Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Από τα Τέμπη στην Ειδομένη, ο δρόμος της προσφυγιάς

Μικρά παιδιά που κοιμόντουσαν στην άσφαλτο, μανάδες που νανούριζαν τα μωρά τους, πατεράδες σε απόγνωση μαζί με τα παιδιά τους,..

Μικρά παιδιά που κοιμόντουσαν στην άσφαλτο, μανάδες που νανούριζαν τα μωρά τους, πατεράδες σε απόγνωση μαζί με τα παιδιά τους, ήταν κάποιες από τις  εικόνες που αντικρίσαμε καθώς επισκεφτήκαμε το κομβόι των προσφύγων που αποκλείστηκε την Τρίτη στα Τέμπη.

Ο λόγος ήταν πως απαγορεύτηκε στα λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες από τον Πειραιά να φτάσουν στην Ειδομένη, με μοναδική εξήγηση πως στα σύνορα των Σκοπίων υπήρξε συνωστισμός.

prosfyges-tempi17 (15) (1)

Από το πρωί μέχρι το βράδυ η κατάσταση ήταν ίδια. Πόσο θα έμεναν στα Τέμπη, κανείς δεν γνώριζε και όλοι κοιτούσαν με αγωνία τον επικεφαλής της αστυνομίας που μιλούσε στον ασύρματο, μπας και καταλάβουν κάτι.

Χωρίς τροφή και νερό για ώρες ατελείωτες περίμεναν κάποια απάντηση. Και έτσι ο καθένας μονάχος του έψαχνε τρόπο να βάλει λίγο φαγητό στο στόμα του, με τα λιγοστά χρήματα του.

Στα Τέμπη είδαμε κυριολεκτικά να στήνεται μια νέα Ειδομένη. Άνθρωποι που κυνηγήθηκαν από τις πατρίδες τους και βιώσαν με τον πιο σκληρό τρόπο τα αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, αποκλείστηκαν χωρίς να το επιθυμούν στην καρδιά της Θεσσαλίας.

prosfyges-tempi17 (12) (1)

Πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία ξαπόσταιναν όπου μπορούσαν στη μέση της Εθνικής οδού.

Ακόμα και πάνω στα διάσπαρτα δεμάτια άχυρουπου έφεραν οι αγρότες του μπλόκου κάποιοι προσπάθησαν να ξεκουραστούν.

prosfyges-tempi17 (17) (1)

Και κάπως έτσι μετρούσαν σιωπηλοί τον χρόνο, έως ότου τους ανακοινωθεί πως μπορούν να  συνεχίσουν τα ταξίδι για την Ειδομένη.

Ευτυχώς που ο καιρός ήταν λιγάκι ευνοϊκός και τα μικρά παιδάκια βρήκαν την ευκαιρία να παίξουν για λίγο.

Μια μικρή μπάλα λοιπόν πετάχτηκε στο δρόμο και το «ματς» ξεκίνησε.

prosfyges-tempi17 (18) (1)

 

Φεύγουμε…

Λίγο μετά τις 16:00 ανακοινώθηκε πως δύο λεωφορεία θα ξεκινήσουν. Η αστυνομία ενημέρωσε  τους πρόσφυγες να επιβιβαστούν. Χαμόγελα παντού…

Κάποιοι έτρεχαν να μπουν πρώτοι στο λεωφορείο, κάποιοι ρωτούσαν  γεμάτοι αγωνία σε πόση ώρα θα φύγουν, άλλοι έψαχναν  να μάθουν αν το λεωφορείο στο οποίο είχαν επιβιβαστεί έχει δοθεί η άδεια να ξεκινήσει.

Ποιος ήταν ο προορισμός;

Ειδομένη, Σκόπια, Σερβία και από εκεί βήμα το βήμα να φτάσουν στη Γερμανία.

Αυτή τη διαδρομή μας περιέγραφαν σε σπαστά Αγγλικά οι περισσότεροι αποκλεισμένοι πρόσφυγες των Τεμπών.

prosfyges-tempi17 (10) (1)

Στην Ειδομένη τα σύνορα πάντως είναι κλειστά. Άλλοτε ανοίγουν για λίγο, όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Οι Αφγανοί δεν περνούν, σύμφωνα με απόφαση των Σκοπίων.

Η Ευρώπη έχει μετατραπεί πλέον σε φρούριο και νέοι φράκτες σηκώνονται.

Από την άλλη,Βουλγαρία και Σλοβενία στέλνουν και στρατό να φυλάει τα μεθοριακά περάσματα.

prosfyges-tempi17 (19) (1)

Η Αυστρία πάλι,επαναπροωθεί ακόμα και τους Σύριους πρόσφυγες προς το Νότο, με την δικαιολογία πως «δεν προέρχονται από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας»

Επίσης Δανία και Βέλγιο αφήνουν με το σταγονόμετρο την δυνατότητα διέλευσης από τα σύνορα τους.

prosfyges-tempi17 (4) (1)

Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα. Όλοι πάντως οι πρόσφυγες  λίγο πολύ ξέρουν πως υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα, όμως έχουν  την ελπίδα πως το μαρτύριο τους θα τελειώσει και θα φτάσουν εκεί που επιθυμούν.

prosfyges-tempi17 (5) (1)

***

Αργά το βράδυ της Τρίτης μάθαμε, πως τα λεωφορεία δεν έφυγαν τελικά από τα Τέμπη, ενώ κάποια άλλα έφτασαν μέσα στη νύχτα και έτσι εκατοντάδες πρόσφυγες κοιμήθηκαν στο δρόμο, ακόμα και ανάμεσα στα τρακτέρ του μπλόκου αναζητώντας ζεστασιά!

Μάθαμε επίσης πως ευτυχώς κάποια τρόφιμα και νερά έφτασαν στο σημείο των Τεμπών από αλληλέγγυους και από τους δήμους.

prosfyges-tempi17 (1) (1)

Την ίδια στιγμή όμως πληροφορηθήκαμε πως στο Μουργκάνι Καλαμπάκας, εγκλωβίστηκαν και άλλοι πρόσφυγες, καθώς και εκεί η αστυνομία απαγόρευσε την κίνηση των λεωφορείων.

Αλλά και ένα άλλο κομβόι αποκλείστηκε πιο νότια, στην περιοχή της Λαμίας. Εκεί πάνω από 500 πρόσφυγες, άφησαν τα λεωφορεία και αποφάσισαν να ταξιδέψουν με τα πόδια για την Βόρεια Ελλάδα.

prosfyges-tempi17 (8) (1)

Τα πράγματα συνεπώς είναι πολύ σοβαρά μιας και  ζούμε φρικτές καταστάσεις.Είναι προφανές πως Ελλάδα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα άτυπο στρατόπεδο προσφύγων, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των προηγουμένων ευρωλιγούριδων που πιστά αποδέχονται την πολιτική της Ε.Ε.

Μιας Ευρώπης των πολέμων, των φραχτών, της φτώχειας και της καταστολής.

Γιατί αυτή είναι σε τελική ανάλυση η Ευρώπη(τους)!

Σχετικά θέματα

Απόψεις