Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Όπλα και ελικόπτερα από τη Λετονία στην Ουκρανία

Η Λετονία παράδωσε στο Κίεβο έξι πυροβόλα διαμετρήματος 155 χιλιοστών Μ109, αμερικανικής κατασκευής, και τέσσερα ελικόπτερα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας..

Η Ουκρανία έχει λάβει μέχρι σήμερα επτά διαφορετικά είδη οβιδοβόλων διαμετρήματος 155 χιλιοστών, που είναι τυποποιημένα στα κράτη-μέλη του NATO.

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τα Ηνωμένα Έθνη.

Αφότου κλείστηκε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις, διευκρίνισε ο ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό προς της κατεύθυνση της Ουκρανίας.

Συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στην Τουρκία. Μέχρι τώρα, έχουν εξαχθεί 560.000 τόνοι σιτηρών, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα παραμένουν στην Ουκρανία. 

Από τα προϊόντα που εξήχθησαν, πάνω από το ένα τέταρτο είχε προορισμό την Τουρκία, το 22% το Ιράν και τη Νότια Κορέα, το 8% την Κίνα και το 6% την Ιρλανδία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι συμφώνησαν χθες Τρίτη να «εργαστούν μαζί προκειμένου να λάβει τέλος η σύρραξη» στην Ουκρανία, ανέφερε το Ελιζέ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Αντάλλαξαν απόψεις τηλεφωνικά για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Εμ. Μακρόν, ο οποίος υποδέχθηκε τον ινδό πρωθυπουργό στο Παρίσι τον Μάιο, ανέφερε την «αποφασιστικότητα της Γαλλίας να συνεχίσει την υποστήριξή της στην Ουκρανία».

Η Ινδία έχει αποφύγει να καταδικάσει ανοικτά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια και να πάρει σαφή θέση στις ψηφοφορίες στον ΟΗΕ. Τον Ιούνιο προσυπέγραψε διακήρυξη της G7 που δεσμευόταν υπέρ του «σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας άλλων κρατών».

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τις «προκλήσεις στον χώρο του Ινδο-Ειρηνικού και την κατάσταση στη Σρι Λάνκα».

Κινεζικό πλοίο επιστημονικής έρευνας ελλιμενίστηκε χθες Τρίτη στο λιμάνι Χαμπαντότα, στη νότια Σρι Λάνκα, το οποίο διαχειρίζεται κινεζική εταιρεία, παρά τις ανησυχίες της Ινδίας και των ΗΠΑ, που έχουν εκφράσει φόβους ότι θα επιδοθεί σε κατασκοπεία.

Η Ινδία ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ινδικό Ωκεανό και στην καταχρεωμένη Σρι Λάνκα, που θεωρεί μέρος της σφαίρας επιρροής του. Το Πεκίνο έχει αναλάβει διάφορα έργα υποδομών στο νησί τα τελευταία χρόνια.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα

Απόψεις