Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η σοσιαλιστική Κούβα, τα εμβόλια και τα αισχρά ψεύδη του ιμπεριαλισμού

του Δημήτρη Πατέλη*

Η φιλοαμερικανική αντιπολίτευση και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ κατηγορούν την Κούβα ότι δήθεν απέτυχε στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Ισχύει..

Η φιλοαμερικανική αντιπολίτευση και τα ελεγχόμενα ΜΜΕ κατηγορούν την Κούβα ότι δήθεν απέτυχε στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Ισχύει άραγε αυτή η πληροφορία; Στην  πραγματικότητα, σχεδόν το 60% του πληθυσμού του νησιού της Ελευθερίας έχει ήδη εμβολιαστεί (περίπου 6,8 εκατομμύρια άτομα, σε πληθυσμό περίπου 11,5 εκ.). Αυτό είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στον κόσμο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Κούβα δύσκολα μπορεί να κατηγορηθεί για συνωμοσία με τους μεγάλους Πολυεθνικούς Φαρμακευτικούς Μονοπωλιακούς Ομίλους (Big Pharma)· Τουναντίον, η Κούβα — χάρη στις ανεπτυγμένες βάσει επιστημονικής σχεδιοποίησης ιατρικές και βιοτεχνολογικές της έρευνες και υποδομές — διαθέτει τα δικά της ποιοτικά και αποτελεσματικά εμβόλια. Ως εκ τούτου, συνιστά άμεση απειλή για τα μονοπωλιακά υπερκέρδη στα οποία στοχεύουν οι ΗΠΑ και οι λοιπές ιμπεριαλιστικές χώρες από την αποκλειστική διάθεση αμερικανικών κ.ά. εμβολίων, με τα οποία προσπαθούν να πλημμυρίσουν ολόκληρη την αγορά, ασκώντας ωμές νεοαποικιακές πιέσεις σε κυβερνήσεις και ομάδες χωρών (μέσω ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.).

Επιπλέον, η σοσιαλιστική Κούβα δεν εισήγαγε υποχρεωτικό εμβολιασμό. Η εμβολιαστική εκστρατεία της εδράζεται στο υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στο πρωτοπόρο και διεθνώς αναγνωρισμένο κουβανικό σύστημα υγείας. Ένα σύστημα το οποίο δεν απεδείχθη ικανό μόνο για την παροχή υψηλού επιπέδου εμβολιασμού, αλλά επιπλέον παρουσίασε τα δικά του εμβόλια, αποδεδειγμένα ανταγωνιστικά σε σύγκριση με τα καλύτερα εμβόλια στον κόσμο. Η αναγκαιότητα περαιτέρω εμβολιασμών είναι κάτι που οι αρχές της Κούβας επιδιώκουν συστηματικά και σχεδιοποιημένα, παρά τις συνδεόμενες με τον εγκληματικό ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό δυσκολίες (π.χ. έλλειψη πρόσβασης σε σύριγγες). 

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής; Στη Βραζιλία (όπου η κατάσταση με εμβολιασμούς είναι κατά πολύ χειρότερη), εκδηλώνονται μαζικές διαμαρτυρίες που απαιτούν την απομάκρυνση του Μπολσονάρο, λόγω της πλήρους αποτυχίας αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι διαδηλωτές εκεί απαιτούν άμεση βελτίωση του συστήματος υγείας, πρόσληψη προσωπικού σε αυτό, προμήθεια εμβολίων για τον πληθυσμό και αυστηρές ποινές σε καταχραστές κυβερνητικούς παράγοντες και μεσάζοντες, που εμπλέκονται σε σκοτεινές συναλλαγές για την προμήθεια εμβολίων από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, ορισμένοι από τους κυβερνήτες στη Βραζιλία υποστηρίζουν την πολιτική Μπολσονάρο και την υποτίμηση των κινδύνων της πανδημίας, ενώ άλλοι, τουναντίον, αγνοούν την πολιτική γραμμή του και τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας. Οι τελευταίοι στην πραγματικότητα, πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία μόνοι τους.

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Κούβας έχουν ήδη προβεί σε συλλήψεις περισσότερων από 100 ατόμων που πρωτοστάτησαν στη διοργάνωση των διαδηλώσεων. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να διατηρήσουν την προπαγανδιστική εκστρατεία με την ονομασία “SOS Cuba”, αξιοποιώντας ελεγχόμενα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Μέσα “Κοινωνικής δικτύωσης”. Η εκστρατεία προπαγάνδας και παραπληροφόρησης που εκκινεί από το Μαϊάμι μέσω μιας πλημμύρας επιδιώκει την ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης μέσω κλιμακούμενων κατευθυνόμενων “λαϊκών διαμαρτυριών”, βάσει των δοκιμασμένων σε πολλές χώρες συνταγών (βλ. Σερβία, Ουκρανία, Γεωργία, Χονγκ Κόνγκ, Συρία κ.λπ.).

Όπως σημείωσε σωστά ο Πρόεδρος του Μεξικού, εάν κάποιος (χωρίς φυσικά να κατονομάζει ευθέως ποιος) επιθυμεί πραγματικά  να βοηθήσει την Κούβα, τότε για αυτό είναι απαραίτητο κατ’ αρχήν να τερματιστεί το εμπάργκο, το οποίο στραγγαλίζει την κουβανική οικονομία και πλήττει άμεσα τον απλό πληθυσμό. Αλλά φυσικά, οι συμπονετικοί γύπες του ιμπεριαλισμού και τα απανταχού παπαγαλάκια τους, που χύνουν δάκρυα αλληλεγγύης και συγκίνησης για τους «σπάνιους κουβανούς αντικαθεστωτικούς», ως συνήθως, αποσιωπούν την βασική αιτία των περισσότερων προβλημάτων της Κούβας, που δεν είναι άλλη από την φονική πολιτική του ιμπεριαλισμού.

Πηγή: colonelcassad.livejournal.com

*Ο Δημήτρης Πατέλης είναι αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης  dpatelis@isc.tuc.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις