Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Κώστας Μουσούρης: πάθος θεάτρου

Σαν σήμερα, 7 Δεκέμβρη, το 1976 πέθανε ο Κώστας Μουσούρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ιδρυτής τριών θεάτρων και θεατρικός επιχειρηματίας, από το θέατρο του οποίου αναδείχθηκαν εμβληματικές μορφές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου.

Σαν σήμερα, 7 Δεκέμβρη, το 1976 πέθανε ο Κώστας Μουσούρης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, ιδρυτής τριών θεάτρων και θεατρικός επιχειρηματίας, από το θέατρο του οποίου αναδείχθηκαν εμβληματικές μορφές του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Υπήρξε πρώτος σύζυγος της ηθοποιού Αλίκης Θεοδωρίδου και αδελφός του επίσης ηθοποιού Σπύρου Μουσούρη. Σε ηλικία 16 ετών έγινε μαθητής του Μιλτιάδη Λιδωρίκη και του Σπύρου Μελά και στα 1922 έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο. Ακολούθησε συνεργασία με τον θίασο Κυβέλης πριν γίνει συνιδρυτής του «Θιάσου των Νέων» στο Παγκράτι το 1924. Το 1929 συγκροτεί θίασο με την Αλίκη Θεοδωρίδου και το 1932 συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο.

Με την Έλλη Λαμπέτη

Το 1933 χτίζει το καλοκαιρινό θέατρο «Αλίκη» και το 1934 το χειμερινό όπου και συνεργάζεται με κορυφαίους πρωταγωνιστές της εποχής. Μετά από μια διετία στην Αμερική (1946-1948), έχοντας χωρίσει με την Αλίκη Θεοδωρίδου και παντρεμένος πλέον με την Έλλη Σταθάκη (πρώτη σύζυγος του Αλέκου Λιδωρίκη),επιστρέφει στην Ελλάδα και το 1951 ανακαινίζει το θέατρο της πλατείας Καρύτση που μετονομάζεται σε «Θέατρο Κώστα Μουσούρη».

Με την Τζένη Καρέζη

Ακολουθούν θρυλικές συνεργασίες και παραστάσεις που άφησαν εποχή. Συμπρωταγωνίστριές του μετά το 1949, υπήρξαν οι Έλλη Λαμπέτη, Ελένη Χατζηαργύρη, Τζένη Καρέζη, Bάσω Μανωλίδου, Αντιγόνη Βαλάκού, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλεξάνδρα Λαδικού και Τζένη Ρουσσέα.

Φιλμογραφία Έρως και κύματα (1927), Αστέρω (1929), Αγνούλα (1939), Όλα για το παιδί της (1958), Τον παλιό εκείνο καιρό (1964).

Ο Κώστας Μουσούρης διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου από το 1950 έως το 1964. Είχε τιμηθεί με το Χρυσό Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος Γεωργίου Α’, με το Χρυσό Ταξιάρχη του Φοίνικος, το Αργυρό Κλειδί της πόλης των Αθηνών και το Αργυρό Μετάλλιο του Συλλόγου Αθηναίων. 

Εμφανίσθηκε με το θίασό του σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος ενώ κατ΄ επανάληψη επισκέφθηκε ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου (Κάιρο, Αλεξάνδρεια), Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη) αλλά και της Αιθιοπίας και του Σουδάν.

Ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση και την πεζογραφία δημοσιεύοντας πολλά έργα καθώς και μελέτες, άρθρα και διηγήματα σε διάφορα έντυπα.

Πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 1976 σε ηλικία 73 ετών αφήνοντας μια πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. 

Το 1961 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «25 χρόνια θεάτρου Κώστα Μουσούρη» ενώ το 2002 ο Μίλτος Α. Λιδωρίκης εξέδωσε το «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ ΠΑΘΟΣ ΘΕΑΤΡΟΥ».

 

Απόψεις