Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Διαδήλωσαν μετά μουσικής τα Σωματεία του Πολιτισμού για μέτρα στήριξης της υγείας και του εισοδήματός τους (βίντεο)

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μέτρα στήριξης για την υγεία και το εισόδημά τους διατράνωσαν εργαζόμενοι στο..

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για μέτρα στήριξης για την υγεία και το εισόδημά τους διατράνωσαν εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού με τη μαζική τους παγκαλλιτεχνική κινητοποίηση στην Αθήνα.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος και πάνω από 40 Σωματεία του χώρου, ανάμεσά τους και τα μεγαλύτερα, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις.

Τον «τόνο» της κινητοποίησης έδωσε ο ΠΜΣ καθώς οι μουσικοί με τα μουσικά τους όργανα διατράνωσαν πως «Είμαστε μαζί γεροί και δυνατοί, της Τέχνης οι εργαζόμενοι έχουμε φωνή»

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας η κατάσταση των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού γίνεται όλο και πιο δυσχερής. Η απουσία οποιουδήποτε μέτρου στήριξης πέραν του οριζόντιου μέτρου των 534 ευρώ -που κι αυτό δεν αφορούσε όλους τους εργαζόμενους- οδήγησε πολλούς σε αναζήτηση εργασίας εκτός κλάδου και άλλους στην εξαθλίωση. Αλλά κι αυτό το πενιχρό εισόδημα έχει σταματήσει εδώ και μήνες επειδή δήθεν επανήλθε η «κανονικότητα» – με την κυβέρνηση να παραβλέπει τα τοπικά lockdown, τις ματαιώσεις δημόσιων εκδηλώσεων, τα αυξημένα κόστη υγειονομικής φροντίδας των παραγωγών κ.λπ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής και οι Γιώργος Πέρρος και Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλη της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία στη Βουλή, όπου έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους των Σωματείων.

Αιτήματα

  • Δυνατότητα σε όλους τους χώρους να μπαίνουν για όσο διάστημα απαιτείται σε καθεστώς αναστολής ως «πληττόμενες επιχειρήσεις», σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων.
  • Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2020 και έπειτα, καθώς ποτέ μέχρι τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος.
  • Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.
  • Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του συστήματος «Εργάνη», για να υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας, καθώς και καταβολής των δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.
  • Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες, για να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων. Μαζικά – επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον rapid test πριν από κάθε παράσταση.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών Υγείας, με επίταξη ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
  • Μέτρα αποσυμφόρησης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.

ΠΗΓΗ: 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις