Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Μητσοτάκης-Τσίπρας για παρακολουθήσεις: Διάλογοι προεκλογικοί (και γραφικοί) εάν δεν ήταν (και) επικίνδυνοι

Διάλογοι «απείρου κάλλους» μεταξύ του πρωθυπουργού και του πρόεδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλληλοκατηγορίες για παρακολουθήσεις μακρία από την ουσία: Την ανοιχτή παρακολούθηση του «εχθρού λαού».

Mητσοτάκης και Τσίπρας, σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις παρακολουθήσεις, έδειξαν πόσο λίγοι είναι και πόσο έχουν δεσμεύσεις, πολιτικές και μη. Αποφεύγοντας την ουσία, προχώρησαν σε έναν τσακωμό που, αν δεν ήταν τόσο  σοβαρό το ζήτημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί γραφικός. 

Οι (προεκλογικοί) διάλογοι τους ήταν επικίνδυνοι, διότι έκρυβαν κάτω από το χαλί την μπόχα ενός κράτους που δηλώνει ανοιχτά: Θα σας παρακολουθούμε όλους.

Δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες περί παρακολουθήσεων, χωρίς να θίγεται καθόλου βασικό: Το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που υπήρχε και που θα υπάρχει από εδώ και πέρα, με τη μεγαλύτερη θωράκιση της ΕΥΠ και των άλλων μηχανισμών παρακολούθησης.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα για παρακολούθηση του ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Φλώρου, απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Προφανώς και δεν γνώριζα… Είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης. Ντροπή σας. Ότι παρακολουθώ ή ή ότι γνώριζα ότι παρακολουθείται ο κ. Φλώρος; Δεν ντρέπεσαι λίγο; Δεν ντρέπεσαι; Να παρακολουθώ τον Χατζηδάκη που τον ξέρω 30 χρόνια γιατί; Να μάθω πότε θα αυξήσουμε τις συντάξεις;».

Στο σημείο εκείνο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αντέδρασε έντονα όρθιος και κουνώντας έντονα τα χέρια του. «Κύριε Τζανακόπουλε είστε σε παραληρηματική κατάσταση. Δείτε το λίγο» είπε ο πρωθυπουργός. 

Απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα, σε σχέση με το αν παρακολουθήθηκε πολιτικό πρόσωπο ή δημοσιογράφος, ο Κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι, ενώ γνώριζε ότι είχε παρακολουθηθεί επί των ημερών του ο κ. Πιτσιόρλας, είπε στη Βουλή ότι δεν υπήρχε πολιτικός. «Είχα πει για βουλευτή» παρενέβη ο Αλ. Τσίπρας με τον Κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Τι λέει ο κ. Τσίπρας; Γνώριζα ότι παρακολουθείται ο κ.Πιτσιόρλας αλλά είπα ότι δεν παρακολουθείται κανένας βουλευτής για να είμαι τυπικά σωστός. Σας αναρωτώ εγώ: Κύριε Τσίπρα, επί ημερών σας είχαν γίνει νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ που να αφορούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους, ή ανώτατους δικαστές; Εγώ σας απάντησα. Εσείς θα απαντήσετε;».

«Θεωρώ ότι είναι σωστή επιλογή να υπάγεται η λειτουργία της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη γιατί πρέπει να στρέφει τις δυνάμεις της εκτός Ελλάδος, σε κινδύνους που υπάρχουν εκτός της χώρας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόλο ο ίδιος δεν ανέλαβε πολιτική ευθύνη για τις (ομολογημένες) παρακολουθήσεις. 

Να σημειωθεί ότι κατά τη δευτερολογία του ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα απαντήσει κατά την τριτολογία του όμως ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ζητώντας απάντηση εκείνη την ώρα. Άφησε μάλιστα το βήμα ζητώντας απάντηση αλλά και το δικαίωμα να επανέλθει.

Στην αίθουσα επικράτησε μεγάλη ένταση με τον πρόεδρο της Βουλής να αναφέρει πως σύμφωνα με την τριτολογία του πρωθυπουργού κλείνουν οι συζητήσεις. Ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε τον Κανονισμό σύμφωνα με τον οποίον στη συζήτηση των νομοσχεδίων οι αρχηγοί τοποθετούνται όποτε το ζητήσουν. 

Ο Κ. Μητσοτάκης πήρε τον λόγο και χαρακτήρισε τον Αλ. Τσίπρα ως ψεύτη επειδή υποστήριξε ότι το Predator  λειτουργούσε στο γραφείο του. «Δεν σας επιτρέπω να αφήνετε τέτοια υπονοούμενα. Έχετε στοιχεία; Καθόμουν σε υπολογιστή και άκουγα τον Φλώρο; Δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά τα πράγματα; Αν εσείς γνωρίζετε ότι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ήταν υπό παρακολούθηση από που το ξέρετε;» είπε ο πρωθυπουργός και αποχώρησε από την αίθουσα.

Αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας προέβη στην εξής δήλωση: «Δηλώνω τη βαθύτατη ανησυχία μου μετά το πέρας της συζήτησης και την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Του έθεσα κρίσιμο ερώτημα να απαντήσει αν παρακολουθείτο ο αρχηγός των ΕΔ από την ΕΥΠ και φρόντισε να μην απαντήσει αλλά και να εξέλθει της αίθουσας. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Αφορά στον πυρήνα της εθνικής ασφάλειας. Δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. Ίσως να φοβήθηκε επειδή του έθεσα ζήτημα παραίτησης. Η εικόνα τη αποχώρησης του πρωθυπουργού χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθούν για πάντα όπως και όσα διέπραξε κατά της δημοκρατίας»

Σχετικά θέματα

Απόψεις