εκτελέσεις δεν θα συμφωνούσε να χαριστεί το ποσό … το παράδοξο είναι πως ονομάστηκε και ΗΓΕΤΗΣ ο υπογράφων ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΤΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΡΩΤΗΣΕ ΑΝ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΤΟ ΠΟΣΟ?

Άποστολή άρθρου μέσο Email