ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: συνεργασία ευκαιρίας και περιορισμένης διάρκειας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΛΑΚΑΣ Πολιτική • 27 Ιανουαρίου 2015

Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι ο προφανής λόγος που συνέδεσε την «ριζοσπαστική αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ με την «λαική- πατριωτική δεξιά» των ΑΝΕΛ. Κοινός παρανομαστής αυτής της κυβερνητικής «συμβίωσης» είναι η δέσμευση των δύο κομμάτων να αμφισβητήσουν την πολιτική των μνημονίων, εντός του ευρωπαικού πλαισίου. Πέραν αυτού του «κοινού παρανομαστή» τα δύο κόμματα θεωρούν ότι μπορούν να  αντλήσουν –το καθένα ξεχωριστά—κάποια οφέλη απ αυτήν την συνεργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, «βλέπει» την ευκαιρία της συνεργασίας του με του ΑΝΕΛ σε τρία επίπεδα:

Στο εσωτερικό της χώρας: Καθώς η συνεργασία με ένα «δεξιό» κόμμα κατευνάζει τις ανησυχίες της συντηρητικής μερίδας του πληθυσμού.

Στο εξωτερικό της χώρας: Καθώς το αίτημα αλλαγής της πολιτικής της λιτότητας αποσυνδέεται από το ιδεολογικό αριστερό του περίβλημα και γίνεται «εθνικό- διακομματικό».

Στο εσωτερικό του κόμματος: Η εξάρτηση του βίου της  κυβέρνησης από τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ προσφέρει το άλλοθι για τη χειραγώγηση των αριστερών τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους βλέπουν την ευκαιρία να πλαγιοκοπήσουν τη Νέα Δημοκρατία και να εξασφαλίσουν  κρίσιμα προγεφυρώματα στη μάχη που θα διαδραματιστεί για την φυσιογνωμία (και την ηγεσία) της δεξιάς παράταξης.

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προφανώς έχει ημερομηνία λήξης η οποία πιθανότατα συνδέεται με την ημερομηνία κατά την οποία θα επέλθει (ή όχι) η συμφωνία με τους δανειστές. Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, τα δύο κόμματα μπορούν να αντλούν τα όποια οφέλη της συγκυβέρνησης.

Η αποτίμηση/ εκμετάλλευση της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές επιτευχθεί, περί τα τέλη του καλοκαιριού  κατά πάσα πιθανότητα θα  υπενθυμίσει στους δύο κυβερνητικούς εταίρους τις αξεπέραστες διαφορές τους και την ανάγκη τους να πορευτούν χωριστά είτε εξαργυρώνοντας τα κέρδη  είτε μετρώντας τις ζημιές που προέκυψαν από την «ευκαιριακή» τους συμβίωση…

 

 

 

Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο - "ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: συνεργασία ευκαιρίας και περιορισμένης διάρκειας"

  1. Ο/Η Καλή Γκέλμπεση λέει:

    Περί «αξεπέραστων» διαφορών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
    Λέω τώρα εγώ, μήπως αυτές οι «αξεπέραστες» διαφορές «υπάρχουν» για να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή; Την στιγμή δηλαδή που θ’ αποφασίσουν πως είναι ώριμη για να πατήσουν το λαρύγγι τού λαού με το γνωστό …Καραμανλής ή τανκς;;; Ή ακόμη-ακόμη και για να το παίξουν …Χιλή τού Αλιέντε;;; Κι αν το φέρουμε στο πλέον σύγχρονο, μήπως για να «παιχτεί» κι εδώ κάτι ανάμεσα σε Ουκρανία και ΑΊγυπτο, με το λαό να ζητά στις «πλατείες» κατάλληλο δήμιο να του πάρει το κεφάλι ΣΥΡΙΖΑ;;;
    Θαρρώ δε χρειάζεται να εξηγήσω λεπτομερώς τις μεταφορικές έννοιες που καταθέτω. Κι ας κλείσω με το γνωστό «Φοβού τούς Δαναούς και δώρα φέροντες», που οπωσδήποτε διευκολύνει στην πλήρη κατανόηση των παραπάνω, για όποιον δυσκολεύεται ν’ αντιληφτεί τις ανησυχίες μου.
    Καλή Γκέλμπεση – συγγραφέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άποστολή άρθρου μέσο Email