Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πέντε χρόνια από την τούρκικη εισβολή στο Αφρίν

Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Κλάδος Ελαίας (Olive Branch) ανακοινώθηκε στις 19 Γενάρη 2018 -- Η Ρωσία άφησε ελεύθερο τον εναέριο χώρο πάνω από την βορειοδυτική Συρία για τα τουρκικά αεροπλάνα, στις 20 Γενάρη 2018 και την ίδια μέρα η Τουρκία ξεκίνησε αδιάκριτα και ανελέητα να βομβαρδίζει κάθε τμήμα της επαρχίας του Αφρίν.

Συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την εισβολή του τουρκικού στρατού στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν στην βορειοδυτική Συρία. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Κλάδος Ελαίας (Olive Branch) ανακοινώθηκε στις 19 Γενάρη 2018.

Η Ρωσία άφησε ελεύθερο τον εναέριο χώρο πάνω από την βορειοδυτική Συρία για τα τουρκικά αεροπλάνα, στις 20 Γενάρη 2018 και την ίδια μέρα η Τουρκία ξεκίνησε αδιάκριτα και ανελέητα να βομβαρδίζει κάθε τμήμα της επαρχίας του Αφρίν.

Κάτω από τα παγωμένα και αδιάφορα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, ξεφτιλίζοντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις 24 Φλεβάρη 2017, για κατάπαυση του πυρός σε όλη τη Συρία, προχωράει σε εθνοκάθαρση και γενοκτονία στη περιοχή. Η εισβολή της Τουρκίας και η σφαγή των λαών του Αφρίν έχει αρχίσει.

Είχε προηγηθεί, στις 23 Γενάρη του 2017, η Διεθνής Συνάντηση στην Αστανά του Καζαχστάν, ανάμεσα στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία όπου… «αναζητήθηκαν λύσεις για την κρίση της Συρίας». Η Τουρκία έκανε αρκετές παραχωρήσεις στη Ρωσία για να εξασφαλίσει την άδεια να λεηλατήσει τις βόρειες περιοχές της Συρίας. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Αστανά επέτρεψαν στην Τουρκία να εισβάλλει στη συριακή επικράτεια με διεθνή έγκριση, με πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ο αναφερόμενος λόγος της εισβολής ήταν η ασφάλεια των τουρκικών συνόρων από διασυνοριακές επιθέσεις από το Αφρίν. Ωστόσο, μια έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση είχε διογκώσει κατάφωρα τα στοιχεία που αναφέρθηκαν για να δικαιολογήσει την εισβολή, υποστηρίζοντας έναν αριθμό 700 διασυνοριακών περιστατικών που προήλθαν μόνο από το Αφρίν, ενώ στην πραγματικότητα η Τουρκία βίωσε μόνο 26 διασυνοριακές επιθέσεις από ολόκληρη τη Συρία μαζί.

Στις 21 Γενάρη 2018 εισέβαλε και ο τουρκικός στρατός με εμπροσθοφυλακές του τις ισλαμοφασιστικές συμμορίες, μεταμορφώσεις του ISIS, όπως το Ταχρίρ αλ-Σαμ, και τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Η σφαγή του πληθυσμού του Αφρίν έχει ξεκινήσει.

Η ανοχή των Ρώσων και των Ιρανών, η σιωπή των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων ισοδυναμεί με συνενοχή και συμφωνία με τις σφαγές που πραγματοποιούνται. «Σωπαίνουμε όταν τα παιδιά κοιμούνται. ΟΧΙ όταν σκοτώνουν  τα παιδιά», φωνάζουν οι Κούρδοι στην παγκόσμια Κοινή Γνώμη με κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Μετά από 57 μέρες σφοδρών βομβαρδισμών  από βαρύ πυροβολικό και αεροπλάνα, παρά την ηρωική αντίσταση του λαού του Αφρίν και των μαχητών και μαχητριών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG/YPJ), τα θύματα, νεκροί και τραυματίες, ανάμεσα στους αμάχους πολίτες, ηλικιωμένοι, γυναίκες και δεκάδες παιδιά, οι ερημώσεις χωριών,  οι καταστροφές κτιρίων (κατοικίες, νοσοκομεία, σχολεία) οδήγησαν στην επιλογή, από την μεριά των Κούρδων μαχητών, να εκκενωθεί η πόλη από τους μαχητές και από κατοίκους, προκειμένου να αποφευχθούν οι σφαγές των κατοίκων και η ολοκληρωτική καταστροφή της πόλης. Την Κυριακή, 18 Μάρτη 2018, τουρκικές δυνάμεις εισβολής μαζί με τους συμμάχους τους, τους ακραίους ισλαμιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, εισέβαλαν στις σχεδόν άδειες από τους κατοίκους τους συνοικίες του Αφρίν.

Σχετικά στο Οι Τούρκοι εισβολείς «απελευθερώνουν» το Αφρίν από τους… κατοίκους του

Εξι χρόνια μετά, το τουρκικό κράτος έχει χρησιμοποιήσει κάθε απάνθρωπη μέθοδο καταπίεσης. Τα βρώμικα σχέδια της Τουρκίας για την καταστροφή του πολιτισμού και της ιστορίας της περιοχής συνεχίζουν να εφαρμόζονται με στόχο την εξαφάνιση κάθε ίχνους από την ύπαρξη των Κούρδων στο Αφρίν. Καθημερινά βιασμοί, δολοφονίες, απαγωγές, κατασχέσεις περιουσιών, λεηλασίες σημειώνονται σε βάρος του πληθυσμού που δεν εγκατέλειψε την πόλη, για να απαρνηθεί την πολιτιστική του ταυτότητα, την θρησκεία του (αλεβίτες, γεζίντι, σιίτες κλπ.) ή να παρατήσουν τις περιουσίες τους και να φύγουν από την περιοχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αφρίν – Συρία, περισσότεροι από 8.063 πολίτες απήχθησαν στη διάρκεια των πέντε ετών κατοχής, η τύχη περισσότερων από το ένα τρίτο από αυτούς είναι ακόμα άγνωστη ενώ εκατοντάδες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από καταβολή τεράστιων ποσών για λύτρα.

Περισσότεροι από 655 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους 498 άνθρωποι που σκοτώθηκαν από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς, 90 έχασαν τη ζωή τους κάτω από βασανιστήρια. Στους τουρκικούς βομβαρδισμούς  τραυματίστηκαν πάνω από 696, μεταξύ των οποίων 303 παιδιά και 213 γυναίκες.

Περισσότερα από 333.900 ελαιόδεντρα και διάφορα δασικά δέντρα έχουν κοπεί και πάνω από το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης έκτασης,  περισσότερα από 11 χιλιάδες εκτάρια, έχει καεί από την κατάληψη του Αφρίν.

Οικογένειες μισθοφόρων εγκαταστάθηκαν στα σπίτια πολιτών του Αφρίν.

84 οικογένειες μισθοφόρων εγκαταστάθηκαν στο χωριό Maarska στη Shera. 2.200 μισθοφόροι στο χωριό Maryamin. 69 μισθοφόροι στο χωριό Τρινάδα. 100 μισθοφόροι στο χωριό Maarat. 60 στο χωριό Mulla Khalil Jenderes. Στην περιοχή Sherawa, περίπου 1.250 μισθοφόροι εγκαταστάθηκαν στο χωριό al-Ghazawiya, 500 στο χωριό Iska, 560 μεταξύ των χωριών Al-Ghazawiya και Burj Abdalo.

Με χρηματοδότηση και υποστήριξη από ευρωπαϊκούς και οργανισμούς του Κόλπου, και την επίβλεψη της Τουρκικής Οργάνωσης Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), η Τουρκία εργάστηκε για την κατασκευή συγκροτημάτων οικισμών στις περισσότερες πόλεις και περιοχές του κατεχόμενου καντόνιου Αφρίν και ίδρυσε περισσότερες από 30 στρατόπεδα και 30 οικισμούς στην περιοχή του Αφρίν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει σχεδόν 400.000 ανθρώπους στα χωριά και 500 οικογένειες στις συνοικίες του Αφρίν.

Πριν από την τουρκική εισβολή, ήταν ένα από τα πιο ειρηνικά και ασφαλή μέρη της Συρίας, χωρίς ουσιαστικά να είχε δει ποτέ μάχες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου περιστασιακές αψιμαχίες μεταξύ YPG/YPJ και τζιχαντιστικών δυνάμεων στα σύνορά της. Ως αποτέλεσμα, το Αφρίν πρόσφερε ειρηνικό καταφύγιο σε πάνω από 300.000 εσωτερικά εκτοπισμένους από άλλα μέρη της Συρίας.

 

Αλλαγή ταυτότητας του Αφρίν

 

Το Καντόνι Αφρίν ήταν το δυτικότερο καντόνι της Ροζάβα και της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, όπου ζούσαν 200.000 Κούρδοι. Αν και ο πληθυσμός ήταν συντριπτικά κούρδικος, ζούσαν ανάμεσά τους διάφορες θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Γιεζίντι, των Αλαουιτών και των Χριστιανών μαζί με τους Σουνίτες Μουσουλμάνους.

Μετά την κατοχή του καντονιού του Αφρίν, η Τουρκία και οι μισθοφόροι της προσπάθησαν να εκδιώξουν όλους τους αυτόχθονες κατοίκους διαπράττοντας φρικτά εγκλήματα.

Αντικατέστησαν τα ονόματα περιοχών, δρόμων και κτιρίων με οθωμανικά ονόματα. Η τουρκική σημαία και οι εικόνες του Ερντογάν τοποθετήθηκαν παντού σε πινακίδες σε χωριά, συνοικίες και κέντρα. Στα σχολεία επιβλήθηκε η χρήση της τουρκικής γλώσσας.

Ιεροί τόποι καταστράφηκαν, και βεβηλώθηκαν οι τάφοι των μαρτύρων.

 

Καταστροφή ιστορικών μνημείων

 

Το γκρέμισμα του αγάλματος του Kawa (Κάβα) στο κέντρο του Αφρίν, στις 18 Μάρτη 2018, από τους Τούρκους εισβολείς και τους ισλαμοφασίστες συμμάχους τους.

Ιστορικά μνημεία και Αρχαιολογικοί χώροι δεν γλίτωσαν από τη θηριωδία της τουρκικής κατοχής. Τουλάχιστον 5 αρχαιολογικοί χώροι που αποτύπωναν την ιστορία της περιοχής καταστράφηκαν. Το Ain Dara, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Συρία από την UNESCO, η τοποθεσία των Χετταίων (Nešili) (1200 π.Χ.) και η τοποθεσία του Προφήτη Χόρι, η οποία χρονολογείται από την περίοδο των Χουριών, περίπου το 3500 π.Χ., και κατατάχθηκε από την UNESCO ως ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία στη Συρία και τη Μέση Ανατολή .

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αρχαιοτήτων στο Αφρίν, περισσότεροι από 59 αρχαιολογικοί χώροι και περισσότερα από 28 θρησκευτικά ιερά διαφόρων αιρέσεων και θρησκειών, βανδαλίστηκαν και καταστράφηκαν, εκτός από τις μπουλντόζες που κατέστρεψαν πολλούς τάφους και τη μετατροπή ενός από αυτούς σε κτηνοτροφική αγορά.

 

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD) καταγγέλλει τα συνεχιζόμενα τουρκικά εγκλήματα στο Αφρίν

 

Το Συριακό Δημοκρατικό Συμβούλιο (MSD) σε δήλωσή του μπροστά στην συμπλήρωση πέντε ετών από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στην πόλη Αφρίν και την ύπαιθρό της, καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή στο Αφρίν και αναφέρει καθημερινά εγκλήματα όπως απαγωγές, δολοφονίες, δήμευση περιουσίας και λεηλασίες:

«Σήμερα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης κατά της πόλης του Αφρίν και της υπαίθρου της, η οποία η οποία χρησιμοποίησε όλα τα όπλα για να ματαιώσει το έργο της Αυτόνομης Διοίκησης, και κατέληξε στην κατάληψη της πόλης παρά την ηρωική αντίσταση κατά της κατοχής,.

Από την κατάληψη του Αφρίν, η περιοχή ζει μια τραγική πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Οι μάχες μεταξύ των φατριών έχουν γίνει σταθερή και μόνιμη κατάσταση στην πόλη και τα περίχωρά της, εκτός από τις τουρκικές παραβιάσεις κατά των κατοίκων της.

Η πόλη γίνεται μάρτυρας καθημερινών απαγωγών, δολοφονιών, αρπαγών περιουσιών και λεηλασιών κατοικιών πολιτών, μαζί με παράνομα και βάρβαρα βασανιστήρια γηγενών στα κέντρα κράτησης, τα οποία προστίθενται στην πολιτική του εκτουρκισμού στο Αφρίν, στα περίχωρά του και σε όλες τις άλλες κατεχόμενες περιοχές στη βόρεια Συρία, όπου έχει επιβληθεί η εκπαίδευση στην τουρκική γλώσσα. Επίσης, η επιβολή συναλλαγής σε τουρκική λίρα αντί για συριακή και αλλαγή ονομάτων δρόμων, δημοσίων πλατειών και σχολείων, είναι αδιάψευστη απόδειξη της πολιτικής δημογραφικής αλλαγής που ακολουθεί ο τουρκικός στρατός κατοχής στα κατεχόμενα στη Συρία.

Όχι πολύ μακριά από την περιοχή του Αφρίν, χιλιάδες εκτοπισμένοι στις περιοχές Σεχμπά περιμένουν ακόμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους και αγωνίζονται να επιβιώσουν στους καταυλισμούς όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα πρόγραμμα παρέμβασης του ΟΗΕ.

Η περιοχή βιώνει σημάδια μιας διαδικασίας προσέγγισης μεταξύ του τουρκικού καθεστώτος και της κυβέρνησης στη Δαμασκό. Αυτό συμβαίνει παρά την τουρκική κατοχή και είναι οι ίδιοι οι Σύριοι που υποφέρουν. Ο μεγαλύτερος ωφελούμενος από την τρέχουσα κατάσταση είναι ο Ερντογάν, ο οποίος προετοιμάζεται για τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία. Ο Άσαντ, από την άλλη, επιδιώκει να τερματίσει τη διεθνή απομόνωση που του έχει επιβληθεί. Αυτή η προσέγγιση αναμφίβολα θα τορπιλίσει την ήδη σταματημένη ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία.

Καλούμε τις διεθνείς δυνάμεις και τον Αραβικό Σύνδεσμο να σταθούν ενάντια στις πολιτικές του τουρκικού κράτους για εισβολή στα εδάφη των γειτόνων του. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι αυτή η πολιτική αποτελεί απειλή όχι μόνο για τη Συρία αλλά και για την ενότητά της. Προτρέπουμε τις διεθνείς δυνάμεις και τον Αραβικό Σύνδεσμο να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στα δεινά των γηγενών του Αφρίν».

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις