Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Οι Τούρκοι φοιτητές στο πλευρό των Ελλήνων σπουδαστών

 – της Ναταλί Γλέζου Σήμερα οι φοιτητές του ελεύθερου δημοκρατικού Πανεπιστημίου, απευθύνουν ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης  στους Έλληνες συναδέλφους τους που..

 – της Ναταλί Γλέζου

Σήμερα οι φοιτητές του ελεύθερου δημοκρατικού Πανεπιστημίου, απευθύνουν ισχυρά μηνύματα αλληλεγγύης  στους Έλληνες συναδέλφους τους που μάχονται εναντίον του εκπαιδευτικού νομοσχεδίου που, μεταξύ άλλων, νομοθετεί την παρουσία ειδικού αστυνομικού σώματος ΟΠΠΙ μέσα στις Σχολές. 

Σήμερα όλος ο προοδευτικός ακαδημαϊκός κόσμος της Τουρκίας, με τους φοιτητές μπροστά, αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη του, αφιερώνοντας την σημερινή του πορεία στην αγωνιζόμενη νεολαία της χώρας μας, έχοντας μάθει ήδη  την δράση της Αστυνομίας του Κ. Μητσοτάκη, με τους ξυλοδαρμούς και τις συλλήψεις συναδέλφων τους ακόμα και έξω από τα σπίτια τους. 

Φωτογραφίες (του Ozan Açıdere) και βίντεο από την κινητοποίηση: 
 

 
 
 
Σήμερα από τον Βόσπορο απευθύνεται  κοινό προσκλητήριο αγώνα στους Έλληνες συναδέλφους και συντρόφους τους, που μάχονται ενάντια στην “κολλεγιοποίηση” της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενάντια στον εκπαιδευτικό, αυτήν την φορά, “κόφτη” θέσπισης κατώτατου βαθμού, με παράλληλη αύξηση του βαθμού δυσκολίας θεμάτων εξωστρακίζοντας τους αδύναμους μαθητές προς τα ιδιωτικά κολλέγια, αποκύημα της κοινής ελιτίστικης νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής κοσμοθεωρίας  στις χώρες μας. 
 

 

Και τιμούν την μνήμη του Αλέξη και του Berkin….

Ακολουθεί το Δελτίο τύπου του Συλλόγου Φοιτητών:

Σήμερα είναι Τετάρτη 27 Ιανουαρίου. Βρισκόμαστε στην 4η εβδομάδα των κινητοποιήσεων μας ενάντια στον κρατικό διορισμό του Πρύτανη στο Βόσπορο. 

Γνωρίζουμε ότι η αντίσταση μας  δεν περιορίζεται μόνο στο δικό μας Πανεπιστήμιο, σε αυτήν πόλη, σε αυτήν την χώρα.

Εκείνοι που απαγορεύουν τις διαδηλώσεις στην πόλη μας, συλλαμβάνουν τους φίλους μας και κατακλύζουν  με τον αστυνομικό στρατό τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, δεν μπορούν  να σταματήσουν όλους όσους αντιστέκονται ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα απευθύνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς  στους συντρόφους μας στην Ελλάδα που άναψαν την φλόγα της αντίστασης, δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν επιθυμούν αστυνομικές δυνάμεις στις Σχολές τους.

Και εμείς με την σειρά μας διακηρύσσουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι  στον αγώνα τους, δηλώνουμε ότι η αντίσταση μας έχει κοινά χαρακτηριστικά.

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα περιόρισε την είσοδο στα Πανεπιστήμια χρησιμοποιώντας σαν δικαιολογία  τον κορονοϊό. 

Λένε ότι απαγορεύεται η είσοδος στα Πανεπιστήμια  για τους πολίτες, ακόμα και στους ίδιους τους φοιτητές.

Αλλά η Αστυνομία μπορεί !

Η κυβέρνηση σκοπεύει να περάσει ειδικό νόμο  που θα θεσμοθετεί την μόνιμη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Οι σύντροφοι μας απορρίπτουν αυτό το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Παιδεία και ο αγώνας  τους απλώνεται από τους δρόμους της Αθήνας και σε άλλες πόλεις. 

Το Πανεπιστήμιο του Βόσπορου, επίσης, βρίσκεται υπό την κατοχή αστυνομικών δυνάμεων: ένστολων όπως και εκείνων με πολιτικά.

Όλες οι  περιοχές γύρω από το Πανεπιστήμιο μας  , η γειτονιά μας, είμαστε αποκλεισμένοι από τεθωρακισμένα οχήματα, αστυνομικά τανκ και οδοφράγματα

Γνωρίζουμε ότι κάθε μέρα είμαστε υπό παρακολούθηση σε κάθε βήμα που κάνουμε.

Στις φοιτητικές λέσχες , όπου οι τιμές αυξάνονται για τους φοιτητές, οι αστυνομικοί τρώνε δωρεάν . Μας παρακολουθούν συνέχεια εντός και εκτός του Πανεπιστημίου.

Αυτοί οι αποκλεισμοί στη Τουρκία και στην Ελλάδα δείχνουν σε ολόκληρο τον κόσμο ότι οι ισχυροί  φοβούνται όσους ορθώνουν το ανάστημα τους και αντιστέκονται σε κάθε αδικία, γιατί γνωρίζουν την δύναμη της ενότητας.

Σε αντίθεση με τους στρατούς της Αστυνομίας που έχουν συγκεντρωθεί στα Πανεπιστήμια μας, η δική μας δύναμη απορρέει από δίκαια αιτήματα. 

Και γνωρίζουμε  ότι εκείνοι που δολοφόνησαν τον Αλέξη, είναι οι ίδιοι με εκείνους που δολοφόνησαν τον Berkin και σήμερα είναι οι ίδιοι που έχουν καταλάβει τα Πανεπιστήμια μας.

Θα αντισταθούμε  μέχρι να φύγουν μαζί με τους “έμπιστους” πρυτάνεις. 

Ούτε στην Ελλάδα ούτε στη Τουρκία  δεν θα επιτρέψουμε μη εκλεγμένους κυβερνητικούς διορισμένους .

Δεν θα επιτρέψουμε την παρουσία της Αστυνομίας στις Σχολές μας.

Δεν θα παραιτηθούμε από την συλλογική μας αντίσταση .

Σε απομόνωση δεν μπορεί να υπάρξει καμία νίκη, είτε όλοι μαζί ή κανένας από εμάς».

***

Σήμερα η καρδιά του φοιτητικού κινήματος στην Τουρκία χτυπάει για άλλη μια φορά στον Βόσπορο με το βλέμμα στο Αιγαίο και στην Ελλάδα.  Εκεί που οι μαθητές, οι φοιτητές σήμερα ορθώνουν το ανάστημα τους, για άλλη μια φορά, σε μια κυβέρνηση που εξαπολύει πογκρόμ εναντίον των μη «υπάκουων» Ακαδημαϊκών και των φοιτητών..

Κρατώντας στα κελιά της, περίπου, 50.000 μαθητές-φοιτητές, ενώ μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, λαμβάνουν χώρα χιλιάδες απολύσεις, εξαφανίσεις και δολοφονίες εναντίον του τουρκικού λαού.

Με σωρεία καταγγελιών για τα απάνθρωπα βασανιστήρια που ωχριούν μπροστά στις σκηνές της ταινίας “εξπρές του μεσονυχτίου”.

Συγκεκριμένα 5800 Ακαδημαϊκοί απολύθηκαν… Φοιτητές στα τουρκικά μπουντρούμια βασανίστηκαν.

Ένας από τους συλληφθέντες δήλωσε  στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:  “Φοβόμαστε πολύ. Οι γνώμες μας ακόμα και οι σκέψεις μας και τα σώματα μας γίνονται στόχοι άσκησης βίας από όλες τις πλευρές (κρατικές, αστυνομικές αρχές). Τώρα σκεφτόμαστε όχι μια αλλά δυο, τρεις, τέσσερις φορές πριν πούμε ή γράψουμε οτιδήποτε”.

Βιασμοί, σπασμένα, διαλυμένα κορμιά κ.α  πρακτικές συνήθεις από τους Τούρκους ανθρωποφύλακες εναντίον Κούρδων, Αριστερών, Μαρξιστών, πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, Δημοσιογράφων εναντίον φοιτητών, Καθηγητών , δημοσίων υπαλλήλων που βαφτίζονται ύποπτοι “τρομοκράτες” ( «διασύνδεση» τους με το Κίνημα του Φ.Γκιουλέν ή με το κουρδικό κίνημα) .

Από 1η Ιανουαρίου, στον Βόσπορο, οι φοιτητές σύσσωμος ο ακαδημαϊκός κόσμος του δημόσιου πανεπιστημίου αντιστέκονται στον απευθείας διορισμό, του πολιτικού στελέχους και υποψήφιου του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρ.Τ. Ερντογάν, “kayyum” (έμπιστου) Melih Bulu. 

Συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την τήρηση του ακαδημαϊκού, δημοκρατικού πρωτόκολλου (ανάδειξη υποψηφίων από την Σύγκλητο) για την διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών, που επιστρέφει την χώρα πίσω στα προστάγματα των στρατιωτικών πραξικοπημάτων της δεκαετίας του ’80.  

Το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο  αντιστέκεται συλλογικά ενάντια στην πολιτική παρέμβαση, στην λογοκρισία, στην συντριβή του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας, στον περιορισμό της ακαδημαϊκής έρευνας για “αμφιλεγόμενα” ή “κρίσιμα” ζητήματα, όπως οι γενοκτονικές επιχειρήσεις εναντίον του κουρδικού λαού,  στην φιλελευθεροποίηση με την ενσωμάτωση των κανόνων της αγοράς στα ακαδημαϊκά προγράμματα και την ιδιωτικοποίηση.

Το Πανεπιστήμιο του Βόσπορου  (Boğaziçi University), το Χάρβαρντ της Τουρκίας, μάχεται για την  ακαδημαϊκή ελευθερία έκφρασης, που αποτελεί τον καθρέφτη της δημοκρατίας .

Στο δημόσιο πανεπιστήμιο , διεθνούς κύρους, με διεθνείς βραβεύσεις, κόσμημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα, κάθε χρόνο οι φοιτητές του επιλέγονται από 2,5 εκ μαθητές με βάση τις επιδόσεις τους στις εισαγωγικές εξετάσεις. 

Ο διορισμός του πολιτικού συνεργάτη του Ερντογάν, αντίκειται στη δημοκρατική παράδοση του Πανεπιστημίου.

Άλλωστε στην Τουρκία η Ακαδημαϊκή Κοινότητα  διέπεται από δημοκρατικές αρχές και αξίες και στις τάξεις της έχει και στελέχη της τουρκικής Αριστεράς.  

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον  Ergun Yildirim, Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Zaim στην Κωνσταντινούπολη ,” δεν υπάρχουν συντηρητικοί ή εθνικιστές Ακαδημαϊκοί στον Βόσπορο”.   Σίγουρα, όμως, φημίζεται για το δημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης του από την βάση προς τα ανώτερα επίπεδα της ακαδημαϊκής ιεραρχίας. 

Η αντίσταση της τουρκικής νεολαίας απλώνεται σε όλα τα τουρκικά ιδιωτικά και δημόσια, Πανεπιστήμια.

Είναι χαρακτηριστική  η δήλωση από  τον Σύλλογο Φοιτητών από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης :

 «Απευθύνουμε  αγωνιστικούς χαιρετισμούς, είμαστε μαζί σας! Αυτή η μάχη είναι η μάχη της νεολαίας και της εργατικής τάξης. Όχι μόνο οι διορισμένοι Πρυτάνεις αλλά και κάποιοι άλλοι θα χάσουν τις θέσεις τους».

Και η δήλωση της Καθηγήτριας Ψυχολογίας στον Βόσπορο Esra Mungan: “Δεν παραιτούμαστε, δεν θα υποκύψουμε..

Είμαστε εξαγριωμένοι αλλά νοιώθουμε  ότι κάθε μέρα γινόμαστε πιο δυνατοί.

Ή όλοι μαζί ή κανένας από εμάς.

Αυτή η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει  άλλο σε αυτόν τον δρόμο.

Αυτός ο αγώνας θα συνεχισθεί.

Εάν αυτή η χώρα γνωρίσει όμορφες μέρες, θα τις ζήσουμε μαζί σας“

Σχετικά θέματα

Απόψεις