Κοινωνία

Η υπόθεση ΔΟΛ και η κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Αίτηση για την υπαγωγή του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης κατέθεσαν χθες (2/2/2017), στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι πιστώτριες τράπεζες του Οργανισμού.

Ταυτόχρονα, ο ΔΟΛ κατέθεσε αντασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας ουσιαστικά να προστατευθεί μέχρι την εκδίκαση της κύριας αίτησης των τραπεζών. Στόχος των αντασφαλιστικών του ΔΟΛ είναι να εξασφαλισθεί χαρτί για την κυκλοφορία των εφημερίδων τουλάχιστον έως τότε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση για την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στο ΔΟΛ (θα συζητηθεί στις 3 Μαρτίου και εφόσον γίνει δεκτή, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την εκκαθάριση της εταιρείας και την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων (τίτλων, ακινήτων κλπ).

Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να εκδοθεί εντός μηνός από τη συζήτηση της αίτησης, ενώ αιτήσεις τριτανακοπής συζητούνται εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως πρόκειται για μια χρονοβόρο διαδικασία καθώς από την ημερομηνία τοποθέτησης του ειδικού διαχειριστή δίδεται προθεσμία 12 μηνών (εκτός ορισμένων εξαιρέσεων) για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, αφού πραγματοποιηθεί απογραφή του ενεργητικού της επιχείρησης.

Αυτά όσον αφορά στις διαδικασίες που ακολουθούνται στην περίπτωση του ΔΟΛ, όπως και σε κάθε ανάλογη περίπτωση επιχείρησης που τίθεται σε εκκαθάριση λόγω χρεών. Όμως, όπως φαίνεται, συνεχίζονται και οι παρασκηνιακές κινήσεις με αντικείμενο το μέλλον του άλλοτε κραταιού οργανισμού, των εντύπων του και των άλλων δραστηριοτήτων του (ραδιόφωνο, in.gr, κ.λπ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπλοκή (με τις ευλογίες της κυβέρνησης) του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη συνάντησε εμπόδια εκ μέρους του Ψυχάρη, ο οποίος επιμένει να συμπεριλαμβάνει τα προσωπικά του δάνεια (35 εκατομμύρια ευρώ) στο σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων του ΔΟΛ. Κατόπιν αυτού, οι πιστώτριες τράπεζες απέρριψαν την πρόταση του Σαββίδη για κούρεμα (κατά 80%) των χρεών του ΔΟΛ. Έτσι ναυάγησε το βραχύβιο σχέδιο «διάσωσης» που εκπονήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Ψυχάρη με στελέχη της κυβέρνησης. Το σχέδιο προέβλεπε την ανάληψη δράσης εκ μέρους του Βασίλη Μουλόπουλου, πρώην στελέχους του ΔΟΛ και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο ρόλο του «σωτήρα».

Την ώρα λοιπόν που οι τράπεζες προχωρούν στην εκκαθάριση και στο παρασκήνιο συνεχίζεται το αλισβερίσι για τη «σωτηρία» του ΔΟΛ, οι εργαζόμενοι (όσοι έχουν απομείνει) συνεχίζουν να δουλεύουν απλήρωτοι, μπας και βρεθεί κάποια λύση…

Στην υπόθεση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη συναντώνται όλα τα συμπτώματα της προϊούσας σήψης του συστήματος που συνηθίσαμε να το ονομάζουμε «διαπλοκή», δηλαδή της αιμομικτικής τριγωνικής σχέσης του κράτους, των τραπεζών και των επιχειρηματιών- εκδοτών.

Είναι, μάλιστα, προκλητικό, να εμφανίζονται ως υποψήφιοι «σωτήρες» των μέσων ενημέρωσης, οι ολετήρες της ενημέρωσης και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Όσο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανισθεί στο ρόλο του εξυγιαντή, μιλούν τα έργα της, αφού τόσο με το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, όσο και με την εμπλοκή της στην υπόθεση ΔΟΛ, αποδεικνύει ότι το εξυγιαντικό της σχέδιο, εξαντλείται στην ανακατανομή των μεριδίων επιρροής και ισχύος, προς όφελος της. Δηλαδή, με λίγα λόγια, να ξαναμοιράσει τη σημαδεμένη τράπουλα, κρατώντας, αυτή τη φορά η ίδια, τον άσο στο μανίκι της.

Εξάλλου, το πρόσφατο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, της επιτροπής για τα δάνεια στα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, αποδεικνύει ότι κάθε προσπάθεια για «διαλεύκανση», ή «εξυγίανση», από τη στιγμή που δεν θίγει τη γενεσιουργό αιτία της «διαπλοκής», δηλαδή την εμπορευματοποίηση- χειραγώγηση της ενημέρωσης και την εξ αυτής αλληλοεξυπηρέτηση κράτους και επιχειρηματιών, καταλήγει σε μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όλους τους εμπλεκόμενους.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend