Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Οpen, οι θάνατοι ηλικιωμένων ανέρχονται σε 73, 64 μέσα στο 2020 και 9 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Στους 73 θανάτους δεν περιλαμβάνονται θάνατοι που συνέβησαν μια εβδομάδα αφότου μεταφέρθηκαν κάποιοι ηλικιωμένοι στα νοσοκομεία, καθώς δεν καταγράφονται ως θάνατοι στο γηροκομείο αλλά ως θάνατοι στο νοσοκομείο. Οι άνθρωποι εγκατέλειπαν στον ένα μήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθώς οι συνθήκες διαβίωσης ήταν άθλιες και η απάντηση των υπεύθυνων ήταν: «Αν δεν σας αρέσει να πάρετε τον άνθρωπο και να φύγετε».
Η εισαγγελική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη για να αυξήσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό των θανάτων. Υπάρχει στη δικογραφία τουλάχιστον μια περίεργη υπόθεση μεταβίβασης ακινήτου κάποιου από τους τροφίμους στο γηροκομείο. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του ηλικιωμένου ή της ηλικιωμένης που επρόκειτο να κάνει τη μεταβίβαση.
Επίσης, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, το 2010 είχε γίνει επώνυμη καταγγελία στον Άρειο Πάγο για πολεοδομικές παραβάσεις για τη συγκεκριμένη μονάδα στην οποία δεν είχε δοθεί τότε ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ το 2015 υπάρχει καταδικαστική απόφαση για παράνομη, χωρίς άδεια, λειτουργία του γηροκομείου. Παράλληλα, από τις 15/4 το κτήριο του γηροκομείου έχει μπει στην αγορά Real Estate προς πώληση, για να πουληθεί ως ξενοδοχείο και να παύσει η λειτουργία του ως γηροκομείο.
Όλα αυτά επιβαρύνουν τη θέση των ιδιοκτητών. Ωστόσο, ο δικηγόρος του γηροκομείου κ. Σφακιωτάκης κάνει λόγο για σκευωρία και εκδικητικές δηλώσεις και λέει πως όλα θα αποδειχτούν στο δικαστήριο. Βασικό επιχείρημα είναι τα αποτελέσματα της νεκροψίας της ηλικιωμένης, στην οποία έγινε εκταφή. Όπως λέει, δεν βρέθηκαν στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN TV υπήρχαν ηλικιωμένοι δεμένοι, σκελετωμένοι, ανήμποροι να μιλήσουν για τη φρίκη που ζούσαν στα χέρια ανθρώπων που τους φερόντουσαν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή είναι η εικόνα που περιγράφει στο οπεν πρώην εργαζόμενη του οίκου ευγηρίας στα Χανιά και σοκάρει. Όλα όσα γίνονταν ήταν ένα κοινό μυστικό. Οι τόσοι θάνατοι σε 15 μήνες με κοινή αιτία θανάτου την ανακοπή καρδιάς. Οι ηλικιωμένοι φοβόντουσαν να μιλήσουν στους δικούς τους. Και όταν κάποιος έκανε… το λάθος, τους έβγαζαν τρελούς.
Πρώην εργαζόμενος του οίκου ευγηρίας, από τον οποίο ξεκίνησε και η καταγγελία, περιέγραψε σκηνές με ανθρώπους δεμένους και βάναυσα χτυπήματα. «Στο γηροκομείο αυτό δούλεψα από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σχεδόν έξι μήνες. Αυτά που είχα δει όσο καιρό ήμουν εκεί πέρα, οι καταστάσεις ήταν γενικά δεν ήταν τόσο καλές. Η μεταχείριση των γερόντων ήταν πολύ κακή, δηλαδή τους έδεναν στα κρεβάτια, ακόμα και αυτούς που δεν ήταν διεγερτικούς, τους έδιναν χάπια για να τους ηρεμήσουν, τους χτυπούσαν πολλές φορές. Υπήρχαν πολλές φορές, κάποια βράδια, όταν τελείωνα τη βάρδιά μου, μου έλεγαν να δέσω κάποιους ανθρώπους και επειδή εγώ δεν έχω μάθει έτσι, έχω μάθει να δουλεύω με τον δικό μου τρόπο και να σέβομαι τους μεγαλύτερους δεν το έκανα. Κάποια στιγμή με πήρανε χαμπάρι και πήγαιναν μετά και τους έδεναν εκείνοι».
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του γηροκομείου δικηγόρος που έχασε τον ηλικιωμένο πατέρα της. Στη συνέχεια κατέθεσαν πρώην εργαζόμενοι του οίκου ευγηρίας οι οποίοι κατήγγειλαν επίσης κακοποίηση των τροφίμων.
Πηγή: ethnos.gr