Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ χτύπησε την Αττική

Έσπασε το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χτύπησε την Αττική στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής και επίκεντρο κοντά στη Μαγούλα,..

Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χτύπησε την Αττική στις 14:13 το μεσημέρι της Παρασκευής και επίκεντρο κοντά στη Μαγούλα, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Η διάρκειά του σεισμού ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα σύμφωνα με τους σεισμολόγους.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός στην αρχική του μέτρηση ήταν μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Μέχρι τις 15:20 είχαν πραγματοποιηθεί 9 μετασεισμοί με ισχυρότερο αυτόν που έγινε κοντά στις 15:10 και ήταν 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Όπως έγινε γνωστό, τέσσερα άτομα έχουν τραυματιστεί ελαφρά από τον σεισμό. Την προληπτική εκκένωση όλων των δημόσιων κτηρίων ζήτησαν οι αρμόδιες αρχές, για προληπτικούς λόγους μετά τον ισχυρό σεισμό.

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 5 χλμ. με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο να κάνει λόγο για εστιακό βάθος 3χλμ.

Η διάρκεια του σεισμού που έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού βάθους ήταν περίπου 15 δευτερόλεπτα.

«Έσπασε το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας»

Από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999 προήλθε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που «ταρακούνησε» την Αττική, σύμφωνα με τους καθηγητές σεισμολογίας Άκη Τσελέντη και Κώστα Παπαζάχο καθώς και τον διευθυντή του αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάση Γκάνα.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε ότι «δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό», αποδίδοντας την ισχυρή αίσθηση στο εστιακό του βάθος που υπολογίζεται σε 13 χιλιόμετρα.

Το ίδιο υποστήριξαν ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος καθώς και ο διευθυντής του αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, τονίζοντας ότι ο σεισμός δεν ήταν ιδιαιτέρως ισχυρός, ωστόσο έγινε ιδιαίτερα αισθητός επειδή το επίκεντρό του βρίσκεται κοντά στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας.

 

Απόψεις